ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

 

  • Δωρεάν προβολές μια φορά την εβδομάδα παλιών ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργου Δεμερτζή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, υπήρξε αναφορά, μετά από σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο» στο δημοτικό κήπο. Όπως ειπώθηκε, άμεσα και πιθανόν ακόμη και εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Δράμα θα αποκτήσει και πάλι θερινό κινηματογράφο, ο οποίος θα λειτουργεί με ένα μεικτό σύστημα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δεμερτζής, μια φορά την εβδομάδα θα προβάλλονται δωρεάν παλιές ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ο χώρος θα αξιοποιείται από τον ενοικιαστή του κινηματογράφου «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος θα έρθει σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες παρατάξεις, «γιατί δεν θέλει να ενεργεί μόνος του ποτέ». Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, ο κ. Δεμερτζής σημείωσε: «Θα είναι πάντα το Φεστιβάλ μέσα, γιατί είναι μια ιδέα του Φεστιβάλ να λειτουργήσει ο θερινός κινηματογράφος, αλλά σκεφτόμαστε και λειτουργικά και τον άνθρωπο που έχει τον κινηματογράφο και είναι τόσο καιρό κλειστός και έχει ζημιωθεί κατάφωρα, όπως καταλαβαίνετε, να έρθουμε σε μια συνεργασία μαζί του. Να έχουμε μια φορά την εβδομάδα προβολές του Φεστιβάλ Δράμας, δωρεάν για το κοινό, ξεκινώντας με ταινίες σημαντικές και βραβευμένες περσινές, και παράλληλα να δουλεύεται τις υπόλοιπες ημέρες, με εισιτήριο, από τον ενοικιαστή του κινηματογράφου “ΟΛΥΜΠΙΑ”, ώστε να έχει την ευκαιρία το κοινό να παρακολουθήσει τις ταινίες του θέρους τις φετινές. Φυσικά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα είναι στη διάθεση του Φεστιβάλ, όπως και ο κινηματογράφος “ΟΛΥΜΠΙΑ”. Θα υπάρξει, δηλαδή, ένας συνδυασμός, έτσι ώστε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και για τον κόσμο και για το Φεστιβάλ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν τη διαμόρφωση του χώρου, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση χόρτων και κλαδιών, ενώ το Σάββατο 13 Ιουνίου αναπτύχθηκε εθελοντική δράση στο θερινό κινηματογράφο για το βάψιμο και τον ευπρεπισμό του. Μάλιστα, ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν σε αυτή τη δράση ήταν και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος με πινέλο και μπογιά συνέβαλε στο βάψιμο.

Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του θερινού σινεμά, ο κ. Δεμερτζής επεσήμανε: «Πιστεύω μέχρι τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουμε. Ας μην προτρέχουμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Για το ίδιο θέμα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης τόνισε ότι «ο θερινός κινηματογράφος “Αλέξανδρος” είναι ένας καταπληκτικός χώρος, τον οποίον τον είχα δει παλαιότερα». Όπως είπε, σε συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο, προέκυψε η σκέψη για «ένα θερινό σινεμά, το οποίο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι, και αν χρειαστεί να είναι μια αίθουσα που αν δεν επιτρέπονται οι κλειστοί χώροι, να μπορέσουμε να παίξουμε κάποιες ταινίες εκεί». Ακόμη, ο κ. Σακαρίδης ανέφερε: «Όταν ξεκινάει μια ιδέα –κι έτσι είναι η δημιουργία- γεννιούνται κι άλλες. Ο χώρος αυτός, και με τους εθελοντές, θα ζωντανέψει. Οι εθελοντικές δράσεις για μένα έχουν περισσότερη αξία όσον αφορά τη γνωριμία του χώρου, να ζήσεις δηλαδή ένα χώρο για κάποιες ώρες, να καταλάβεις ότι η ενέργεια που έχει ο χώρος, η δροσιά και το πώς μπορείς να περάσεις στο χώρο είναι ζωτικής σημασίας. Από εκεί και πέρα να νιώσεις και πάλι –γιατί για 2 μήνες ήμασταν λίγο κλεισμένοι σπίτι- πως είναι να δεις μια ταινία ή να παρακολουθήσεις ένα γεγονός –γιατί μπορούμε να κάνουμε και κάποιες εκδηλώσεις εκεί, στο Φεστιβάλ ή προφεστιβαλικές- σε έναν εξωτερικό χώρο. Ευτυχώς τα θερινά σινεμά άνοιξαν περίπου στο χρόνο που ήταν να ανοίξουν. Αν βοηθηθούν και από τον καιρό, θα πάνε όλα καλά».