«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι υπόλογος για το πολύ σοβαρό σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Όλα δείχνουν ότι υπήρξε μεθόδευση. Η χώρα απασχολεί αρνητικά όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ. Το προσωπείο του κεντρώου, φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη, έχει διαρραγεί», τόνισε ο Βουλευτής Δραμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στη συζήτηση του ν/σ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Τα βασικά ερωτήματα είναι γιατί παρακολουθήθηκαν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος κ. Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος της ερευνητικής δημοσιογραφίας κ. Κουκάκης και ποιος έδωσε την εντολή», συμπλήρωσε ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι οι υποχρεούμενοι σε εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών καλύφτηκαν πίσω από το απόρρητο. Όπως είπε, «αυτό έγινε προκειμένου να εξακολουθήσει η ΕΥΠ να λειτουργεί ως παρακρατική οργάνωση εν κρυπτώ και εν αγνοία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας και για να κρύψουν ουσιαστικά τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου».

«Είναι τόσο η αγωνία της κυβέρνησης να συσκοτίσει την εξέλιξη των πραγμάτων, ώστε η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά απείλησε με ποινικές καταδίκες όσους τολμήσουν να παραβιάσουν το απόρρητο και αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν, Είναι προφανές ότι θέλει να συσκοτίσει την υπόθεση. Είναι όμως τόσο σημαντικό ζήτημα που το πόρισμα πρέπει να καταδεικνύει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της απαράδεκτης και αντιθεσμικής ενέργειας», υπογράμμισε.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου αναρωτήθηκε «πως συνδυάζεται το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός διαρρήγνυε τα ιμάτια του ότι δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, με την επανέναρξη της συζήτησης για εκλογικό νόμο που βολεύει στην αυτοδυναμία και όχι για μείζον που είναι να εκφράσει την άποψη του ο ελληνικός λαός και να ωθήσει τις πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν συμπεράσματα και να πορευθούν κατά την ετυμηγορία του».

Μιλώντας για την πρόσφατη προαγωγή 5 ανωτάτων δικαστών που είναι μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου και προήχθησαν σε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, με υπέρβαση της επετηρίδας, τόνισε: «Υπάρχει ζήτημα καθώς υπονομεύονται τα στοιχεία της εξωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστών. Έχετε επίσης ευθύνη για την προαγωγή της αντιπροέδρου, για την οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το ΚΙΣ για αντισημιτικές απόψεις της καθώς και ερώτηση της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη. Αλλά σε μια Κυβέρνηση που έχει δύο μέλη της του διακονούν παρόμοιες απόψεις για το Ολοκαύτωμα, που και έχουν εγκληθεί για αντισημιτικές απόψεις, η επιλογή σας δεν αποτελεί έκπληξη».

Ο κ. Ξανθόπουλος καταλόγισε ευθύνες στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη η ευρωπαϊκή οδηγία για την αποτελεσματικότερη προστασία στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρά την πίεση και το ενδιαφέρον της Ε.Ε., ενώ απαντώντας στον κ. Βελόπουλο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επανειλημμένα με ρηματικές διακοινώσεις τις απαιτήσεις της χώρας, οι οποίες χάρη στις ενέργειες αυτές, παραμένουν ενεργές.