«Χωρίς καν προϋπολογισμό, το σχέδιο της για προστασία των ανηλίκων από την σεξουαλική κακοποίηση, υπονομεύεται»

 

«Σε όλη το σχέδιο δεν υπάρχει το παραμικρό για προϋπολογισμό. Άρα εξ αρχής το έργο του υπονομεύεται», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση που παρουσίασε η κυβέρνηση.

«Πρέπει να υπάρχει εθνικός μηχανισμός κατά της σεξουαλικής κακοποίηση γενικώς όχι μόνο κατά ανηλίκων, με βάση την πρόληψη, την έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση περιστατικών, την προστασία του παιδιού θύματος κατά νομική διαδικασία, την ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του παιδιού θύματος και ειδικά μέτρα για παιδιά σε κοινωνικό αποκλεισμό και με αναπηρία», συμπλήρωσε.

«Πως κρίνετε το τραγικό φαινόμενο η 12χρονη να πηγαινοέρχεται μέχρι σήμερα στη ΓΑΔΑ ενώ σας παραδώσαμε σε πλήρη λειτουργία, παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Υφυπουργός κ. Κώτσιρας, το Σπίτι του παιδιού;», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θεσμοθετήσαμε τις δομές αυτές με τον Ν 4478/17, ρυθμίσαμε τα θέματα λειτουργίας των δομών και επεξεργαστήκαμε ειδικό πρωτόκολλο δικανικής εξέτασης ανηλίκων με υπουργική απόφαση. Η Κυβέρνηση, υπονόμευσε τα Σπίτια του παιδιού και μετά 3,5 χρόνια υπολειτουργεί μόνο ένα στην Αθήνα. Αυτή είναι υποκριτική στάση. Ουσιαστικά αρκείστε στην επίδειξη ποινικής αυστηρότητας. Εγκαταλείψατε πλήρως το σχέδιο. Αφήνετε την αστυνομία να διαχειρίζεται την ανηλικότητα των παιδιών, ενδεχομένως να προβαίνει και σε επιλεκτικές διαρροές πίσω από τις οποίες στοιχίζεται η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση εγκατέλειψε και το ΚΕΣΕΘΕΑ το οποίο λειτούργησε και στελεχώθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις Μονάδες Μέριμνας Νέων, παρά το ότι της είχε παραδοθεί έτοιμο νομοσχέδιο, που θα αντικαταστούσε το πεπαλαιωμένο καθεστώς. Αλλά η εσείς νεκραναστήσετε τις Εταιρείες προστασίας ανηλίκων με αναθέσεις μελών στην ΕΕΤΑΑ», υπογράμμισε.

«Η Κυβέρνηση φαίνεται να παίζει δυνατά το χαρτί του ποινικού λαϊκισμού εξαγγέλλοντας αυστηρότερες ποινές. Τα φρικτά εγκλήματα που μας απασχολούν τις μέρες αυτές διόλου δεν εμποδίστηκαν. Αποδείχτηκε αυτό που λέει και η επιστημονική κοινότητα, ότι δεν αποτρέπουν οι αυστηρές ποινές τους δράστες. Η πρόβλεψη ειδικού ποινικού μητρώου συνιστά επέκταση ποινικής καταστολής με επιβολή επιπλέον ποινής. Προβλέπεται ήδη ότι δεν επιτρέπεται να δουλεύουν κοντά σε παιδιά, όσοι διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για γενετήσια εγκλήματα κατά ανηλίκων», κατέληξε.