ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ» ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

 

  • Γιώργος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Δράμας: «Μελετούμε για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και δράσεις γύρω από το νερό, καθώς είναι ένα από τα μοναδικά αγαθά που έχει η φύση και πρέπει να προστατεύσουμε το επόμενο διάστημα»
  • Γιάννης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΔ: «Έχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια ούτως ώστε να καταφέρουμε στο μέλλον να μειώσουμε κατά πολύ την αξία του νερού»

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), η ΔΕΥΑ Δράμας, ο Δήμος Δράμας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Νερό από τη φύση στη βρύση», την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Σπύρος Ντούγιας, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Νερό και ποιότητα ζωής», ο κ. Χριστόδουλος Βογιατζής, Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ, με θέμα «Ύδρευση Δήμου Δράμας», η κ. Χρυσούλα Στυλιανή Πατρωνίδου, Χημικός Γραφείο Ελέγχου Ποιότητας ΔΕΥΑΔ, με θέμα «Ποιότητα πόσιμου νερού ΔΕΥΑ Δράμας».

«Η ποιότητα του νερού της πόλης μας είναι εξαιρετική»

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιάννης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως η ημερίδα διοργανώθηκε με σκοπό την «κατατόπιση του κοινού στο κομμάτι ποια είναι η διαδικασία άντλησης του νερού μέχρι που καταλήγει στην κατανάλωση, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της πόλης και φυσικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχει η ΔΕΥΑΔ στο κομμάτι αυτό και κυρίως το πόσο σημαντικός πόρος και αγαθό είναι το νερό». Ακόμη, σημείωσε πως «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας είναι μια πρώτη προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί στο μέλλον και με άλλες, γιατί σκοπός μας είναι να έχουμε ενημερωμένους πολίτες, να ξέρουν το αγαθό, τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα προστασίας του νερού και φυσικά μια ειλικρινή σχέση μεταξύ των πολιτών και της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ όσον αφορά τη διαχείριση του ύδατος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως πόλη και κυρίως ποια είναι τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουμε και θέλουμε ούτως ώστε να καταφέρουμε στο μέλλον να μειώσουμε κατά πολύ και την αξία του νερού».

Σχετικά με την ποιότητα του νερού στη Δράμα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Η ποιότητα του νερού ελέγχεται σε εβδομαδιαία βάση. Υπάρχουν πάρα πολύ σύγχρονα συστήματα τα οποία αξιολογούν την ποιότητα του νερού. Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι η ποιότητα του νερού της πόλης μας είναι εξαιρετική. Έχει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να είναι το νερό μας, εκτός από πάρα πολύ υγιεινό, και πάρα πολύ νόστιμο, να το πω έτσι απλά. Πρέπει να είναι ήσυχοι οι πολίτες στο κομμάτι αυτό, καθώς υπάρχουν και μηχανισμοί οι οποίοι ελέγχουν αυτόματα το νερό. Δεν γίνεται μόνο δειγματοληψία χειροκίνητα, που γίνεται ούτως ή άλλως. Γενικά υπάρχει ένα σύστημα το οποίο θωρακίζει την ποιότητα του νερού απέναντι στους πολίτες».

«Παλεύουμε να εξισορροπήσουμε το ενεργειακό κόστος»

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΔ κ. Χριστόδουλος Βογιατζής, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «παλεύουμε να εξισορροπήσουμε το ενεργειακό κόστος», προσθέτοντας πως υπάρχουν καινούργια έργα, τα οποία έχουν ως σκοπό «τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις».

Όσον αφορά τα έργα που σχεδιάζονται, ο κ. Βογιατζής είπε: «Τα μεγαλύτερα που σχεδιάζουμε είναι η διαδικασία του να φέρουμε νερό από τις πηγές Λιβαδερού στον Δήμο Δράμας, να ενισχυθεί το δίκτυο. Είναι η κατασκευή γεώτρησης στον Κορύλοβο δίπλα στη δεξαμενή που έχει η ΔΕΥΑ, ώστε να μη χρειάζεται η άντληση του νερού από το κεντρικό αντλιοστάσιο μέχρι τον Κορύλοβο, το οποίο πιστεύουμε ότι θα εξοικονομήσει και θα έχει σοβαρή επίπτωση στην ενεργειακή κατανάλωση. Γενικώς η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η ολοκλήρωση της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Δράμας με τη Ζώνη 2 στο κέντρο της πόλεως. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι δύο πρώτες Ζώνες, δηλαδή το βόρειο κομμάτι και το νότιο στους Αμπελόκηπους. Απομένει μόνο ένα κομμάτι για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη που έγινε από τη ΔΕΥΑ Δράμας το 2011. Αυτά είναι τα τρία πιο εμβληματικά έργα.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε και άλλα διάφορα συμπληρωματικά, όπως είναι η αντικατάσταση του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού που τροφοδοτεί τον πρώην σύνδεσμο Μαυροβάτου που υδρεύονται οι πέντε κοινότητες και ο αγωγός είναι πολύ παλιός. Γενικώς κινητοποιούμαστε προς αυτή τη φάση συν το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή με τα καινούργια υδρόμετρα που προσπαθούμε να πετύχουμε τη χρηματοδότηση και της επόμενης φάσης. Έχουμε αντικαταστήσει ήδη 8.500 υδρόμετρα και έχει γίνει η μελέτη και για την επόμενη φάση».

«Ως Δημοτική Αρχή έχουμε το θέμα πολύ ψηλά στην κλίμακα των δυνατοτήτων μας»

Στην αρχή της ημερίδας απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νερού ως αγαθό και στην ανάγκη διασφάλισης καθαρότερου και φθηνότερου νερού για όλους.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η ημερίδα «δίνει το στίγμα για την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας για το αγαθό αυτό που έχουμε την ευτυχία στη Δράμας να το έχουμε σε περίσσεια». Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρόκειται να κάνει ο Σήμος Δράμας για την εξοικονόμηση νερού και την παράλληλη εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η μεταφορά του νερού από το Λιβαδερό με φυσική ροή, η τοποθέτηση υδροστρόβιλων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η συνεργασία με τους ΤΕΟΒ για τη λειτουργία κλειστών δικτύων διανομής νερού, η αλλαγή δικτύου ύδρευσης Β Ζώνης και η τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων.