ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ, ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

 

 

  • Μικρής έκτασης ένταση κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άγαλμα της Ελευθερίας, με φραστικές επιθέσεις, αποδοκιμασίες και προσαγωγές

 

Κορυφώθηκε την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Δράμας, πριν από 106 χρόνια, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των «Ελευθερίων».

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η έπαρση της σημαίας και ακολούθησε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, ενώ εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας.

Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Δράμας κ. Παύλο, κατατέθηκαν στεφάνια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στον εορτασμό συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι Βουλευτές και εκ νέου υποψήφιοι κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Κώνσταντίνος Μπλούχος και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κινατζίδης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Στο μήνυμά του για την ημέρα, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Γιορτάζει η Δράμα, γιορτάζουμε οι Δραμινοί τα 106 χρόνια της απελευθέρωσης της περιοχής μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ήρωες πρόγονοί μας έδωσαν αγώνες για τη λευτεριά. Θυσιάστηκαν για τον Ελληνισμό και τη θρησκεία μας. Όλοι εμείς σήμερα υποκλινόμαστε με ευλάβεια και σεβασμό στη μνήμη και την ιστορία και τιμούμε την υπερήφανη Μακεδονική γη μας. Χρόνια πολλά στη Δράμα μας και σε όλους τους συμπολίτες μου!».

 

Φραστικές επιθέσεις, αποδοκιμασίες και προσαγωγές

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άγαλμα της Ελευθερίας, καταγράφηκε μικρής έκτασης ένταση, καθώς την ώρα που ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης κατέθεσε στεφάνι, ομάδα πολιτών, κατά δήλωσή τους μέλη της ομάδας «Μακεδόνες Δραμινοί», ξέσπασε σε φραστικές επιθέσεις, αποδοκιμασίες και συνθήματα, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του κ. Καραγιαννίδη, ζητήθηκε η προσαγωγή όσων φώναζαν συνθήματα για να καταγραφούν τα στοιχεία τους, όπως και έγινε, με την ένταση να διατηρείται στο χώρο. Τελικά, λίγη ώρα μετά, δεν δόθηκε συνέχεια και όλοι όσοι (ενήλικες φυσικά και όχι ανήλικοι) προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

«Κάποιοι επέλεξαν να αμαυρώσουν αυτή την ημέρα»

 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό τοποθετήθηκε ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης, με δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., αναφέροντας τα εξής: «Ήρθαμε να τιμήσουμε την Απελευθέρωση της Δράμας από την 1η Βουλγαρική Κατοχή. 1 Ιουλίου του 1913 ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη, ενώ ακολούθησαν άλλες δύο Κατοχές από τους Βουλγάρους, από τη μοναρχοφασιστική Κυβέρνηση της Βουλγαρίας, και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β’. Ήρθαμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, γιατί η Δράμα ποτίστηκε με αίμα από όλες αυτές τις κατοχές, για να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι αγώνες αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας, για το μέλλον, για να ζήσουμε σε μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, με κοινωνική προκοπή. Αυτή την ημέρα επέλεξαν κάποιοι να κάνουν τα δικά τους και να την αμαυρώσουν. Δεν πειράζει. Η Δημοκρατία δεν φοβάται. Δεν φοβάται φωνές ακροδεξιές και περιθωριακές, οι οποίες δεν σέβονται ούτε την ημέρα τιμής και μνήμης όλου του Δραμινού λαού. Ο Δραμινός λαός είναι ενωμένος. Ο Δραμινός λαός δεν κοιτάει πίσω, κοιτάει μπροστά, τιμά και σέβεται τους αγώνες των προγόνων του και δουλεύει ενωμένος για το μέλλον. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Η Δημοκρατία είναι πάρα πολύ δυνατή».

Όσον αφορά για τις προσαγωγές που έγιναν, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε: «Η Δημοκρατία έχει κανόνες και δεν είναι ανεξέλεγκτη. Αν σκεφτούμε τι μέρα είναι σήμερα, νομίζω ότι οι ύβρεις που ακούγονταν, δεν τιμούν κανένα. Ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος, αυτές οι φωνές δεν τον αγγίζουν, είναι περιθωριακές. Έχουν τους δικούς τους λόγους, ένας από τους οποίους είναι και η προεκλογική περίοδο. Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς μας, τιμάμε τους πρόγονους μας, τιμάμε τους αγώνες του παρελθόντος. Σεβόμαστε όλα αυτά και χαράζουμε την πορεία προς το μέλλον ενωμένοι. Όσο ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και όσο η Δημοκρατία είναι δυνατή, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα».