Print

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

 

 

Η 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στη γη του Πελίτι, από τις 10:30 το πρωί ως της 7:00 το απόγευμα. Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων θα γίνει από τις 10:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.

Πρόκειται για την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 24 χρόνια Πελίτι (1995-2019).

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι γίνεται παράλληλα με την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, η οποία ξεκίνησε στη 1 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου 2019. Η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι πρόταση του Πελίτι στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στη Χάγη στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 που οργανώθηκε από το Navdanya International.

Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές της τροφής, επιστήμονες κλπ από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α.

Η 19η γιορτή σπόρων του Πελίτι και η 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων οργανώνεται από το Πελίτι, ενώ την εκδήλωση υποστηρίζουν: η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Παρανεστίου, το ΚΠΕ Παρανεστίου, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας, η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Τουρκία), η Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων, το κίνημα Navdanya (Ινδία), το Kokopelli (Γαλλία), το ίδρυμα Mindful EBID (Γερμανία), η οργάνωση RMSA από τις Η. Π. Α., το Αφρικανικό Δίκτυο Βιοποικιλότητας και γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη γιορτή σπόρων του Πελίτι και την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνεύστηκαν οι αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία στην Τουρκία στην Κύπρο και αλλού. Κάθε χρόνο φτάνουν χιλιάδες επισκέπτες (το 2018 η γιορτή είχε πάνω από 6.000 επισκέπτες) απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη γιορτή κάθε χρόνο φτάνουν σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού. Ενδεικτικά ονόματα από τους διεθνείς επισκέπτες: Δρ. Βαντάνα Σίβα (2013 & 2015). Η Δρ Βαντάν Σίβα έχει χαρακτηριστεί η 7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη, ιδρύτρια του κινήματος Navdanya από την Ινδία. Ruchi Shroff (2014, 2016, 2017) διεθνής διευθύντρια του Navdanya International. Ο Μισέλ και Τζούντη Φάντομ (2013) Σποροφύλακες από την Αυστραλία http://seedsavers.net/ Η Leonor Fuguet (2013 & 2018) από τη Βενεζουέλα, ο Ούγκο Μπλάνκο (2015) από το Περού, Ο Ούγκο είναι ο άνθρωπος σύμβολο για τους αγώνες των αγροτών για την ελευθερία της γης στη Λατινική Αμερική, «γη ή θάνατος» ήταν το σύνθημα τους. Η Τζόντη Κομπερίσκη (2015) από τον Καναδά. Η Μπλανς Μαργκαρίνος Ρέη (2015 & 2017) δικηγόρος από τη Γαλλία. Ο Tapsoba Ali De Goamma Μπουρκίνα Φάσο (2017), Baker Creek Heirloom Seed Co από τις Η.Π.Α. (2017) Ο Ananda Guillet (2018) Διευθυντής της οργάνωσης kokopelli από τη Γαλλια. Η Katherine Dolan από την οργάνωση arche-noah της Αυστρίας (2018), John Caccia (2018) Rocky Mountain Seeds Η. Π. Α. κ.α.

 

Το πρόγραμμα της Γιορτής Σπόρων

 

Το πρόγραμμα της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι έχει ως εξής:

10:00-18:00 Αλληλέγγυα οικονομία και κοινοτική οικονομία

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι όλες οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν: διανομή παραδοσιακών σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, δράσεις για τα παιδιά, εκθέσεις, μουσική κ.α.

10:30-14:30 Διανομή παραδοσιακών σπόρων

10:30-13:30 Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Στο χώρο που γίνεται η διανομή των παραδοσιακών ποικιλιών. Μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστίου θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά με κατασκευές, παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις!

10:50-14:00 Ομιλίες στο θέατρο του Πελίτι

10:50-11:00 Χαιρετισμός της Δημάρχου Παρανεστίου κ. Αλίκης Σωτηριάδου και άλλων επισήμων

11:00-11:30 Θέμα: Καλλιέργεια τροφίμων και ανθρώπων – Κηπουρική στην Κοινότητα Ίδρυμα Findhorn Ecovillage. https://www.findhorn.org/

Εισηγητές: Μαρία Κούπερ (Ηνωμένο Βασίλειο), Γιώργος Νέβσκαλος (Ελλάδα), Ζένια Λάζαρη (Ελλάδα)

Περίληψη: Η κοινότητα του ιδρύματος Findhorn και η Ecovillage είναι παγκοσμίως γνωστή για τις πρακτικές της συν-δημιουργίας με τη φύση. Από τις πρώτες μέρες των τεράστιων λάχανων, του «παράγοντα Χ», και τη συνεργασία με τα πνεύματα της φύσης για τη δημιουργία του κινήματος Ecovillage και του σημερινού αναπτυσσόμενου χωριού, μπορώ να μοιραστώ την κοινότητα Findhorn, τον τρόπο που εργαζόμαστε και πού κατευθυνόμαστε.

12:00-12:30 Θέμα: Ιθαγενείς από την Para, Amazon

Εισηγήτρια: Luciana Mesquita (Βραζιλία)

Περίληψη: Ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των ανθρώπων Kayapo στον Αμαζόνιο. Οι φυλές Kayapo είναι αυτόχθονοι λαοί στη Βραζιλία που κατοικούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε όλες τις πολιτείες της Para και του Mato Grosso, νότια της λεκάνης του Αμαζονίου και κατά μήκος του Rio Xingu και των παραποτάμων της. Είναι μία από τις διάφορες υποομάδες του μεγάλου έθνους Mebengkkre (άνθρωποι από την πηγή του νερού).

Η κ. Luciana βρίσκεται στην Ελλάδα στα πλαίσια μιας εργασίας για το μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε ας επικοινωνήσει μαζί της. Το Πελίτι μπορεί να βοηθήσει στην επαφή και επικοινωνία. Ευχαριστούμε

12:00-13:30 Εργαστήρια

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο χωράφι που γίνεται και η διανομή των σπόρων.

Εργαστήριο Ελληνικών ανθοελιξηριών, ιδιότητες και χρήσεις. Με την Ειρήνη Δελημήτρου, σύμβουλο Ολιστικής Βοτανικής & Ανθοϊαμάτων. Δημιουργός των Ελληνικών Ανθοελιξηρίων

12:30-13:00 Θέμα: νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τους σπόρους.

Εισηγητές: Hannes Lorenzen (Βέλγιο), Blanche Magarinos-Rey (Βέλγιο)

Οργάνωση: ARTEMISIA AISBL – Forum Synergies AISBL ARC2020 AISBL

13:00-13:30 Θέμα: Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εισηγητές: Ιεροδιάκονος Γεδεών Βαρυτίμου (Τουρκία)

Θέμα: Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, μια κιβωτός σπόρων.

Εισηγήτρια: Γερόντισσα Θεοδέκτη (Ελλάδα)

13:30-14:00 Θέμα: Στόχος ελονοσία. Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια. Οι Αφρικανοί αρνούνται να είναι πειραματόζωα.

Εισηγητής: TAPSOBA Ali de Goamma, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόεδρος της οργάνωσης TERRE A VIE εκπρόσωπος της κολεκτίβας για την αγρό-οικολογία (CCAE)

13:00 Διανομή δωρεάν φαγητού από παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων

14:20-14:45 Έθιμα της γονιμότητα.

Με κουδούνια, προβιές, μαγκούρες και τη νύφη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου Κ. Νευροκοπίου Δράμας, μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, θα μας ταξιδέψει σε έθιμα της γονιμότητας από την αρχαιότητα στο σήμερα.

14:45-15:00 Ενώνουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας, κάνοντας το σήμα του Πελίτι

(Χώρος μπροστά από το σπίτι του Πελίτι)

15:00-18:00 Τραγουδώντας για το Πελίτι. Χορευτικά και μουσικά δρώμενα

15:00-15:20 Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου με τα χορευτικά του συγκροτήματα

15:30-15:50 Χορωδία γυναικών του πολιτιστικού συλλόγου Μικρόπολης Δράμας.

Νταχαρές και φωνή: Μαρία Κιάκου, Γκάιντα: Χάρης Βαγενάς

15:50-16:20Συνένωση Χορωδίας Σουρωτής Θεσσαλονίκης και «Εστία» Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

Στο ηλεκτρικό πιάνο συνοδεύει: η Στεφανία Τάσιου και στη φλογέρα: ο Χρήστος Αλέξανδρος Μυλωνάς. Μαέστρος: Χρήστος Χαλκιαδάκης

16:30-17:00 Τραγουδώντας για την Ειρήνη των λαών. O σύνδεσμος Τραγουδιστών Κύπρου, θα παρουσιάσει τραγούδια από την Κύπρο. Τριάντα μουσικοί και χορωδοί θα τραγουδήσουν Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά τραγούδια. Μαέστρος: Selcuk Garanti

17:00-17:45 Μουσικό πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια Φωνή: Σταυρούλα Γελκοβάνη, στο πιάνο συνοδεύει o Ηρακλής Σιδέρης

17:45 – 18:00 Σβήσιμο της φωτιάς.

Λήξη της 3ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων και της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

Η οργανωτική επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα με βάση ανάγκες που θα προκύψουν την τελευταία στιγμή.

Στα πλαίσια της 19ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι γίνεται Χαριστικό Παζάρι και Συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.

Στο μεγάλο υπόστεγο μπορείτε να βρείτε προϊόντα από το Πελίτι μπλούζες, καπέλα, τσάντες, βιβλία, γεωργικά προϊόντα κ.λ.π. που με την αγορά τους στηρίζεται οικονομικά το Πελίτι και βοηθώντας μας οικονομικά για να κάνουμε καλύτερα το έργο μας.

Θα βρείτε ακόμη συλλογικότητες όπως η ΒΙΟ. ΜΕ, με φυσικά καθαριστικά για το σπίτι.

Τις γυναίκες του Κενταύρου Ξάνθης όπου παίρνουν περισσεύματα από επιχειρήσεις ρούχων και τα χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Τα προϊόντα τους ονομάζονται «πλετένο» (πλέξιμο στα πομάκικα!).

Τις αδερφές από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου.

Το «Μέλι της Αρκούδας» από το Παρανέστι κ.α.