ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Αυτό είπε ο Γ. Κύρτσος, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στον Ελεύθερο Τύπο, όπου είναι συντάκτης. Έγραψε για τις 2 διαγραφές στη ζωή του 1977 από το Κ.Κ.Ε.: έψαξε το θέμα και έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε, παρουσίασε σκεπτικό το Κ.Κ.Ε.

2022, η Ν.Δ. αφού αποφάσισε τη διαγραφή μου από τον Μητσοτάκη δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε σκεπτικό από τη φιλελεύθερη και αυταρχική Ν.Δ. Τώρα με τη διαγραφή δεν θα ‘χω περιορισμούς σε ό,τι λέω και γράφω.

Γιατί έγινε η διαγραφή του από τη Ν.Δ.; Γιατί αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την ανάρτησή του στο twitter απάντησε το Κ.Κ.Ε.: Κατανοούμε την πικρία του κ. Κύρτσου για τη διαγραφή του από τη Ν.Δ. Πάντως η διαγραφή του από το Κ.Κ.Ε. στην οποία αναφέρεται δικαιώθηκε από τη μετέπειτα πορεία του. Του ευχόμαστε καλό ταξίδι.

Αλλά ποιος ήταν ο Αμπατιέλος στον οποίον αναφέρεται ο Γ. Κύρτσος;

Αντώνης Αμπατιέλος (1914-1995). Γεννημένος στην Κεφαλονιά ή στη Ρουμανία από Έλληνα ναυτεργάτη. Έτσι και ο ίδιος έγινε ναυτεργάτης, συνδικαλιστής, στέλεχος και Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Το 1932 οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και μπαρκάρει και βρίσκεται το 1933 και το 1936 στην Αγγλία και το 1940 γίνεται Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ). Το 1943 γίνεται διαπραγματευτής των ναυτεργατών μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών με καθιέρωση 8ωρου και καλύτερους όρους διαβίωσης στα πλοία. Το 1947 έρχεται στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται και η δίκη του κρατάει 20 μέρες (γνωστή Δίκη Ηγεσίας) και καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά αναστέλλεται η εκτέλεσή του, λόγω διεθνούς κατακραυγής. Το 1950 είναι στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ. Το 1963 η αγγλίδα γυναίκα του Μπέτυ στο Λονδίνο θέλησε να επιδώσει διαμαρτυρία και το γνωστό συμβάν με τη Φρειδερίκη που το ‘βαλε στα πόδια! Το 1966 μετά από 16,5 χρόνια απελευθερώνεται με κλονισμένη υγεία. Το 1967 επί Χούντας διέφυγε στο εξωτερικό. Από 1969-1991 είναι τακτικό μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., ενώ το 1981 εκλέγεται Βουλευτής στην Α’ Πειραιά. Το 1996 πεθαίνει και στον Πειραιά που τάφηκε ένας μικρός δρόμος φέρει το όνομά του διότι «Ήταν μια ζωή στον αγώνα!» (Κατιούσα).

Ανιψιός του ο Νίκος Αμπατιέλος, γεννηθείς το 1986, που φέρει το βαρύ όνομά του. Το 2014 στις εκλογές εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε.