ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ

Την αρχή του τέλους της ΔΕΚΠΟΤΑ σηματοδοτεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας για το 2021, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021. Ουσιαστικά, με την απόφαση που λήφθηκε, κατά πλειοψηφία από το σώμα, δρομολογείται μέσα στη χρονιά η λύση και εκκαθάριση της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης, αφού βέβαια πρώτα διασφαλιστεί αφενός η μεταφορά των υπαλλήλων της στο Δήμο Δράμας και αφετέρου η εξόφληση όλων των προμηθευτών που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τη ΔΕΚΠΟΤΑ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε ως συνέχεια πρόσφατης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, όπου και εκεί ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός, με τη Δημοτική Αρχή να αποδέχεται πρόταση της παράταξης «πόλη+ζωή» για περιορισμό της χρηματοδότησης της ΔΕΚΠΟΤΑ κατά 250.000 ευρώ και τη μεταφορά του συγκεκριμένου ποσού σε άλλους κωδικούς, σχετιζόμενους κυρίως με την κοινωνική πολιτική του Δήμου.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου, «η πολιτική είναι ένα πεδίο συνεννόησης. Δεν είναι μόνο ένα πεδίο αντιπαράθεσης». Εξηγώντας τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα του προϋπολογισμού και την αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης που κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή από την «πόλη+ζωή», ο κ. Τάσσου σημείωσε ακόμη πως η Δημοτική Αρχή δεν άλλαξε επί της ουσίας άποψη για συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΚΠΟΤΑ, όμως «αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε μια συνεννόηση με τη μείζονα αντιπολίτευση για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο Δήμος», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για πολιτικά γενναία πράξη για την πρόοδο του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε απάντηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής στις κατηγορίες της παράταξης «Project Δράμα 2020» ότι τα μέλη της Διοίκησης δεν στήριξαν τη δική τους πρόταση για τον προϋπολογισμό, η οποία μάλιστα είχε εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, το όργανο, δηλαδή στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμαρχος και όλοι οι Αντιδήμαρχοι.

Αν και το θέμα της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσε γενικότερα τον προϋπολογισμό του Δήμου, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ, με πλήθος τοποθετήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων. Άλλωστε, τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων για τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης αφορούσε τόσο η αρχικά κατατεθειμένη εναλλακτική πρόταση της παράταξης «πόλη+ζωή», η οποία έγινε αποδεκτή από τη Δημοτική Αρχή, όσο και η εναλλακτική πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020», η οποία κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στηρίχτηκε μόνο από τα μέλη της συγκεκριμένης παράταξης. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης η κύρια διαφορά είχε να κάνει με την διασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της δημοτικής επιχείρησης, περνώντας το σύνολο του ποσού για τους μισθούς τους στον προϋπολογισμό του Δήμου, και δευτερευόντως τη συνέχιση των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, με την ενίσχυση του συγκεκριμένου κωδικού.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αποτυπώθηκε για ακόμη μια φορά το… πολικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», με εκατέρωθεν λεκτικές επιθέσεις. Ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης ήταν και το ποια παράταξη πρότεινε, έχοντας στο προεκλογικό της πρόγραμμα, το «λουκέτο» στη ΔΕΚΠΟΤΑ. Από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» ειπώθηκε πως δεν υπήρχε θέση στο πρόγραμμα της παράταξης για κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ, γιατί το πρόγραμμα αφορούσε τον τρόπο διοίκησης της «δικής μας» Δημοτικής Αρχής και στο πλαίσιο αυτό θα γινόταν προσπάθεια εξυγίανσης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσιαμπούσης κατηγόρησε την «πόλη+ζωή» ότι ως Δημοτική Αρχή «χρησιμοποίησε τη ΔΕΚΠΟΤΑ για ρουσφέτια» και πρόσθεσε πως αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από την πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020».

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ανέφερε πως οι δύο προτάσεις των παρατάξεων «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» είναι της ίδιας λογικής και η διαφοροποίηση υπάρχει μόνο και μόνο για να φαίνονται διαφορετικές. Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι ως παράταξη θα στήριζαν κάποια εναλλακτική πρόταση, αν δεν συντασσόταν με αυτήν η Δημοτική Αρχή, αλλά αφού υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, μπορούν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

Τελικά το σώμα, μετά από συζήτηση που κράτησε περίπου 3 ώρες, ψήφισε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021. Θετικά τάχθηκαν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «πόλη+ζωή» και ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Project Δράμα 2020» μειοψήφησαν, στηρίζοντας τη δική τους εναλλακτική πρόταση. Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, με τον Πρόεδρο του σώματος κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη να εξηγεί ότι οι ψήφοι τους θα θεωρηθούν άκυρες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία.

Νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ απασχόλησε πολλές φορές την τοπική πολιτική επικαιρότητα μέσα στο 2020, καθώς τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία (με ψήφους παρατάξεων της αντιπολίτευσης) την κατάργηση της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό τελικά δεν συνέβη, καθώς ακολούθησε νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε τροποποίηση σε επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο Δήμου, απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Όμως η ΔΕΚΠΟΤΑ συνέχιζε να παραμένει με επισφαλές μέλλον, καθώς σε όλες τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού δεν εγκρίνονταν τα ποσά της χρηματοδότησής της από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζοντας έτσι θέμα οικονομικής «ασφυξίας».

Πλέον με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται το οριστικό τέλος για μια ιστορική δημοτική επιχείρηση του Δήμου Δράμας.

 

Λ. Καλλινικίδης: «Έχει μέλλον το θέμα, η ΔΕΚΠΟΤΑ θα “ξεγυμνώσει”, τελικά, πολιτικά τις αντιπολιτεύσεις»

 

Τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχολίασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Καλλινικίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε τα εξής: «Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τον προϋπολογισμό 2021. Ωστόσο, νόμιζες πως αφορά τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΠΟΤΑ, που με την οικονομική ασφυξία που την οδήγησε η αντιπολίτευση, πάει σε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ κλείσιμο, παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή διαφωνεί με κλείσιμο. ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ. Ωστόσο, μου έκανε εντύπωση, το πόσο εύκολα, Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επιδίδονται σε συκοφαντίες, λάσπη, ανυπόστατους ισχυρισμούς χωρίς κανένα αποδεικτικό, χρησιμοποιώντας πολλά ψέματα και λέγοντας πολλές φορές τη μισή αλήθεια. Μήπως τελικά, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής αντιπολίτευσης στο Δήμο Δράμας; Πάντως ακούστηκαν ωραία πράγματα, που αξίζει να τα μάθετε όλοι, μόλις παραλάβω τα πρακτικά και έτσι να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για τα πραγματικά αίτια που θέλουν να κλείσουν την κοινωφελή επιχείρηση (ΔΕΚΠΟΤΑ), που είναι μια υγιέστατη επιχείρηση. Και εγώ μιλάω με στοιχεία, ενώ αυτοί με κούφια λόγια και πολλά ψέματα.

Σε ό,τι αφορά τη προσπάθεια που κάνανε για να δείξουν ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο από τον άλλο για τους υπαλλήλους, εκεί και πάλι ακούσθηκαν μισές αλήθειες, ανακρίβειες και λάσπη. Εργατοπατέρες, άσχετοι και επικίνδυνοι αποδείχθηκαν.

Έχει μέλλον το θέμα, η ΔΕΚΠΟΤΑ θα “ξεγυμνώσει”, τελικά, πολιτικά τις αντιπολιτεύσεις. Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός μας “όταν σκάβεις το λάκκο του αλλουνού, πέφτεις ο ίδιος μέσα”».