ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ. ΧΡ. ΜΕΤΙΟ

 

 

 • «Σχέδιο 334 έργων και δράσεων κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην περιοχή μας»
 • «Για τη Δράμα, το συνολικό ποσό των έργων ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ»
 • «Κανένα περιθώριο συνεργασίας με ανθρώπους που ενώθηκαν ευκαιριακά και έθεσαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης»

 

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. η πρώτη πολιτική εκδήλωση της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», της παράταξης που ηγείται ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Μέτιος παρουσίασε τους 12 υποψηφίους της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τέσσερις γυναίκες και οκτώ άνδρες, για τους οποίους τόνισε ότι είναι «ενεργοί πολίτες, γνωστοί από την επαγγελματική τους δραστηριότητα και την κοινωνική τους παρουσία, μια δυναμική ένωση ανθρώπων με εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση αλλά και ανθρώπων που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους». Συγκεκριμένα υποψήφιοι είναι οι:

 1. Γιάννης Αμπατζόγλου, ακτινοφυσικός, διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνος Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
 2. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, συνταξιούχος ΟΣΕ, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Δράμας, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Α.Μ.Θ., πρώην Δήμαρχος Καλαμπακίου
 3. Δέσποινα Ευαγγέλογλου, μικροβιολόγος – βιοπαθολόγος, τομεάρχης Υγείας και υπεύθυνη παραγωγικών και επιστημονικών φορέων ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας
 4. Αντώνης Κασδοβασίλης, προπονητής ποδοσφαίρου, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής ομάδων νέων και παίδων Ελλάδος
 5. Κώστας Κινατζίδης, αστυνομικός, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Α.Μ.Θ., Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Α.Μ.Θ.
 6. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Α.Μ.Θ.
 7. Γιώργος Παπαδόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός – επιχειρηματίας, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης και αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας
 8. Σαββατούλα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, προϊσταμένη στο 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας
 9. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, καθηγητής βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, Άρχων Πρωτοψάλτης, επιχειρηματίας, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Ψυχολογίας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας
 10. Χρήστος Παπαθεοδώρου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Δράμας, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και πρώην υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ.
 11. Σοφία Σιδηροπούλου, διαπιστευμένη ασφαλιστική διαμεσολαβήτρια – χρηματοοικονομική σύμβουλος, ραδιοφωνική παραγωγός, παρουσιάστρια
 12. Ιφιγένεια Τσομπανίδου, συνταξιούχος εφοριακός, αρθρογράφος, ενεργό μέλος του Ερυθρού Σταυρού, χορωδός Δήμου Δράμας

 

«Προχωράμε δυναμικά και αποφασιστικά»

Στην ομιλία του που προηγήθηκε της παρουσίασης, ο κ. Μέτιος περιέγραψε τα σημαντικότερα από τα έργα που έχει δρομολογήσει η Διοίκησή του για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και αυτά που σχεδιάζει στο μέλλον, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, και κάλεσε τους πολίτες της Δράμας και όλης της Περιφέρειας να συγκρίνουν τα πρόσωπα, τις θέσεις και το πρόγραμμα της κάθε παράταξης.

Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην πρώτη πολιτική εκδήλωσης της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης», τονίζοντας ότι «η επιλογή της Δράμας δεν είναι τυχαία», καθώς «η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι η περιοχή της Περιφέρειάς μας που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα». «Ξεκινάμε λοιπόν από τη Δράμα για να πούμε στους Δραμινούς ότι είμαστε εδώ, ότι εργαζόμαστε και ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να πάει μπροστά ο τόπος», ανέφερε ο κ. Μέτιος και στη συνέχεια μίλησε για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την Περιφέρεια της παράταξής του. Όπως σημείωσε πρόκειται για «ένα Σχέδιο 334 έργων και δράσεων κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην περιοχή μας». Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. εξήγησε ότι ενώ η παράταξή του διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο, υπάρχουν άλλοι «οι οποίοι δεν γνωρίζουν ούτε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Περιφέρειας. Τάζουν σε όλους τα πάντα, σε τέτοιο βαθμό που φτάνουν στο σημείο να τάζουν έργα που είναι στην ευθύνη των Δήμων, να τάζουν έργα που βρίσκονται σε άλλες Περιφέρειες και να τάζουν και έργα που είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης», προσπαθώντας «να δείξουν ότι τάχα ξέρουν τι πρέπει να γίνει, αλλά στην ουσία δεν λένε τίποτα συγκεκριμένο, μόνο αοριστίες».

Ο κ. Μέτιος εξήγησε ότι ένα σημαντικό μέρος από τα 334 έργα και δράσεις του Σχεδίου της παράταξής του προορίζεται για τη Δράμα, «γιατί η Δράμα πρέπει επιτέλους να πάρει αυτά που της αξίζουν». Οι 6 βασικοί άξονες του Σχεδίου είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο τουρισμός, οι επενδύσεις στην ενέργεια, η κοινωνική πολιτικά και τα έργα υποδομών της Δράμας.

Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι διατίθενται πόροι για μελέτες και έργα για αναδασμούς, για αρδευτικά δίκτυα, για φράγματα, για γεωτρήσεις, για ταμιευτήρες, για αγροτικό εξηλεκτρισμό, για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για την στήριξη της κτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα υλοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 108 εκ. ευρώ με σημαντικές δράσεις. «Με πόρους του Προγράμματος αυτού στηρίζουμε 1482 νέους αγρότες μας, ενώ αξιολογούμε πάνω από 1700 Σχέδια Βελτίωσης που μας έχουν υποβληθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτιος.

Για την επιχειρηματικότητα, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. εξέφρασε την βαθιά του πίστη ότι «η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας». Μιλώντας για όσα έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως «αναλύσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής μας και καταλήξαμε κατ’ αρχήν στους τομείς που θα πρέπει να επενδύσει η Περιφέρεια: Ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, ο κλάδος των καινοτόμων υλικών του κατασκευαστικού τομέα, ο τομέας των χημικών, των φαρμάκων και της υγείας, η ενέργεια και το περιβάλλον, ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών». Όπως είπε, «για όλες τις δράσεις μας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας διαθέτουμε πάνω από 70 εκ. €».

Για τον τουρισμό, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. σημείωσε αρχικά ότι η Διοίκησή του «έθεσε τον τουρισμό στο κέντρο του αναπτυξιακού της σχεδιασμού». «Σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτική τουριστικής προβολής για τα επόμενα 3 χρόνια και διαθέτουμε για αυτόν τον σκοπό 4,5 εκ. €» ανέφερε ο κ. Μέτιος και πρόσθεσε ότι αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και δικτύωσης, «κάνουμε ειδικές έρευνες, φτιάχνουμε νέο διαφημιστικό υλικό, αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, συμμετέχουμε σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνουμε φεστιβάλ πολιτισμού και εκδηλώσεις προώθησης τοπικών προϊόντων».

Ακολούθησε ειδικά αναφορά στις δύο Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ). Όπως είπε ο κ. Μέτιος, στο πλαίσιο της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού, «υλοποιούμε έργα για να αναδείξουμε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που βρίσκονται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού», ενώ με την ΟΧΕ Οροσειράς Ροδόπης και Νέστου «θα πραγματοποιήσουμε έργα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και τον ποταμό Νέστο», με τον συνολικό προϋπολογισμό για τις δύο ΟΧΕ να φτάνει τα 70 εκ. ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι η Διοίκησή του «έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία» και «για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «διαθέσαμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 500 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα». Όπως είπε ο κ. Μέτιος, «με το έργο αυτό, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων», ενώ θα υπάρχουν και έμμεσα θετικά αποτελέσματα στον κατασκευαστικό κλάδο, «όπου υπολογίζουμε πως θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας».

Μιλώντας για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Μέτιος ανέφερε πως «ένα μέρος του Σχεδίου μας για την Περιφέρεια απευθύνεται σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη» και «για όλες αυτές τις ομάδες συμπολιτών μας διαθέτουμε συνολικά 78,4 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».

Στο κομμάτι των έργων υποδομών για τη Δράμα, ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. ανέφερε αρχικά ότι «το σημαντικότερο έργο που δρομολογήσαμε είναι ο αυτοκινητόδρομος Δράμα – Καβάλα», καθώς «δεσμεύσαμε 75 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Σταυρός – Άγιος Αθανάσιος, που έχει πλήρη ωριμότητα και μέσα στο 2019 εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία», ενώ «από τις εκπτώσεις του έργου και από επιπλέον πόρους, πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτήσουμε και το τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Δράμα, με 55 εκ. ευρώ». «Με την κατασκευή του έργου αυτού, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει η Δράμα από την απομόνωση» υπογράμμισε ο κ. Μέτιος, ο οποίος σημείωσε πως στόχος είναι «να προχωρήσει και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη». Όπως εξήγησε, για το κομμάτι Δράμα – όρια Νομού Σερρών το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., έχουν διατεθεί πόροι για την ολοκλήρωση των μελετών, όμως για το υπόλοιπο κομμάτι «δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι για τις συντηρήσεις του οδικού δικτύου του Νομού Δράμας διατίθενται πάνω από 5 εκ. ευρώ, ενώ για έργα οδικής ασφάλειας 8,5 εκ. ευρώ, για την κατασκευή 112 χλμ. δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα διατίθενται 4,7 εκ. ευρώ, για τη συντήρηση των υποδομών και τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού πάνω από 1 εκ. ευρώ, ενώ διατίθενται ακόμη χρήματα για μελέτες αναδασμών, καθώς και 2,4 εκ. ευρώ για την κατασκευή αρδευτικών έργων. Ακόμη, όπως είπε ο κ. Μέτιος, «διαθέτουμε χρήματα για να γίνουν μελέτες αναδασμών, διαθέτουμε 2,4 εκ. ευρώ για να κατασκευαστούν αρδευτικά έργα, για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο κέντρο της πόλης της Δράμας διαθέτουμε 8,6 εκ. ευρώ, για να γίνει η μελέτη του εκκλησιαστικού Μουσείου της Δράμας διαθέτουμε 485.000 ευρώ, για την αποκατάσταση δύο εμβληματικών μνημείων, του Ναού της Αγίας Σοφίας, του παλαιότερου βυζαντινού ναού της περιοχής και του ιστορικού τεμένους Αράπ Τζαμί, διαθέτουμε 2,1 εκ. ευρώ, για το Νοσοκομείο της Δράμας διαθέτουμε 9 εκ. ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, ταυτόχρονα διαθέτουμε πόρους για τα κέντρα υγείας της περιοχής και το πολυδύναμο ιατρείο Δοξάτου, για ενεργειακή αναβάθμιση διαθέτουμε επιπλέον 2,5 εκ. ευρώ στον Δήμο Προσοτσάνης και στο Επιμελητήριο Δράμας, για έργα ύδρευσης διαθέτουμε 8,3 εκ. ευρώ στους Δήμους Δράμας και Προσοτσάνης, για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας αποβλήτων διαθέτουμε 12,4 εκ. ευρώ στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου, για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι διαθέτουμε 4,4 εκ. ευρώ, για Τοπικά Χωρικά Σχέδια στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης διαθέτουμε 2,3 εκ. ευρώ».

Ο κ. Μέτιος σημείωσε πως «για τη Δράμα, το συνολικό ποσό των έργων ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ» και αστειευόμενος πρόσθεσε ότι «τώρα αυτό, δεν είμαι βέβαιος αν μου κάνει καλό να μαθευτεί στους άλλους Νομούς, για αυτό παρακαλώ να μείνει μεταξύ μας».

Προχωρώντας στην ομιλία του ο κ. Μέτιος τόνισε ότι «οι περιφερειακές εκλογές γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας» και πως «το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας». Μάλιστα, σημείωσε πως ο ίδιος έχει απόλυτη επίγνωση της ευθύνης του και συνέχισε λέγοντας: «Τον Οκτώβριο του 2016, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, του σημαντικού αυτού αυτοδιοικητικού άνδρα με τη μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, ανέλαβα τη διοίκηση της Περιφέρειας και την αρχηγία της παράταξης». «Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι η εκλογή μου δυσαρέστησε κάποιους, μέσα και έξω από την παράταξη, και έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο υπονόμευσής μου» ανέφερε ο κ. Μέτιος και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο στηρίχθηκε σε μια μικρή μειοψηφία πρόθυμων Περιφερειακών Συμβούλων, κάποια Μέσα Ενημέρωσης και κάποια ψεύτικα προφίλ στο Facebook. Όπως είπε, «στα 17 χρόνια όμως που έχω συμπληρώσει στην Αυτοδιοίκηση σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης, δεν θυμάμαι άλλη φορά να έχει γίνει παρόμοια εκστρατεία λάσπης», αλλά «όσο κι αν προσπάθησαν, δεν με πτόησαν και ούτε κατάφεραν να πείσουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δώσει την ξεκάθαρη στήριξή του στην υποψηφιότητά μου. Μια στήριξη που με τιμά και μου δίνει δύναμη».

Ακόμη, ο κ. Μέτιος σημείωσε πως «προχωράμε δυναμικά και αποφασιστικά», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με ανθρώπους που ενώθηκαν ευκαιριακά και έθεσαν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου και της παράταξης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μέτιος κάλεσε τους παρευρισκόμενους «να αξιολογήσετε τους ανθρώπους κάθε παράταξης, αλλά και το πρόγραμμα και τις προτάσεις που έχει. Να συγκρίνετε από τη μια το συγκεκριμένο έργο που έχουμε κάνει εμείς, τα 334 κοστολογημένα έργα και τις δράσεις που δρομολογήσαμε, και από την άλλη, τις γενικότητες και τις αοριστίες των άλλων. Για αυτό, το μήνυμα που θα βγει από τις εκλογές πρέπει να είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κανένας δεν πρέπει να επηρεαστεί από φανταχτερές ανακοινώσεις χωρίς ουσία. Από περαστικούς στην Αυτοδιοίκηση που είδαν φως και μπήκαν. Σας καλώ να επιλέξετε και να ψηφίσετε τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και πρόσθεσε: «Μας δίνετε δύναμη! Πάμε όλοι μαζί! Πάμε όλοι μαζί με τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”! Και το Μάιο, θα δώσουμε μία μεγάλη μάχη και θα πετύχουμε μία μεγάλη νίκη! Η νίκη ξεκινάει από τη Δράμα!».