ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε. και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με θέμα «Η ηρωική εξέγερση της Δράμας το Σεπτέμβρη του 1941, η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ… συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα… τον σοσιαλισμό», την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωριστής.

Την πολιτική ομιλία έκανε ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε., ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σε μια εποχή που βαφτίζεται “αντικειμενικότητα” η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος, που η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία στην ιστορική μελέτη κάνει ακροβασίες από το μερικό στο γενικό, προχωρά από το συγκεκριμένο περιστατικό στην άτσαλη και μηχανιστική γενίκευσή του, το Κ.Κ.Ε. έχει το θάρρος και την τόλμη να αποτιμά αυστηρά και με ειλικρίνεια τη δράση και τη στρατηγική του εκείνη την περίοδο.

Αδυναμία του Κόμματός μας ήταν να συνδυάσει την εθνικοαπελευθερωτική πάλη με την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Σωστά πρωτοστάτησε το Κόμμα στη δημιουργία ενός τεράστιου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ως οργανωτής, καθοδηγητής κι αιμοδότης του. Κινήματος που το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, αριθμούσε 127.000 μαχητές και μαχήτριες και είχε απελευθερώσει το 90% της χώρας πριν λακίσουν οι κατακτητές.

Αυτή η πάλη όμως δεν συνδυάστηκε με την πάλη για την ολοσχερή ήττα της αστικής τάξης της χώρας, που η μισή συνεργάστηκε με τον κατακτητή και η άλλη μισή παραθέριζε στο Κάιρο, προετοιμαζόμενη για την επόμενη μέρα του πολέμου, ενώ ένα τμήμα της έκανε αντίσταση έχοντας κάνει κομπρεμί με τους Άγγλους ιμπεριαλιστές. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί κι ο Αντών Τσαούς, που παρακάλαγε τον Βούλγαρο διοικητή να τον αφήσει να χτυπήσει τους κομμουνιστές και ήδη η αστική τάξη τον έχει τιμήσει ποικιλοτρόπως, και μάλιστα, πρόσφατα έριξαν την πρόταση να του στήσουν ανδριάντα.

Έχουμε πείρα από πού εκπορεύονται. Ο αντικομουνισμός είναι η επίσημη ιδεολογία της Ε.Ε. που στο όνομά της κάνουν τεμενάδες. Να ξέρουν ότι η λύσσα τους να ξαναγράψουν την ιστορία απαντιέται από το Κ.Κ.Ε. και το ταξικό κίνημα και τέτοια απάντηση αποτελεί κι η σημερινή εκδήλωση. Μας βρίσκουν ήδη μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια να σπιλώσουν τη λαϊκή συνείδηση, σε κάθε αντιλαϊκό σχεδιασμό τους.

Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα η επίθεση που εξαπολύει η αστική τάξη σε όλα τα επίπεδα γίνεται ολοένα και σφοδρότερη. Ρωτάμε: Αφού, όπως νομίζουν, ξεμπέρδεψαν με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αφού το εργατικό κίνημα είναι σε φάση υποχώρησης, γιατί παίρνουν τέτοια μέτρα, γιατί τέτοια πρεμούρα; Η στόχευση της αστικής τάξης είναι να φαρμακώσει τη συνείδηση του λαού, να τον πείσει σήμερα ότι δεν υπάρχει διέξοδος πέρα από τον μονόδρομο των μονοπωλίων. Για να συνεχίζουν να κερδοφορούν σε βάρος του, καλλιεργούν την υποταγή στους χώρους δουλειάς, το χαμήλωμα των απαιτήσεων.

Αντίστοιχα ρωτάμε: αφού σήμερα δεν υπάρχει στον πλανήτη εργατικό-σοσιαλιστικό κράτος να τους αντιπαλεύει διεθνώς και να είναι φάρος για τους εργάτες κάθε χώρας, γιατί τέτοια μανία με την εξίσωση φασισμού-κομμουνισμού, γιατί τέτοιος νταλκάς αν πράγματι νομίζουν ότι έχουν κατατροπώσει τους λαούς; Γιατί ακριβώς οι εκμεταλλευτές ξέρουν ότι το σκυμμένο κεφάλι έχει νομοτελειακά την τάση να σηκώνεται ψηλά. Γιατί ξέρουν ότι οι εργάτες στα λατομεία δε θα κάθονται συνεχώς να γίνονται κιμάς για τα σκάνε από τα κέρδη τα αφεντικά. Γιατί ξέρουν πως το Κ.Κ.Ε. δίνει σήμερα σε όλα τα μετερίζια τη μάχη αυτή. Γιατί προσπαθεί να μπολιάσει την εργατική συνείδηση με την επαναστατική θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας Ιστορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Εξέγερσης της Δράμας το ‘41, καθώς και σε αυτά της περιόδου της ΕΑΜικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμμετοχή των Χωριστιανών στους λαϊκούς αγώνες κατά τη δεκαετία του 1940 και στους αγωνιστές από τη Χωριστή που έχασαν τη ζωή τους στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και τον τιτάνιο τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ:

1) Γκούλιος Δημήτριος του Σταύρου, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» της Θεσσαλονίκης το 1944.

2) Γκούλιος Θεόδωρος του Σταύρου, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, σκοτώθηκε στις 30.10.1941 στο Όβατζικ (Δρυμότοπος) του Τσαλ Νταγ (όρη Λεκάνης) πολεμώντας εναντίον των Βουλγάρων.

3) Δρανόβαλης Αθανάσιος (Μπουρούτης) του Παναγιώτη, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, εκτελέστηκε στη Δράμα την 01.06.1942 με απόφαση του Βουλγαρικού Στρατοδικείου Ξάνθης (παράρτημα Δράμας).

4) Ζαπράνης Ευάγγελος, Στρατοδικείο Κατοχής, εκτελέστηκε.

5) Κούκος Ευριπίδης του Αθανασίου, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, εκτελέστηκε στη Δράμα την 01.06.1942 με απόφαση του Βουλγαρικού Στρατοδικείου Ξάνθης (παράρτημα Δράμας).

6) Λασκαρίδης Λάσκαρης του Νικολάου, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, εκτελέστηκε στη Δράμα την 01.06.1942 με απόφαση του Βουλγαρικού Στρατοδικείου Ξάνθης (παράρτημα Δράμας).

7) Μαυρομάτης Θεόδωρος (Δράκος) του Νικολάου, γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Χωριστής του Κ.Κ.Ε. τον Σεπτέμβριο του 1941, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, εκτελέστηκε στη Δράμα την 01.06.1942 με απόφαση του Βουλγαρικού Στρατοδικείου Ξάνθης (παράρτημα Δράμας).

8) Παγώνης Αριστείδης του Φωτίου, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, σκοτώθηκε στις 30.10.1941 στο Όβατζικ (Δρυμότοπος) του Τσαλ Νταγ (όρη Λεκάνης) πολεμώντας εναντίον των Βουλγάρων.

9) Τζέικος Δημήτριος του Ηλία, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, σκοτώθηκε στις 30.10.1941 στο Όβατζικ (Δρυμότοπος) του Τσαλ Νταγ (όρη Λεκάνης) πολεμώντας εναντίον των Βουλγάρων.

10) Τζιάναλης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, πέθανε στις 15.02.1943 από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από Βουλγάρους.

11) Τζιάναλης Στέργιος του Κωνσταντίνου, αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, πέθανε από κακουχίες στις 02.02.1943 και τον έθαψαν στο υπόγειο του σπιτιού του.

12) Τσερπίσταλης Θεοχάρης (Κοκάρης) του Γεωργίου, σκοτώθηκε το βράδυ της 28.09.1941 στην επίθεση των ανταρτών της Εξέγερσης της Δράμας κατά των Βουλγάρων στο Δοξάτο.

13) Βελένης Ανέστης του Ιωάννη, τροφοδότης ΔΣΕ, εκτελέστηκε στη Δράμα στις 20.08.1948 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας.

14) Δουλμπέρης Γεώργιος, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη στη Σκαλωτή).

15) Δούμπλης Θρασύβουλος, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

16) Δούμπλης Ιωάννης, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

17) Κεχαγιάς Γεώργιος, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

18) Κούκος Γεώργιος του Δημητρίου, τροφοδότης ΔΣΕ, εκτελέστηκε στη Δράμα στις 20.08.1948 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας.

19) Κουφογιάννος Παναγιώτης, μεμονωμένος αντάρτης, γύρισε από το Μπούλκες και σκοτώθηκε το 1946.

20) Ματσίνης Δήμος του Δημοσθένη, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

21) Παπαρδελάς Παναγιώτης του Δημητρίου, τροφοδότης ΔΣΕ, εκτελέστηκε στη Δράμα στις 20.08.1948 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας.

22) Ρούμπας Νικόλαος του Χρήστου, σαμποτέρ ΔΣΕ, παραδόθηκε στη Χωριστή, εκτελέστηκε στη Δράμα στις 20.08.1948 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας.

23) Σαμαράς Νικόλαος, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

24) Σαμαράς Σταύρος, σαμποτέρ ΔΣΕ (σε μάχη στη Χωριστή 19.05.1948).

25) Σταυρινάκης Γεώργιος, αντάρτης ΔΣΕ (από νάρκη στο Μοκρός).

26) Ταμπουρόπουλος Αναστάσιος, δολοφονήθηκε από αντάρτες των Εθνικών Ανταρτικών Ομάδων του Αντώνη Φωστηρίδη (Αντών Τσαούς) στη Δράμα στις 24.03.1945.

27) Τζαμπάζης Άγγελος του Κωνσταντίνου, σαμποτέρ ΔΣΕ, παραδόθηκε στη Χωριστή, εκτελέστηκε στη Δράμα στις 20.08.1948 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Δράμας.

28) Τσίμπας Νικόλαος, υπήρξε αντάρτης της Εξέγερσης της Δράμας, αντάρτης ΔΣΕ, συνελήφθη, εκτελέστηκε με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Σερρών.

29) Φωτιάδης Εμμανουήλ, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη).

30) Χατζηκαπετάνης Φίλιππος, αντάρτης ΔΣΕ (σε μάχη)

Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του Ύμνου του ΕΛΑΣ και ποιημάτων από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου».

Τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Μνημείο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας.