Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  •  «Βεβαίως η Δράμα είναι ένα πολύ μικρό κύτταρο στο σύνολο του προβλήματος, αλλά υπάρχει και τοπικά πρόβλημα»
  •  «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο για τις επιχειρήσεις της Δράμας, όπως και για κάθε επιχείρηση της Ελλάδας»
  •  «Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα»
  •  «Για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα και να κρατήσει τις θέσεις εργασίες, πρέπει να πάμε με στόχευση και να παρέμβουμε με ικανά μέτρα προς την παραγωγική διαδικασία»
  •  «Στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να στηριχθεί η παραγωγή, γιατί υπάρχει μια τεράστια έκρηξη στο κόστος των πρώτων υλών αγροεφοδίων και γενικότερα του κόστους παραγωγής»
  •  «Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά τη βιομηχανία και κυρίως την παραγωγική, μεταποιητική, μικρομεσαία επιχείρηση, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να είναι αναγκασμένες λόγω του κόστους να αναστείλουν λειτουργία»

 

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση που αυτός προκαλεί, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την έναρξη των εχθροπραξιών έως σήμερα. Πέρα από το ανθρωπιστικό δράμα, το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες και σε οικονομικό επίπεδο. Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ανέλυσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Στέφανος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, η Δράμα μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό κύτταρο του προβλήματος, όμως δεν παύει να επηρεάζεται από την πολεμική σύγκρουση. Άλλωστε, πέρα από τα προβλήματα που προέκυψαν σε τοπικές επιχειρήσεις που είχαν εμπορικές συναλλαγές με την ουκρανική και τη ρωσική αγορά, επηρεάζεται ουσιαστικά το σύνολο της τοπικής οικονομίας, καθώς οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας αγγίζουν κάθε επιχείρηση και κάθε δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την

στήριξη των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

«Η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια και αυτό δεν μπορεί να το παλέψει η ανθρωπότητα»

 

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης στάθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως είπε, «ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών συμμετείχα σε κοινό ψήφισμα των 140 Ευρωπεριοχών της Ευρώπης από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών, όπου ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος. Η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια και αυτό δεν μπορεί να το παλέψει η ανθρωπότητα. Το θεωρούμε απαράδεκτο το 2022 να έχουμε την κατάλυση μιας χώρας με επίθεση πολεμικής ισχύος απέναντι σε μια χώρα 40 και πλέον εκατ. κατοίκων. Το ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι πρόσφυγες πολέμου μπορεί να φτάσουν και τα 7 εκατ. Όπως καταλαβαίνεται είναι μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Και καταδικάσαμε την επίθεση και καταδικάζουμε την επίθεση ως Ένωση Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών, αλλά και καλούμε τον κόσμο να βοηθήσει στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έγιναν από το Επιμελητήριο Δράμας για την στήριξη και την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον Ουκρανικό λαό, σημειώνοντας: «Ο καθένας από τη μεριά μας παίρνουμε αποφάσεις για στήριξη του Ουκρανικού λαού και των προσφύγων. Εμείς, ως Επιμελητήριο Δράμας, πήραμε μια απόφαση να στηρίξουμε τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας στη συγκέντρωση των αναγκαίων αγαθών για τα παιδιά της Ουκρανίας, για τα παιδιά που ταλαιπωρούνται, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, αλλά και με είδη πρώτης ανάγκης που αφορούν παιδιά. Για αυτό το λόγο καλέσαμε τα μέλη μας να συνδράμουν αναλογικώς προς τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Δράμας έδωσε μια ικανοποιητική ποσότητα ειδών στον Ιατρικό Σύλλογο για να προωθηθούν στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και στον Ερυθρό Σταυρό. Ο καθένας από τη μεριά του ας κάνει αυτό που μπορεί, να σταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι είναι τραγικές στιγμές. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον πόλεμο και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτό το κακό το οποίο συμβαίνει. Πρέπει να μιλήσουμε όλοι. Πρέπει να αντιταχθούμε όλοι σε αυτές τις μεθόδους και τις τακτικές. Δεν είναι ανθρώπινη κατάσταση αυτή. Είναι μια κτηνωδία».

 

«Οι επιπτώσεις στην ενέργεια είναι δεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο»

 

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας και κατά πόσο επηρεάζεται η χώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Είναι μια τεράστια κρίση, η οποία προκύπτει μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Ευρώπη και μάλιστα πολεμικής σύγκρουσης. Αυτό έχει απρόβλεπτες συνέπειες και σε βάθος χρόνου. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όσον αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πωλήσεις ελληνικών προϊόντων προς τις δύο χώρες, που μπορεί να φαίνονται μεν

ότι έχουν μικρό μερίδιο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ελληνικές εξαγωγές από το 2014 και μετά είχαν μια σταδιακή αύξηση σε δυναμικές αγορές, όπου διαμορφωνόταν μια δυναμική παρουσία ουσιαστικά της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που ανατρέπει ουσιαστικά τον σχεδιασμό αρκετών επιχειρήσεων. Δεν έχει να κάνει με αυτό καθεαυτό το μέγεθος του όγκου των εξαγωγών, αλλά έχει να κάνει με δυναμική που αναπτυσσόταν σε αυτές τις χώρες. Επομένως είναι ένα ζήτημα. Άρα, πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό πολλές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο αφορά τις επιπτώσεις στην ενέργεια, οι οποίες είναι δεδομένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχει να κάνει και με το κόστος ορυκτών καυσίμων, αλλά και με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανόμενου φυσικά στα ορυκτά καύσιμα και του φυσικού αερίου. Έχει να κάνει με τις διαδρομές του φυσικού αερίου που θα ακολουθηθούν στο μέλλον. Άρα και με γεωπολιτικά ζητήματα. Φυσικά όλο αυτό το κόστος που προκύπτει από το ρεύμα, πέρα από τον καθημερινό καταναλωτή, τον πολίτη, μετακυλίεται στον παραγωγό, δηλαδή σε αυτόν που παράγει. Κι αυτές είναι οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης και κατ’ επέκταση και του τριτογενούς τομέα, με την αύξηση της τιμής των προϊόντων που αναμένεται στα ράφια.

Επομένως, είναι ένα ντόμινο εξελίξεων, που συμπεριλαμβάνει κυρίως το πρόβλημα του ηλεκτρικού κόστους και του κόστους καυσίμων. Κι από εκεί και πέρα διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση, ένα μείγμα δηλαδή προβλημάτων, στη διεθνή οικονομία και στην αλλαγή παικτών στη σκακιέρα όσον αφορά τις επενδύσεις και τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτή είναι η γεωπολιτική προσέγγισή μου και βεβαίως η Δράμα είναι ένα πολύ μικρό κύτταρο στο σύνολο του προβλήματος, αλλά υπάρχει και τοπικά πρόβλημα».

 

«Το πρόβλημα είναι ευρύτερο για τις επιχειρήσεις της Δράμας, όπως και για κάθε επιχείρηση της Ελλάδας»

 

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε στην «Εργασία… συν» και για τις συνέπειες που υπάρχουν στην τοπική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες και εξάγουν και εισάγουν από τις δύο χώρες. Κυρίως υπάρχουν επιχειρήσεις που εξήγαγαν προς την Ουκρανία πάνω στις μεταλλικές κατασκευές. Υπάρχουν επιχειρήσεις στη διατροφή, πάντα στις εξαγωγές. Και επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις εισαγωγικές που αφορούν τη ξυλεία. Επίσης στα αγροτικά προϊόντα είχαμε και κάποιες επιχειρήσεις που έκαναν και εισαγωγές. Υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα. Η Δράμα γενικώς δεν έχει μεγάλη οικονομική παρουσία σε αυτές τις χώρες, αλλά δεν εστιάζουμε σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο για τις επιχειρήσεις της Δράμας, όπως και για κάθε επιχείρηση της Ελλάδας. Η αύξηση στο κόστος ενέργειας είναι η επίπτωση που επηρεάζει ουσιαστικά το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας στη Δράμα. Επηρεάζει τη βιομηχανία μας, επηρεάζει την αγροτική μας παραγωγή και επομένως εκεί εστιάζεται το πρόβλημα, στις ευρύτερες επιπτώσεις. Δεν έχουμε τουρίστες στη Δράμα πολλούς, αλλά έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό ανθρώπων που διακινούνταν μεταξύ των χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οικονομικές σχέσεις υπήρχαν, σχέσεις γενικότερα υπήρχαν και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία, και λόγω της ομογένειας και του Ελληνισμού. Όλα αυτά επηρεάζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.

Αυτό που πρέπει να εντοπίσουμε είναι ότι το κόστος ενέργειας, το κόστος παραγωγής είναι το κυρίαρχο ζήτημα και επομένως δεν επηρεάζει απλώς τις σχέσεις μας με την Ουκρανία και τη Ρωσία ή τις επιχειρήσεις λόγω αυτού, επηρεάζει το σύνολο της δραστηριότητας προς οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου».

 

«Πρέπει να πάμε σε στοχευμένα μέτρα, χωρίς να παραγνωρίζω την αναγκαιότητα στήριξης του πολίτη»

 

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις σε αυτό το νέο οικονομικό περιβάλλον και ποια μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα προς τον σκοπό αυτό. Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης αρχικά είπε πως «ως Επιμελητήριο, και με την ιδιότητα του Υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, έχουμε κάνει αντίστοιχες ενέργειες παρεμβάσεων προς την Κυβέρνηση για να παρθούν αποφάσεις ικανές να στηρίξουν ουσιαστικά την παραγωγή».

Σχετικά με τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας σημείωσε: «Στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να στηριχθεί η παραγωγή, γιατί υπάρχει μια τεράστια έκρηξη στο κόστος των πρώτων υλών αγροεφοδίων και γενικότερα του κόστους παραγωγής. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ βασικό, διότι δυστυχώς θα έχουμε μπροστά μας εκπλήξεις και δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις δουλειές τους.

Το δεύτερο είναι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά τη βιομηχανία και κυρίως την παραγωγική, μεταποιητική, μικρομεσαία επιχείρηση, διότι πολλές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες λόγω του κόστους να αναστείλουν λειτουργία. Προσθέτω επίσης τα μεταφορικά κόστη στο πετρέλαιο, κυρίως κίνησης, αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο. Εκεί πρέπει να υπάρξει μια ειδική αντιμετώπιση, στοχευμένη, για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να εξομαλυνθεί το κόστος παραγωγής.

Όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητάμε. Αυτά όμως είναι άμεσα. Και οι εξαγγελίες σε ένα επίπεδο της μείωσης του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια, που περιλαμβάνει τα λιπάσματα, εκτός του ότι δεν εφαρμόστηκε ακόμη, αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι δεν αποτελεί λύση, διότι ο Φ.Π.Α. είναι πολύ μικρός μπροστά στο συνολικό πρόβλημα, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή η παραγωγική διαδικασία. Άρα, πρέπει να πάμε σε στοχευμένα μέτρα, χωρίς να παραγνωρίζω την αναγκαιότητα στήριξης του πολίτη. Νομίζω όμως ότι για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα και να κρατήσει τις θέσεις εργασίες, πρέπει να πάμε με στόχευση και να παρέμβουμε με ικανά μέτρα προς την παραγωγική διαδικασία. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα».