ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
- «Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο lock down και δεν αντέχει ούτε τοπικά lock down»
- «Η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κακή προετοιμασία σε σχέση με τον τουρισμό»
- «Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν άκουσε τίποτα απ’ ό,τι προτείναμε»
- Ειδική αναφορά για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη: «Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παρακολουθούμε, γιατί πρέπει επιτέλους οι υποσχέσεις να γίνονται πράξεις»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας της στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Δράμα, η κ. Γεννηματά συναντήθηκε στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ» με πλήθος εκπροσώπων φορέων του Νομού, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με μέλη και φίλους του Κινήματος Αλλαγής στην «Ατλαντίδα». Την κ. Γεννηματά συνόδευαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλος Χρηστίδης, ο Γραμματέας Οργανωτικού κ. Στέφανος Παραστατίδης κ.α., ενώ στη Δράμα την υποδέχτηκαν η Βουλευτής του Νομού κ. Χαρά Κεφαλίδου, η Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευγενία Χαρίσκου και άλλα τοπικά στελέχη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής με τους φορείς του Νομού βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις υγειονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως είπε, η κ. Γεννηματά προέχει «η προσαρμογή στις νέες συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», με προτεραιότητα τα θέματα υγείας και ζωής των πολιτών, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά τις «οικονομικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της α’ φάσης της πανδημίας».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, καθώς και πλήθος Πρόεδρων ή εκπροσώπων από συλλόγους και φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΚΟΥΡΟΣ» τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αντισηπτικά και χρήση μάσκας από το σύνολο των συμμετεχόντων.
«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να βγει η περιοχή από την ιδιότυπη απομόνωση»
Εισαγωγικά στην συνάντηση τοποθετήθηκαν η Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας κ. Χαρίσκου και η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Κεφαλίδου, οι οποίες καλωσόρισαν στη Δράμα την κ. Γεννηματά. Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου, η Δράμα είναι «ένας νομός που διαχρονικά έχει περάσει μέσα από συμπληγάδες πέτρες» και αντιμετωπίζει «πολλά προβλήματα, αλλά πάντα δίνει έναν αγώνα ύπαρξης και επιβίωσης μέσα σε πολύ αντίξοο κλίμα». «Είμαστε ένας Νομός απομονωμένος. Το γνωρίζουμε πολύ καλά», υπογράμμισε η κ. Κεφαλίδου και πρόσθεσε: «Απομονωμένος από το οδικό δίκτυο. Απομονωμένος από τις καινούργιες χαράξεις της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Όμως ένας Νομός που έχει ανθρώπους που επιμένουν, που προσπαθούν και για αυτό τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τεράστια προσπάθεια κυρίως στο χώρο τον αγροτοδιατροφικό». Όπως εξήγησε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, η περιοδεία της Προέδρου και η συγκεκριμένη συνάντηση γίνονται «για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, γιατί γίνεται μια τεράστια δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Και προ πανδημίας, αλλά κυρίως μέσα στην περίοδο αυτής της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης που μας προέκυψε». Μάλιστα, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι «από εδώ και ύστερα πώς θα βρούμε ένα βηματισμό, γιατί ζούμε σε μια εποχή μετά τον κορωνοϊό. Είναι ένα όριο αυτό που ζήσαμε, η πανδημία. Πριν και μετά. Και αυτό το μετά θέλει και πολύ σαφείς σκέψεις και καθαρές πολιτικές πρωτοβουλίες και φυσικά θέλει από όλους εμάς να έχουμε την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας και την ίδια αυτοπειθαρχία για να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η κ. Γεννηματά, η οποία πριν αναπτύξει τις βασικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για την πανδημία του κορωνοϊού, τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, για τις πρωτοβουλίες που λήφθησαν ή θα έπρεπε να ληφθούν από πλευράς Κυβέρνησης, έκανε ειδική αναφορά στην οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό. «Καθώς ερχόμουν -γιατί προσγειώθηκα στη Θεσσαλονίκη- σκεφτόμουν πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς τελικά στη Δράμα και πόσες φορές το έχουμε συζητήσει και με την Χαρά Κεφαλίδου και με όλα τα τοπικά μας στελέχη» ανέφερε η κ. Γεννηματά, η οποία, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Σχεδόν 10 χρόνια η περιοχή προσπαθεί να συνδεθεί απευθείας με την Εγνατία και ειδικά με τον κόμβο της Αμφίπολης. Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να παρακολουθούμε, γιατί πρέπει επιτέλους οι υποσχέσεις να γίνονται πράξεις και σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία αυτού του είδους οι υποδομές είναι υποδομές που μπορούν να δώσουν ώθηση και προοπτική σε μια περιοχή και να την βγάλουν από αυτή την ιδιότυπη απομόνωση».
Για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι τηρήσαμε, και ορθά πράξαμε, όλα όσα είχε επισημάνει η επιστημονική κοινότητα, έτσι μείναμε ασφαλείς και φάνηκε ότι πολύ καλά πράξαμε που τους εμπιστευτήκαμε. Επίσης, στάθηκε στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα έδειξε αυτή την υπευθυνότητα και ωριμότητα ώστε κάθε πολίτης να νιώθει σίγουρος ότι κάνει το σωστό. «Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είχα τονίσει ότι μεγαλώνει η ευθύνη της Κυβέρνησης να μας κρατήσει ασφαλείς, με ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και βεβαίως την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του σχεδίου», ανέφερε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «στη δεύτερη φάση, ζητούσα εξαρχής να παρέμβει η Ε.Ε. με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, και προσωπικά είχα απευθυνθεί και προς τους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους και προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν το πάλεψε προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν διαπιστώθηκε πως δεν υιοθετούνται κοινές κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα κράτη-μέλη, τότε θα έπρεπε να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών που ανοίγουν τα σύνορα και να ακολουθηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».
«Η Κυβέρνηση επέλεξε τη χαλαρότητα»
Σε δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Δράμα, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στον κορωνοϊό και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και τη ζωή των πολιτών: «Θέλω να θυμίσω ότι είχα επισημάνει έγκαιρα τον κίνδυνο που υπήρχε από το κλίμα χαλαρότητας που εξέπεμψε η ίδια η Κυβέρνηση σε σχέση με τον κορωνοϊό στην δεύτερη φάση. Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Επίσης, η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κακή προετοιμασία σε σχέση με τον τουρισμό. Τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα δεν φτάνουν για να καλύψουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Εργαζόμενοι, αγρότες, επιχειρήσεις, οι πολίτες δοκιμάζονται. Τώρα, πριν να είναι αργά, η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα. Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής ισχύουν και δίνουν λύσεις». Για το ίδιο θέμα, η κ. Γεννηματά ακόμη επεσήμανε: «Η χώρα μας δεν αντέχει άλλο lock down και δεν αντέχει ούτε τοπικά lock down. Για αυτό ακριβώς είχαμε προτείνει να υπάρχουν εξ αρχής αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, διακρατικές συμφωνίες με τις υπόλοιπες χώρες σε διμερές επίπεδο, αφού δεν υπήρξε γενική κατεύθυνση από την Ε.Ε., περισσότερα τεστ, οργάνωση με κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη και αποτελεσματική ιχνηλάτηση για να μην αναγκαζόμαστε να φτάνουμε διαρκώς σε μέτρα και βέβαια υγειονομική θωράκιση της περιφέρειας, όχι μόνο της Αττικής, αξιοποιώντας και τις πολύ σημαντικές δωρεές που έγιναν όλο αυτό το διάστημα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν άκουσε τίποτα απ’ ό,τι προτείναμε. Επέλεξε τη χαλαρότητα και τώρα ελπίζω αυτό να μην το πληρώσει η Ελλάδα, να μην το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, να μην το πληρώσει άλλο η οικονομία, να μην το πληρώσουν οι μικρομεσαίοι και ο τουρισμός, γιατί δεν αντέχουν. Έπρεπε να έχουμε προλάβει».
Για την επίσκεψή της στη Δράμα, η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Ξεκίνησα τις περιοδείες μετά τη λήξη της καραντίνας από το ακριτικό Καστελόριζο και τη Ρόδο, που καταλαβαίνετε ότι έχει πολύ μεγάλη αξία σημειολογική. Συνέχισα με τη Δυτική Μακεδονία, γιατί είναι ίσως η πρωτεύουσα της ανεργίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ε.Ε. και ο τρίτος σταθμός είναι εδώ, γιατί ξέρω ότι η Δράμα δοκιμάζεται και από πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και από το δημογραφικό και βεβαίως επιβαρύνεται επιπλέον από τις επιπτώσεις που δημιούργησε η κρίση, μιας και η Κυβέρνηση δεν έσκυψε εγκαίρως με μέτρα που θα στήριζαν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες και τους οινοπαραγωγούς και τον τουρισμό και φυσικά και τους εργαζόμενους και τους άνεργους».
Όσον αφορά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Του ζητώ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μεταφέρει και στους συντρόφους μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τις προτάσεις και τις απόψεις του Κινήματος Αλλαγής» επεσήμανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία πρόσθεσε: «Ζητάμε να πάρουν πρωτοβουλίες οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και η Ε.Ε. συνολικά, έτσι ώστε να αλλάξει άμεσα αυτή η απαράδεκτη απόφαση του κ. Ερντογάν, που και προκαλεί αλλά και προσβάλλει όλο τον πολιτισμένο κόσμο και φυσικά και τους Χριστιανούς».