ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
- Στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποίησε την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίας αρχικά επισκέφτηκε το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων και στη συνέχεια την Αλεξανδρούπολη, όπου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli. Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκαν και οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Davor Bozinovic.
Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σινούκ και πέταξαν κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί και προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε, στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης». Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται».
«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της Ε.Ε. για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.
Επισήμανε, ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σοφά ο χρόνος που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. «Ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι εργαζόμαστε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος» είπε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε: «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες μέσα στην Ε.Ε. οι οποίες σπρώχνουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προς τις χώρες που εξαιτίας της γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».
Στη δηλώσεις του ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε: «Τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνηση σας. Πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την Τουρκία το ίδιο».
Η επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Κατόπιν αιτήματος η Frontex θα αναπτύξει 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των υπαρχόντων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα» και πρόσθεσε: «Μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα. 350 άμεσα και επιπλέον 350 που μπορούν να ζητηθούν. Αυτή η στήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η Ελλάδα απορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό εξοπλισμό. Θα είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Εγώ ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα αυτούς τους καιρούς».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν συναισθάνονται. Αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν 1μιση χρόνο δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα. Αν είχαμε τροποποιήσει το Δουβλίνο. Πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η σημερινή παρουσία όλων μας αυτό θέλει να πει. Να υπάρξει κοινή πολιτική της Ε.Ε. στο Μεταναστευτικό. Επίσης είμαστε εδώ να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα και τους πολίτες τους που προσπαθούν να προστατεύουν ανθρώπους. Αλλά είμαστε εδώ για να πούμε και στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο στη γέφυρα των Κήπων του Έβρου ο Πρωθυπουργός χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού, φυλάσσοντας τα σύνορα.
«Δεν θα περάσει κανείς παράνομα στη χώρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ συνομιλώντας με αξιωματικούς τόνισε: «Να στείλουμε, εδώ, από τον Έβρο μήνυμα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκβιαστεί από κανέναν ο οποίος θέλει να χρησιμοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τους δικούς του σκοπούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό το οποίο γίνεται, χαίρομαι που βλέπω ότι το ηθικό είναι στην κυριολεξία ακμαιότατον. Σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε ακριβώς αυτό το οποίο πρέπει. Τίποτα λιγότερο. Αυτό μας γεμίζει όλους με πάρα πολλή σιγουριά, να μπορεί ο καθένας να κάνει τη δική του δουλειά. Και πάλι συγχαρητήρια».
Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή και τα επιχειρησιακά σχέδια. Συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με τους στρατιώτες, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα.