ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΤΟΣ, ΑΣΦΑΛΗΣ, ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΤΟΥΣ

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Με αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας δείχνουμε την ευαισθησία μας προς τις μητέρες, διευκολύνοντας τη διαδικασία φροντίδας και θηλασμού»
  • Α. Τόλιου, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δ. Δράμας: «Οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο»

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 τα εγκαίνια της αίθουσας περιποίησης βρεφών και θηλασμού στο παλιό Δημαρχείο της Δράμας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Δράμας, έτσι ώστε να υπάρχει στο κέντρο της πόλης ένας προσεγμένος, άνετος, ασφαλής, όμορφος και ζεστός χώρος για να μπορούν οι μητέρες να φροντίζουν και να θηλάζουν τα βρέφη τους. Η επιλογή της ημέρας για την πραγματοποίηση των εγκαινίων είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κα Χρύσα Σιδερά, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα Αλίκη Τσιαμούρα κ.α.. Ο αγιασμός τελέστηκε από τον πατέρα Διονύσιο, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Δράμας

Το ωράριο λειτουργίας της αίθουσας είναι 7.30-15.30 τις καθημερινές. Στην πορεία και αναλόγως των συνθηκών οι ώρες λειτουργίας θα επανεξεταστούν για να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες σε όλους, ενώ για την περίοδο διεξαγωγής της Ονειρούπολης θα προσαρμοστεί σύμφωνα με το ωράριο της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, η κα Τόλιου ανέφερε: «Σε αυτή την ημέρα με τον τόσο ιδιαίτερο συμβολισμό, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της αίθουσας περιποίησης βρεφών και θηλασμού. Θέλω να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη και το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας για την εξαιρετική ιδέα που είχαν και για την έμπρακτη στήριξή τους ως προς την υλοποίηση του στόχου. Είναι μεγάλη χαρά, γιατί παράλληλα αποτελεί και την πρώτη ολοκλήρωση στόχου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων. Όλη η προσπάθεια υποστηρίχτηκε από το Κέντρο Νεότητας και ο ζωγράφος Κώστας Ζαμπίδης για άλλη μια φορά δέχτηκε να μας χαρίσει την πινελιά του». «Οφείλουμε να κάνουμε πολλά βήματα σε τομείς που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας και τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο», επεσήμανε η κα Τόλιου.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων προαγωγής της υγείας με σκοπό την πρακτική υποστήριξη της μητέρας και του μωρού της. Ο θηλασμός είναι δικαίωμα. Και είναι γνωστό πως σε αυτή την υπέροχη διαδικασία δεν υπάρχουν ωράρια. Έτσι, θεωρήθηκε χρέος του Δήμου προς τους πολίτες η δημιουργία αυτού του χώρου. Ο χώρος διαμορφώθηκε στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου με πάρα πολύ μεγάλη αγάπη από όλους τους οποίους ασχολήθηκαν με αυτό το δωμάτιο. Το δωμάτιο θηλασμού εξοπλίστηκε πλήρως και έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο χώρο για τις μητέρες και για τα μωρά. Με αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας δείχνουμε την ευαισθησία μας προς τις μητέρες, διευκολύνοντας τη διαδικασία φροντίδας και θηλασμού». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι απλά ένα θέμα συμβολισμού. Οφείλαμε απέναντι στους συμπολίτες μας να δημιουργήσουμε αυτό το χώρο, δείχνοντας με μικρά βήματα την ευαισθησία μας, προβάλλοντας επίσης την αναγκαιότητα του θηλασμού και πόσο σημαντικός είναι».

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής κα Κεφαλίδου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η αίθουσα είναι και μια προσπάθεια να σπάσουμε τα στερεότυπα. Κάποτε ήταν πάρα πολύ δύσκολο γυναίκες σε δημόσιους χώρους να θηλάζουν τα παιδιά τους ή να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία της μητρότητας πιο ενεργά. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι οι γυναίκες πια πατάνε πολύ γερά στα πόδιά τους, ξέρουν και τι θέλουν και θέλουν αυτή τη μοναδική σχέση που έχουν με τα νεογέννητα παιδιά, τη ζωή που δίνουν στα παιδιά, να μπορούν με έναν τρόπο να την επικοινωνούν και με όλη την άλλη κοινότητα. Η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική. Εύχομαι και στο μέλλον πραγματικά τέτοιες μοναδικές πρωτοβουλίες. Το μεγαλύτερο θέμα στο οποίο πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας είναι η παιδεία. Από εκεί ξεκινούν όλα. Η νέα γενιά έχει αστείρευτες δυνατότητες να ανατρέψει κατεστημένα, να ανατρέψει νοοτροπίες του παρελθόντος και να είναι πολύ πιο ουσιαστικά μέτοχος και συμμέτοχος στη ζωή των παιδιών».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Το δημογραφικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Πρωτοβουλίες σαν αυτή της εγκαινίασης ενός χώρου για δημόσιο θηλασμό και φροντίδας βρεφών, που βοηθάει τις νέες μητέρες στην πραγματικότητα του θηλασμού, που ανέλαβε η Ένωση Κυριών Δράμας και η Επιτροπή ισότητας Φύλων του Δήμου Δράμας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η Περιφέρειά μας και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας την στηρίζουν. Συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία. Είμαστε κοντά σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

Η Δημοτική Σύμβουλος κα Σιδερά, στις δηλώσεις της, ανέφερε: «Είναι μια προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε τέτοιες προσπάθειες και χαιρόμαστε που πραγματοποιούνται και χαιρόμαστε που επιτέλους πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, μια Επιτροπή που δώσαμε αγώνα, προσωπικά και ως παράταξη, για να μπορέσει να συσταθεί». Ακόμη η κα Σιδερά επεσήμανε πως θα πρέπει «ο χώρος αυτός που έγινε και δεν υπάρχουν άλλοι τέτοιοι χώροι πανελληνίως, να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει», προσθέτοντας πως «είναι ένα σημείο το οποίο θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε και να το κοινοποιήσουμε ακόμη και στους χώρους της Ονειρούπολης, γιατί πραγματικά προσφέρει μεγάλη ευκολία στις μητέρες». Για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η κα Σιδερά είπε πως «αυτό που σημαίνει για μένα αυτή η ημέρα είναι ότι πρέπει να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες που δέχονται τη βία, είτε λεκτική, είτε σωματική. Είναι θλιβερό το γεγονός των γυναικοκτονιών που έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα και για μένα το μότο, αυτό που πρέπει να κυκλοφορήσει, είναι μιλήστε για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε και να λύσουμε τα προβλήματα». Τέλος, η κα Σιδερά πρότεινε τη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Κέντρου στον Δήμο Δράμας.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κα Τσιαμούρα είπε πως «η Ένωση Κυρίων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, η οποία φέτος δημιουργήθηκε και έχω την τιμή να είμαι στο Δ.Σ., αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού μια σειρά δράσεων. Μια από αυτές είναι τα εγκαίνια στο παλιό Δημαρχείο. Έχει δημιουργηθεί μια αίθουσα, ώστε οι μητέρες που θηλάζουν και που βρίσκονται στην πλατεία ή βγήκαν για ψώνια και το μωράκι έχει εκείνη την ώρα την ανάγκη για θηλασμό, να έχει τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να έρχεται στο Δήμο και να εξυπηρετεί το μωρό της». Όπως είπε η κα Τσιαμούρα, κορωνίδα της Ένωσης Κυριών είναι «ο ξενώνας όπου φιλοξενεί δεκάδες κακοποιημένες γυναίκες. Τα 5 τελευταία χρόνια έχουμε φιλοξενήσει 87 γυναίκες και έχουμε δεχτεί 670 κλήσεις στη γραμμή βοήθειας που έχουμε». «Πρέπει να στηρίζουμε και να υποστηρίζουμε τη γυναίκα που κακοποιείται», υπογράμμισε η κα Τσιαμούρα.