«Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή πολιτικού παραδείγματος από μια προοδευτική κυβέρνηση»

 

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε ότι παραμένει αμέτοχη και δεν λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία, εξαπέλυσε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην ertnews.

«Ένα από τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η πανδημία όπου έχουμε ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τα περισσότερο θύματα σε όλη την Ευρώπη. Το δεύτερο είναι η ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία. Η Κυβέρνηση την θεωρεί απότοκο του πολέμου. Όμως οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα από το καλοκαίρι. Ως νεοφιλελεύθερη δεν παρεμβαίνει, παραμένει αμέτοχη και αφήνει την αγορά να αυτορυθμιστεί. Τα επιδόματα της Κυβέρνησης είναι ελάχιστα και αναπαράγουν την αισχροκέρδεια. Ζητάμε την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο επίπεδο. Δεν το έκανε. Θέσαμε το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Πρέπει να ενισχυθεί επίσης η αγοραστική δύναμη των πολιτών με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ο πληθωρισμός, τρέχει με 10,7% κατατρώγοντας τα εισοδήματα», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε:

«Πρέπει να παρέμβουμε στην πυρήνα του προβλήματος. Το κάνει ο Μακρόν στη Γαλλία, όπου το 70% είναι εκτός χρηματιστηρίου ενέργειας. Δεν το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον είχαμε την Δημόσια ΔΕΗ που μπορούσε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας. Με την ιδιωτικοποίησή της αυτό χάθηκε. Και τώρα καταγράφει κέρδη για μετόχους».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει ότι το Ιβηρικό παράδειγμα είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων μιας χώρας που ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί εκλεκτικές συγγένειες με μεγάλα τμήματα του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Το είδαμε και στην Επιτροπή Θεσμών με την ΡΑΕ, που έκανε πίσω στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή πολιτικού παραδείγματος για να απαλλάξουμε τα νοικοκυριά απ τον βραχνά αυτόν», σημείωσε.

«Εγώ είμαι από τη Δράμα, που είναι αγροτικός Νομός. Χρειάζεται μια αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Να χρηματοδοτήσουμε τους νέους αγρότες, να ενισχύσουμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ένα μικρό μόλις κομμάτι των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται προς τα εκεί. Γι’ αυτό χρειάζεται μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση ο τόπος», κατέληξε.