ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΑ 2/3 Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Με δύο νέα πρόσωπα, όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Νομού Δράμας, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία της Κυριακής 7 Ιουλίου 2019. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, από τη Ν.Δ., και ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούν τον 20ο και τον 21ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δράμας από την Μεταπολίτευση και εντεύθεν.
Αναλυτικά Βουλευτές στο Ν. Δράμας έχουν διατελέσει από το 1974 έως σήμερα οι (αλφαβητικά): Χρήστος Αηδόνης, Κωνσταντίνος Γουνατίδης, Δημήτρης Γρίβας, Σταύρος Δαϊλάκης, Θόδωρος Δαμιανός, Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, Θεόφιλος Ζαφειρόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Κεφαλίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Φλώρος Κωνσταντίνου, Σταύρος Παπαδόπουλος, Ανέστης Σαατσόγλου, Στάθης Σαραφόπουλος, Νίκος Σμολοκτός, Αθανάσιος Ταχυρίδης, Μαργαρίτης Τζίμας, Κυριακός Χαρακίδης. Σε αυτόν τον κατάλογο, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής στις 17 Ιουλίου θα προστεθούν και οι κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος.
Το μοναδικό πρόσωπο που συνεχίζει να εκπροσωπεί τη Δράμα στη Βουλή σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είναι η κ. Χαρά Κεφαλίδου, από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία εκλέχτηκε για τρίτη φορά (2009-2012, Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα οι άλλες 2 θητείες της). Με τη νέα της εκλογή η κ. Κεφαλίδου πέτυχε αυτό που έχουν πετύχει (από το 1974 έως σήμερα) άλλες 38 φορές στο παρελθόν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δράμας, δηλαδή να επανεκλεγούν (ανεξάρτητα αν αυτό συνέβη άμεσα ή μεσολάβησε ενδιάμεσα άλλη θητεία).
Πλέον η κ. Κεφαλίδου έφτασε στις 3 εκλογικές αναδείξεις ως Βουλευτής, ενώ στη σχετική λίστα, από το 1974 έως σήμερα, προηγούνται οι Φλώρος Κωνσταντίνου με 7, Θόδωρος Δαμιανός με 6, Χρήστος Αηδόνης με 5 και Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, Δημήτρης Κεφαλίδης και Δημήτρης Κυριαζίδης με 4.
Πάντως ο… άνεμος αλλαγής που έπνεε στο Νομό Δράμας την Κυριακή των εκλογών λίγο ήθελε για να αφήσει εκτός Βουλής και την κ. Κεφαλίδου, καθώς ο δεύτερος σε ψήφους υποψήφιος στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, υπολειπόταν 366 σταυρών προτίμησης από την εκλεγείσα κ. Κεφαλίδου.
Βέβαια, αν υπήρχε αλλαγή στο σύνολο των εκπροσωπών της Δράμας στο Κοινοβούλιο, αυτό θα αποτελούσε πρωτοφανές γεγονός στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, γιατί σε καμία εκλογική αναμέτρηση από το 1974 έως σήμερα δεν υπήρξε πλήρης ανανέωση στους τοπικούς εκπροσώπους στη Βουλή, καθώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επανεκλεγόταν τουλάχιστον ένας Βουλευτής από την προηγούμενη σύνθεση. Έτσι, σύμφωνα με το πρόσφατο αποτέλεσμα, η παράδοση διατηρήθηκε και τουλάχιστον ένας εν ενεργεία Βουλευτής καταφέρνει να φτάσει στην επανεκλογή του (υπάρχουν βέβαια και 3 εκλογικές αναμετρήσεις, όπου η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Δράμας παρέμεινε ίδια ακριβώς, τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2007).
Γιατί φτάσαμε στην… αλλαγή
Οι δύο πρώην Βουλευτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης έχουν ένα κοινό στοιχείο. Αμφότεροι έγιναν μέλη της Βουλής τον Ιούνιο του 2012 (ο κ. Κυριαζίδης εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2012, όμως η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδος είχε διάρκεια μια ημέρα) και η θητεία τους μετά τις επανεκλογές του 2015 (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος) έληξε με το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.
Προσπαθώντας να διερευνήσει κανείς τα αίτια που οδήγησαν στην μη εκλογή των δυο συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (χωρίς δυστυχώς να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία π.χ. μέσω κάποιας δημοσκόπησης, η οποία θα μπορούσε να καταγράψει τις απόψεις των πολιτών για κάθε περίπτωση ξεχωριστά), είναι σαφές ότι δεν μπορούν να προκύψουν ατράνταχτοι κοινοί λόγοι. Ο μεν κ. Καραγιαννίδης για 4 και πλέον χρόνια ήταν κυβερνητικός Βουλευτής, έχοντας να αντιμετωπίσει τη φθορά που συνήθως δέχεται ένα κόμμα που ασκεί εξουσία, ο δε κ. Κυριαζίδης το ίδιο χρονικό διάστημα ασκούσε αντιπολίτευση, με όλα τα θετικά που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τη συγκεκριμένη θέση, μακριά από την εξουσία και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Από εκεί και πέρα, ένα σύνηθες πια στοιχείο, το όποιο καταγράφεται ξεκάθαρα στα χρόνια μετά την κρίση είναι αυτό της ελάχιστης ανοχής της κοινής γνώμης έναντι των εκπροσώπων της σε όλες τις βαθμίδες. Πλέον είναι σπάνιο το φαινόμενο πολιτικά πρόσωπα να καταφέρνουν να φτάνουν σε συνεχείς εκλογικές επιτυχίες και να ανανεώνουν τη θητεία τους, όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν. Ο κόσμος, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει πως φέρουν ακέραια ευθύνη οι εκπρόσωποι του, λειτουργεί συχνά με τιμωρητική διάθεση.
Το σίγουρο είναι ότι για την μη εκλογή του κ. Καραγιαννίδη δεν μπορεί να μην συνέβαλε το κλίμα που δημιουργήθηκε σε τοπικό επίπεδο, με την έντονη στοχοποίησή του, λόγω όχι μόνο της ψήφισης, αλλά κυρίως της υπεράσπισης με δημόσιο λόγο, της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βέβαια, προφανώς ένα μεγάλο τμήμα (αν όχι το σύνολο) όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν συμμερίζονται τις απόψεις περί προδοσίας και των σχετικών για το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, όμως σε μια μικρή τοπική κοινωνία όπως η Δράμα, σίγουρα επηρέασαν ένα τμήμα του πληθυσμού «τα τερατώδη ψεύδη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Καραγιαννίδης.
Βέβαια, εκτός των παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παρουσία του νεοεκλεγέντα κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου στην τοπική κοινωνία, ο οποίος με πιο κεντρώα χαρακτηριστικά, ενδεχομένως να είχε τη δυνατότητα ευκολότερης προσέγγισης σε ακροατήρια που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μετακινηθεί σε αυτόν από τον κεντρώο χώρο και κυρίως από το Πα.Σο.Κ..
Όσον αφορά τον κ. Κυριαζίδη, ο ίδιος κατάφερε και αύξησε τους σταυρούς προτίμησής του, όμως δεν έφτασε στην επανεκλογή του. Αναζητώντας τα αίτια αυτής της εκλογικής αποτυχίας, δεν μπορεί να μην σταθεί κάποιος στον συγκρουσιακό τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί σε τοπικό επίπεδο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον χώρο της Ν.Δ.. Έτσι, παρόλο που δεν άσκησε εξουσία, όντας απέναντι στην Κυβέρνηση, δεν μοιάζει καθόλου εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο ψηφοφόροι της Ν.Δ. να χρέωσαν στον κ. Κυριαζίδη αυτόν τον άτυπο κομματικό «κυβερνητισμό» σε τοπικό επίπεδο.
Πάντως, ο νεοεκλεγείς κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος φαίνεται ότι κινήθηκε μεθοδικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την μη εκλογή του, τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα. Ανέπτυξε δυναμική, κινήθηκε μεθοδικά και κατάφερε να τύχει ευρείας αποδοχής από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο, διπλασιάζοντας μέσα σε 4 χρόνια τον αριθμό των σταυρών του.
Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να επαναλήφθηκε μια κατάσταση γνώριμη στο χώρο της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Κυριαζίδης ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος το 2009, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Μέσα όμως σε 3 χρόνια, κατάφερε το 2012 να είναι ο Βουλευτής της Ν.Δ. στη Δράμα, αφήνοντας πίσω ένα «βαρύ» όνομα του συγκεκριμένου χώρου, τον κ. Μαργαρίτη Τζίμας, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Θωμά Μαργαρίτη. Η ιστορία επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά ο κ. Κυριαζίδης ήταν το… «θύμα» και όχι… «ο θύτης».