ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • «Το επιτελικό κράτος των “αρίστων” είναι απλώς πελατειακό»

 

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρει τα εξής:

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε ερώτηση που καταθέσαμε 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι «γαλάζια» πολιτευτής προσελήφθη ως οιονεί μετακλητή υπάλληλος για τις επικοινωνιακές ανάγκες υπό τον μανδύα της απευθείας ανάθεσης!

Η ερώτηση αφορούσε την απευθείας ανάθεση του έργου της επικοινωνιακής προβολής του έργου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Γραμματέως κ. Σοφίας Νικολάου, σε δημοσιογράφο και υποψήφια Βουλευτή της Ν.Δ. στις εκλογές του 2012 και του 2015, έναντι αμοιβής 24.800 ευρώ έως το τέλος του 2020, που είναι και το ανώτατο δυνατό ποσό με αυτή τη μορφή ανάθεσης.

Από την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Λ. Οικονόμου, προκύπτει ότι το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου, εάν και καλύπτει όλες τις υπηρεσίες του, δεν θεωρήθηκε αρκετό και ικανό να καλύψει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής! Πόσα άτομα άραγε απασχολεί;

Έτσι, για να δικαιολογήσει την απευθείας πρόσληψη και ανάθεση της προβολής του έργου της Γενικής Γραμματείας σε τρίτο πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της Γενικής Γραμματέως, το Υπουργείο αναφέρει στην απάντησή του:

«Δεδομένου ότι ο τομέας της επικοινωνίας είναι ιδιαζούσης σημασίας και βαρύτητας, κατ’ αναλογία με τις περιπτώσεις έτερων οργανικών μονάδων -πέραν της παρεχόμενης υποστήριξης από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου- κρίθηκε αναγκαία η εν γένει προβολή του έργου της Γ.Γ.Α.Π., καθώς και η υποβολή προτάσεων/ συμβουλών σε θέματα επικοινωνίας και ημερήσιας διάταξης. Οι υπηρεσίες αυτές ανατέθηκαν σε πρόσωπο, το οποίο πληροί συγκεκριμένα κριτήρια (εχεμύθεια, εμπιστοσύνη και αμεσότητα), με πρόβλεψη λήξης της σύμβασης ταυτόχρονα με την αποχώρηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, χωρίς ύπαρξη περαιτέρω δέσμευσης».

Με άλλα λόγια, το Υπουργείο περιγράφει την πρόσληψη μετακλητής υπαλλήλου για τις επικοινωνιακές ανάγκες της Γεν. Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία όμως δεν έγινε με την κανονική διαδικασία, ίσως γιατί είχαν ήδη καλυφθεί οι σχετικές θέσεις, αλλά με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων!

Παράλληλα, το Υπουργείο επιχείρησε να αποσυνδέσει την επίμαχη σύμβαση από όσα έγιναν εν μέσω της πανδημίας όπου οι απευθείας αναθέσεις είχαν μετατραπεί από εξαίρεση σε κανόνα για την Κυβέρνηση, επικαλούμενο φόρτο εργασίας των υπηρεσιών που καθυστέρησε την υπογραφή της σε προηγούμενο χρόνο!

Είναι πράγματι αξιοπρόσεκτο ότι ακόμη και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη αποκαλύπτουν πλέον πως το δήθεν επιτελικό κράτος των «αρίστων» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν είναι παρά ένας καλοστημένος πελατειακός μηχανισμός εξυπηρέτησης «ημετέρων».