ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Ερώτηση για τη μη εφαρμογή του νόμου σχετικά με τη δημιουργία σχολείων στις φυλακές της χώρας και ειδικότερα στον Κορυδαλλό

 

Ο Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας σχετικά με την συνεχή υπονόμευση και μη εφαρμογή των διατάξεων πρόσφατου νόμου (4521/2018), που προβλέπει τη δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλες τις φυλακές της χώρας και την τοποθέτηση 33 συντονιστών εκπαίδευσης στα ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η ίδρυση και η λειτουργία σχολείων στις φυλακές αποτελεί καθήκον της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ομαλότερης επανένταξης στην κοινωνία των αποφυλακιζόμενων.

Όπως όμως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ερώτηση, μέχρι τώρα, έχουν τοποθετηθεί μόνο οι 6 από του 33 συντονιστές, ενώ δεν έχει υπογραφεί η Κ.Υ.Α. με την οποία ορίζεται η έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των χώρων που θα λειτουργούν εντός των φυλακών και, γενικά, έχει παγώσει η εφαρμογή του νόμου 4521/18, καθώς, παρά τη δεύτερη προκήρυξη μέσα στο 2019, δεν ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες συνεντεύξεις των συντονιστών λόγω των εκλογών.

Αποτέλεσμα αυτής της αβελτηρίας και αδιαφορίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ειδικότερα για τις Φυλακές Κορυδαλλού να μην λειτουργεί καμία εκπαιδευτική δομή στις γυναικείες φυλακές, να μην υπάρχει Δημοτικό σχολείο αλλά και προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής στις ανδρικές φυλακές και να καθυστερεί η διαδικασία στελέχωσης των μονάδων που ήδη υπάρχουν.

Η στάση αυτή της Κυβέρνησης στο θέμα της εκπαίδευσης μέσα στις φυλακές, καταδεικνύει το γενικότερο πρόβλημα αρχών, συνοχής και στόχευσης της σωφρονιστικής της πολιτικής, η οποία κυριολεκτικά παραπαίει, εξαιτίας και του γεγονότος ότι απέσπασε την αρμοδιότητα του σωφρονισμού, από τον φυσικό της χώρο, δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την παρεχώρησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μια από τις συνέπειες αυτής της άστοχης επιλογής ήταν, να υπολειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και μια σειρά από πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως αυτή της άμεσης στελέχωσης των νέων φυλακών Νικηφόρου Δράμας με προσωπικό μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, να καθυστερούν υπερβολικά παρά την δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι θα προχωρήσουν άμεσα.