• «Αυτή είναι η αναγκαιότητα που οδηγεί στην υποψηφιότητά του»
  • «Ξεπερνά κατά πολύ τα στενά περιθώρια μιας στείρας εσωκομματικής διαμάχης»
  • «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σοβαρό, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα εκφράσει την ανάγκη της κοινωνίας για ισχυρό κράτος με κοινωνική προστασία προς τους αδύναμους»

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΠΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σ. ΞΥΝΙΔΗ

 

Πολιτική εκδήλωση για την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, το απόγευμα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2021. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης, πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Γραμματέας του Πα.Σο.Κ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος Βουλευτής στο Ν. Δράμας στις τελευταίες εθνικές εκλογές κ. Γιάννης Παπουτσής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο Ξυνίδης ανέφερε τα εξής: «Έχει αποδειχθεί όλη αυτή την τελευταία δεκαετία της κρίσης και της πανδημίας ότι η χώρα μας και όλος ο κόσμος έχει βρεθεί σε αρκετά δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι αυτό το οποίο περίμεναν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκαν ότι ήταν φρούδες οι ελπίδες τους. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σοβαρό, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα εκφράσει την ανάγκη της κοινωνίας για ισχυρό κράτος με κοινωνική προστασία προς τους αδύναμους. Συγχρόνως οι παγκόσμιες εξελίξεις με κύριο άξονα την πανδημία και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή δημιουργούν καινούργιες συνθήκες με βάση τις οποίες θα πρέπει να πορευτεί και η οικονομία.

Όπως και παλαιότερα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει πολύ πιο μπροστά για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την επικοινωνία και για την ανάγκη της πρόνοιας για την πράσινη ανάπτυξη, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, τώρα μιλά για την ανάγκη του να προβλέψει και να προετοιμαστεί η χώρα για τα μέτρα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, τα οποία δεν θα πρέπει, όπως οι προηγούμενες δύο ευκαιρίες, να αφορούν τους λίγους, τα τζάκια τα οικονομικά της χώρας. Θα πρέπει να αφορούν το κοινωνικό σύνολο, το οποίο έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ εξαιτίας και της κρίσης των προηγούμενων ετών. Η ατζέντα αυτή του Γιώργου Παπανδρέου ξεπερνά κατά πολύ τα στενά περιθώρια μιας στείρας εσωκομματικής διαμάχης. Αφορά τη χώρα και την πορεία της και αυτή είναι η αναγκαιότητα που οδηγεί στην υποψηφιότητά του. Διότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ένας πολιτικός που λειτουργεί για την υστεροφημία του, αλλά ένας πολιτικός ο οποίος λειτουργεί και ενεργεί με βάση την προσφορά στα συμφέροντα της πατρίδας, όπως αυτός τα προβλέπει και τα εννοεί.

Εμείς, ως απλά στελέχη ή και επώνυμα των Κυβερνήσεων του Πα.Σο.Κ., έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή του την προσπάθεια, γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Όπως και στο παρελθόν αποδείχτηκε, πάντα ήμασταν ειλικρινείς και τίμιοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές αποκαταστάσεις και τα οφίτσια. Αποδεικνύουμε ότι και σε ένα κόμμα, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε ποσοστά μόλις της τάξης του 8-10%, η συμμετοχή μας σε αυτό το κόμμα και σε αυτή την προσπάθεια για το καλό της πατρίδας και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος ξεπερνά τις στείρες φιλοδοξίες μας για θέσεις εξουσίας.

Το μεγάλο στοίχημα αυτής όλης αυτής της διαδικασίας είναι η συμμετοχή. Διότι αυτή θα ανοίξει ξανά τον δρόμο της ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι, που σήμερα η απογοήτευση τούς έχει οδηγήσει σε έναν παθητικό ρόλο θεατή των εξελίξεων. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους και ο μόνος τρόπος που έχουν να το κάνουν αυτό είναι η συμμετοχή τους. Και στην εκλογική διαδικασία που επίκειται, αλλά και στην καθημερινή τους λειτουργία, στη δουλειά τους και στον τρόπο ζωής τους. Μόνο έτσι θα έχει ελπίδες η χώρα μας να δει ένα καλύτερο μέλλον. Έχει αποδειχθεί ότι οι σωτήρες τέλειωσαν. Οι πολίτες οι ίδιοι παίρνουν τη χώρα στα χέριά τους με μια προοδευτική κατεύθυνση. Κάθε άλλο εξυπηρετεί τον παλαιοκομματισμό, τον αναχρονισμό και κρατάει δέσμια τη χώρα στα συμφέροντα των λίγων. Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε και ελπίζουμε ότι στο τέλος θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για όλους μας».

Σχετικά με το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής μετά την εσωκομματική διαδικασία και πώς αυτός θα μπορούσε να δυναμώσει, ο κ. Ξυνίδης σημείωσε: «Ο χώρος μας και ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρχή έχουν διατυπώσει ένα αντί, είναι αντιπελατειακοί. Θεωρούμε ότι το πελατειακό σύστημα είναι αυτό το οποίο έχει καταστρέψει τη χώρα, η οποία διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις οποίες λυμαίνονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό, λοιπόν, το αντιπελατειακό σύστημα είναι ο μεγάλος μας εχθρός και ο στόχος μας και είναι αυτό που πληρώσαμε, αν θέλετε, και στην προηγούμενη διακυβέρνηση της περιόδου 2009-2011. Ότι δεν υποκύψαμε στα συμφέροντα, τα οποία ήθελαν την εποχή εκείνη τη χώρα υπόδουλη σε κατευθύνσεις τις οποίες θα έδιναν. Αυτό είναι που μας διαφοροποιεί απέναντι στη Ν.Δ. Σήμερα ο οποιοσδήποτε πολίτης για να κάνει και το πιο απλό πράγμα θα πρέπει, όχι να απευθυνθεί απλά σε έναν Βουλευτή της Ν.Δ., οι οποίοι δηλώνουν οι περισσότεροι ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά σε Υπουργό και πάνω. Δεν είναι αυτή η λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν είναι αυτή η λειτουργία ενός κράτους δικαίου. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι να λειτουργεί το κράτος και η πολιτεία χάριν των πολλών και της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρο ότι καμιά, μα καμιά, περίπτωση με αυτή τη Ν.Δ., όπως εκφράζεται σήμερα του κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει περίπτωση προγραμματικών συγκλίσεων. Μας χωρίζει η ουσία της πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, έχουμε τις δυνάμεις που εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες έχουν περάσει σε εντελώς αντίθετο επίπεδο, το οποίο είναι το επίπεδο του λαϊκισμού και της επιδοματικής πολιτικής. Εμείς δεν είμαστε υπέρ των επιδομάτων ελεημοσύνης από το κράτος προς τους πολίτες αδιάκριτα και ισότιμα. Εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε πολίτης ο οποίος εργάζεται και μοχθεί, θα πρέπει να βλέπει τον κόπο του αυτό να ανταμείβεται, όχι απλά οικονομικά, αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο στην κοινωνική του λειτουργία και στην αντιμετώπισή του από το κράτος. Και αυτή η διαφορά είναι μια χαώδης διαφορά. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να μπούμε σε μια λογική συνεργασίας και συσχέτισης με ένα κόμμα το οποίο θεωρεί ότι δίνοντας επιδόματα κερδίζει εκλογές. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Συμπέρασμα όλων αυτών των σκέψεων που σας ανέφερα είναι ότι για εμάς υπάρχει ένας μόνο δρόμος. Στις επόμενες εκλογές, με στιβαρή και αξιόπιστη ηγεσία που μιλάει για το μέλλον, εκφράζουμε ξανά με ένα σοβαρό τρόπο τον προοδευτικό χώρο και τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, που απ’ ότι φαίνεται σε όλο τον κόσμο πλέον κερδίζει έδαφος, εκφράζουμε τις ανάγκες του κόσμου για ισχυρό κράτος δικαίου και κοινωνία ίσων ευκαιριών και κοινωνικό κράτος και με βάση αυτή μας την ατζέντα και αυτή μας την αφήγηση, οδηγούμαστε σε ένα σημαντικό ποσοστό στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με αυτό το σύστημα που επέλεξε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να ποδηγετήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε σε αυτές τις πρώτες εκλογές θα είναι τέτοιο που θα δημιουργήσει τεράστιες μεταβολές στους πολιτικούς μας αντιπάλους και ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ανατρέψει όλο το πολιτικό σκηνικό. Κατά συνέπεια, μετά τις διπλές εκλογές, που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα διενεργήσει ούτως ή άλλως, διότι δεν θέλει να έχει κάποιου είδους συνεργασία, θα οδηγηθούμε σε μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, όπου πλέον δεν θα μιλάμε για το με ποιον θα συνεργαστεί το Κίνημα Αλλαγής ως τρίτο κόμμα, αλλά το ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα. Για αυτό λοιπόν, αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, τότε ίσως άλλοι αναγκαστούν να λένε με ποιους θα συγκυβερνήσουν».