ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2019

 

 

Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων αφιερωμάτων που ξεκινήσαμε από το σχολικό έτος 2010 – 2011, στο ετήσιο αφιέρωμα του σχολικού έτους 2018 -2019, κυριάρχησαν δύο σημαντικά για την εκπαίδευση ερωτήματα: το «Τι άλλο;» και το «Πώς αλλιώς;». Δύο ερωτήματα, τα οποία αποδεσμεύουν τη φαντασία, αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα, την ευελιξία της σκέψης, την εφευρετικότητα, την καινοτομία, τη δοκιμή και την αυτενέργεια. Στόχος ήταν η εκπαιδευτική κοινότητα, να στοχαστεί δημιουργικά βάζοντας το δικό της στίγμα στο γενικότερο προβληματισμό που αναπτύχθηκε για το τι άλλο μπορεί να κάνει την εκπαιδευτική πράξη περισσότερο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, αλλά και σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Τα πεδία στα οποία αναπτύχθηκε ο σχετικός προβληματισμός είναι ποικίλα και αφορούν στη φιλοσοφία, στην οργάνωση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης, αλλά κυρίως στην διδακτική πρακτική, στην καθημερινή επικοινωνία και αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται στη σχολική τάξη. Στις «Ημέρες Εκπαίδευσης 2019», παρουσιάζονται μικρά δείγματα του σημαντικού έργου που στη διάρκεια αυτού του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε στα σχολεία μας, μα πάνω απ’ όλα δίνονται αφορμές για νέες ιδέες στην προοπτική της δημιουργικότητας και καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Σπύρος Κιουλάνης,

Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Δράμας,

Πρόεδρος του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Συλλόγου eκπ@ιδευτικός κύκλος

 

Πρόγραμμα

 

Τετάρτη 08 Μαΐου 2019

18.00-20.30

Αίθουσα Τεχνολογίας 3ουΓενικού Λυκείου Δράμας|

Βιωματικό εργαστήριο

ΘΕΜΑ: «Στο εργαστήριο του ποιητή» ή «πώς γίνονται τα ποιήματα», ή «οι ποιητές μάς δίνουν τα κλειδιά για το εργαστήριό τους»: δημιουργική ανάγνωση και γραφή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Βασιλική Πετρά σε συνεργασία με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Πληροφορίες:

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: 25-30

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΔΔΕ Δράμας http://www.didedra.gr Πληροφορίες, επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΔΕ Δράμας 2521351224

Φόρμα συμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeredx4v4OfUvRUJqsB2BUaxeljygkmN4oM1D6kKxmvIRaqAQ/viewform

Πέμπτη 09 Μαΐου 2019

18.00-21.30

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Δράμας|

Ημερίδα: «Τι άλλο; Πώς αλλιώς; Η Δημιουργικότητα και η Καινοτομία στην εκπαίδευση»

17.30-21.00: Έκθεση Δράσεων Σχολικών Μονάδων

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Δράμας – εξωτερικός χώρος

Πληροφορίες: Ελεύθερη συμμετοχή. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeredx4v4OfUvRUJqsB2BUaxeljygkmN4oM1D6kKxmvIRaqAQ/viewform ή εναλλακτικά να κάνετε εγγραφή κατά την προσέλευση στην εκδήλωση (18.00-18.30).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00-18.30

Προσέλευση – εγγραφές

Κεντρική Ομιλία

18.30-19.00

Δρ. Ανδρέας Οικονόμου, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ:

«Απαντώντας με ερωτήσεις στο ερώτημα: Μπορούμε να χτίσουμε ένα δημιουργικό σχολείο;»

1η Συνεδρία (19.00-20.00): Η Ευρώπη της προοπτικής και της καινοτομίας

1ο ΕΠΑΛ Δράμας

Open Minded Generation (Erasmus + 2018-2019)

(Παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας Αικατερίνη Χούσανλη, Θεοδώρα Κετσετσίδου, Κυριακή Φωτιάδου)

2ο ΕΠΑΛ Δράμας

Role Models

(Παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας Ελένη Κανταρά, Ελευθέριος Τσιτσόπουλος)

6ο Γυμνάσιο Δράμας

Bullying is not OK)

(Παρουσιάζει η εκπαιδευτικός του 6ου Γυμνασίου Δράμας Παναγοπούλου Γρηγορία)

Γενικό Λύκειο Δοξάτου Βασιλική Πετρά

Η Ευρώπη της Προοπτικής (Europe in Perspective): Εστιάζοντας στη διαφορετικότητα και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση

2η Συνεδρία (20.00-21.30): Στην προοπτική της δημιουργικότητας

Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου

Εκπαιδεύοντας με τη Φυσική και την αστροπαρατήρηση»

(Παρουσιάζουν ο εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Νικηφόρου Μιχάλης Δογραμματζίδης και μαθητές/τριες του σχολείου)

1ο ΕΠΑΛ Δράμας, ΕΚ Δράμας, Δ.Δ.Ε. Δράμας, eκπ@ιδευτικός κύκλος, 3ο ΕΚ και ΕΠΑΛ Ραφήνας

«Έξυπνο Σύστημα Πυρανίχνευσης με χρήση γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών GIS και ενημέρωση στο κινητό μέσω εφαρμογής APP»

(Παρουσιάζουν οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Δράμας, Κούνιος Γεώργιος, Κούνιος Ιωάννης, Γεωργιάδης Παύλος, Χρυσόπουλος Σπύρος)

Συνεργασία των σχολείων της ΔΔΕ Δράμας (5ο Γυμνάσιο, Εσπερινό ΓΕΛ, Γυμνάσιο Φωτολίβους) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

«Ανθολόγιο Μαθητών στην πρόληψη και καταπολέμηση των κουνουπιών»

(Παρουσιάζουν Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 5ου Γυμνασίου Δράμας του Εσπερινού ΓΕΛ και του Γυμνασίου Φωτολίβους)

Βασιλική Πετρά του Γενικού Λυκείου Δοξάτου

«Δημιουργικότητα και Αποκλίνουσα Σκέψη στα εφηβικά κείμενα: Λογοτεχνικός Διαγωνισμός εφηβικού διηγήματος και ποίησης Γρηγόρης Πεντζίκης»

Βαλτοπούλου Ιωάννα του Γενικού Λυκείου Προσοτσάνης

«Υποχρεώσεις και Δικαιώματα – Παραβατικότητα ανηλίκων: επίσκεψη στα δικαστήρια – Εικονική δίκη»

Τσεκλίδης Ιάκωβος του Εσπερινού ΓΕΛ Δράμας

«Παρασκευή σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο»

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

19.00-21.30

Μουσικό Σχολείο Δράμας

Τελετή βράβευσης διαγωνισμού εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης Γρηγόριος Πεντζίκης: «Η θάλασσα που έγινε κήπος»

Στο φετινό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», λάβαμε εξακόσια πενήντα (650) συνολικά κείμενα, από σχολεία όλης σχεδόν της χώρας, καθώς και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού. Τα κείμενα που κατατέθηκαν προς κρίση διαβάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό από την κριτική επιτροπή και έτσι προχωρήσαμε ομόφωνα στην επιλογή δώδεκα κειμένων για διάκριση που αφορούν στα επίπεδα Λυκείου και Γυμνασίου (Ποίηση και Πεζογραφία). Στην τελετή που έχει τίτλο: «Η θάλασσα που έγινε κήπος» θα βραβευτούν οι μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν και θα ακουστούν, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Γιαμαλή, ποιήματα του Τάσου Κόρφη (1929-1994) μελοποιημένα από το συνθέτη των τραγουδιών Χρήστο Δημάκη. Επίσημοι καλεσμένοι θα είναι ο λογοτέχνης και μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Τζάνος Αναγνώστου και ο συνθέτης Χρήστος Δημάκης. Από τη φετινή χρονιά και λόγω του υψηλού επιπέδου των κειμένων που κατατέθηκαν προς κρίση, αποφασίσαμε και την απονομή ειδικών επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση για κάθε κατηγορία. Επιπρόσθετα αποφασίσαμε την απονομή ειδικών επαίνων σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν από ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού.

Πληροφορίες: Ελεύθερη συμμετοχή. Για τον καλύτερο προγραμματισμό της εκδήλωσης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeredx4v4OfUvRUJqsB2BUaxeljygkmN4oM1D6kKxmvIRaqAQ/viewform

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

10.00-17.00

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Δράμας

«Καταγραφή επαγγελματικής ικανοποίησης των εκπαιδευτικών του ελληνικού δημόσιου σχολείου»

Η πρώτη παρουσίαση έρευνας πεδίου πανελλαδικής εμβέλειας βασισμένη σε διεθνές ερωτηματολόγιο μεταφρασμένο και σταθμισμένο στην ελληνική πραγματικότητα, με αντιπροσωπευτική δειγματοληψία σε ένα δείγμα 3.000 εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων και των Περιφερειών της χώρας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από συμβούλους του ΙΕΠ τους Βασίλειο Καρναβά, Λάζαρο Βλαχόπουλο, Αλίκη Χατζηηλιού και Τσαλαγιώργου Ελένη. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει γενική παρουσίαση της έρευνας και στο δεύτερο μέρος συζήτηση και επεξεργασία των πορισμάτων ανά βαθμίδες εκπαίδευσης: Δημοτικό και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ανακοίνωση συμπερασμάτων και συζήτηση στην ολομέλεια.

Πληροφορίες: Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, ωστόσο για τον καλύτερο προγραμματισμό των εργαστηρίων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης είναι καλό να δηλώσετε συμμετοχή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeredx4v4OfUvRUJqsB2BUaxeljygkmN4oM1D6kKxmvIRaqAQ/viewform

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.