Στο πλαίσιο των «Λογοτεχνικών Αίθριων» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας οι συγγραφείς κα Λένα Διβάνη και κ. Χρήστος Χωμενίδης παρουσίασαν στη Δράμα τα νέα τους βιβλία «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» και «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» αντίστοιχα, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρο». Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Πολύνα Μπανά, υπεύθυνη οργάνωσης, επιμέλειας και παρουσίασης του προγράμματος «Λογοτεχνικά Αίθρια».
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το Δραμινό κοινό είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει, μέσω των ίδιων των συγγραφέων, τους ήρωες των δύο λογοτεχνικών έργων, την υπαρκτή ως πρόσωπο Διδώ Σωτηρίου του βιβλίου της Λένας Διβάνη και τον φανταστικό χαρακτήρα Τζίμη Παπιδάκη του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η κα Μπανά επεσήμανε ότι οι δύο τέχνες, ο κινηματόγραφος και η λογοτεχνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, γιατί κατά βάση στηρίζονται στην αφήγηση, ενώ στη συνέχεια καλωσόρισε τους δύο συγγραφείς, τον κ. Χωμενίδη, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στη Δράμα ως καλεσμένος του Φεστιβάλ, και την κ. Διβάνη, την οποία χαρακτήρισε ως «παλιά γνώριμη», καθώς διετέλεσε για 3 φορές μέλος κριτικής επιτροπής, ενώ έχει παρουσιαστεί ξανά βιβλίο της στα «Λογοτεχνικά Αίθρια» του Φεστιβάλ.
Αναφερόμενη στο βιβλίο της κυρίας Διβάνη, η κα Μπανά είπε πως πρόκειται για μια φανταστική βιογραφία της Διδώς Σωτηρίου, με τη μορφή ενός φανταστικού διαλόγου μεταξύ της συγγραφέως και της ίδιας της Διδώς. Όπως είπε η κα Διβάνη, το περιεχόμενο του βιβλίου είναι σαν να πίνουμε ένα κρασάκι με τη Διδώ και να τα λέμε. «Η Διδώ έκανε το σκοτάδι φως και τη διάλεξα στη μέση μιας μεγάλης δικής μας, οικονομικής καταστροφής, καθώς δεν μπορούσα να την αντέξω και χρειαζόμουνα στη ζωή μου ένα φωτεινό πρόσωπο να μου πει πως διέσχισε όλες τις καταστροφές του 20ου αιώνα με ένα χαμόγελο στα χείλη», ανέφερε η κα Διβάνη για την ηρωίδα του βιβλίου της, προσθέτοντας πως η Διδώ Σωτηρίου, η οποία ήταν μπροστά από την εποχή της, βρέθηκε στο επίκεντρο όλων των μαύρων περιόδων που πέρασε η χώρα, όμως στάθηκε στα πόδια της. Για αυτό το λόγο, εξήγησε η κα Διβάνη, χρειαζόμαστε όλοι λίγη Διδώ μέσα μας και έτσι θα πρέπει να… συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ.
Μιλώντας για το βιβλίο του κ. Χωμενίδη, η κα Μπανά στάθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτό «το παράλληλο ψηφιακό και εν πολλοίς εικονικό σύμπαν» και ιδιαίτερα στη δύναμη που έχουν τα social media, ενώ στάθηκε και στην αστραπιαία διάδοση των fake news από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας για τον ήρωα του βιβλίου του, «ο Τζίμης είναι ένας άνθρωπος παλαιάς κοπής, που εκπροσωπεί μιαν άλλη εποχή που είναι όμως πολύ κοντινή μας». Ακόμη, ο κ. Χωμενίδης πρόσθεσε πως «Ο Τζίμης είναι ένας ήρωας που οι αναγνώστες αγαπάνε, έχω εισπράξει πολύ θετικά σχόλια για αυτόν, είναι ένας καλός άνθρωπος που θα κεράσει την παρέα, θα απολαύσει τον άλλον, δεν είναι τοξικός, αλλά ένας ελκυστικός άνθρωπος που απολαμβάνει τη ζωή χωρίς να έχει ιδέα από το πώς λειτουργούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωση». Ο κ. Χωμενίδης επεσήμανε και την τοξικότητα που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία, με κύριο έσο έκφρασης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυριαρχούν πάθη, θρήνοι, καταγγελίες και λινσταρίσματα. Όπως είπε: «Δεν είναι καν εμφύλιος. Είναι ένα αναβράζον δισκίο η κοινωνία, που δεν ξέρω που θα οδηγήσει».