Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η κεντρική εκδήλωση του Πελίτι, η οποία γίνεται κάθε χρόνο το Σάββατο μετά το Πάσχα. Έτσι, φέτος, η 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η ετήσια εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και φέτος για τα 28 χρόνια Πελίτι (1995-2023). Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο χωρίς διακρίσεις στο χρώμα, το φύλλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη γλώσσα, κλπ., καθώς όπως αναφέρεται από την πλευρά των διοργανωτών, βλέπουμε τα κοινά που μας ενώνουν ως ανθρώπους. Για το 2023 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει ως θέμα: «κάνε μου μια αγκαλιά». «Η αγκαλιά νικά την κατάθλιψη. Η αγκαλιά τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η αγκαλιά κρατά την καρδιά υγιή. Η αγκαλιά βοηθά τις σχέσεις μας. Η αγκαλιά τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Η αγκαλιά μας μαθαίνει να δίνουμε και να παίρνουμε. Η αγκαλιά μας απελευθερώνει», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι οργανώνεται από το Πελίτι, με γενικό συντονιστή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι. Υποστηρίζεται από γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο που είναι ενθουσιασμένοι με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.

Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από αυτή τη γιορτή εμπνευστήκαν οι αντίστοιχες γιορτές σπόρων στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και αλλού. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η πρώτη δημόσια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που έγινε στη χώρα το 1999 και συνεχίζει ως σήμερα. Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι χαρακτηρίστηκε από την οργάνωση www.seedsavers.net από την Αυστραλία ως «η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως».

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κλπ. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία, κ.α. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι, κάθε χρόνο φτάνουν σημαντικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινήματος για την ελευθερία των σπόρων, της γης του νερού.

 

Το πρόγραμμα της 23ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι

 

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «η λογική με την οποία δομήθηκε φέτος το πρόγραμμα της 23ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι είναι να δώσουμε πρακτικές γνώσεις και συμβουλές στην καλλιέργεια της γης, στη συντήρηση των σπόρων, στην παρασκευή της τροφής μας, τη συντήρηση των τροφίμων, την αυτάρκειά μας».

10:00 – 14:00 Διανομή Παραδοσιακών Σπόρων.

Από τις 10:00 έως τις 14:00 συνεργαζόμενοι καλλιεργητές του Πελίτι θα διανέμουν δωρεάν παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

«Φέτος πραγματοποιείται η 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι σε μια στιγμή που καταρρέουν πολλά πράγματα που τα είχαμε ως δεδομένα μέχρι πριν λίγο καιρό. Αυτό φέρνει μεγάλη αναστάτωση στις καρδιές και στις ζωές όλων μας λίγο ή πολύ. Είμαστε εδώ για να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, να πιάσουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να στηριχτούμε και να κρατηθούμε στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Ερχόμενοι στο Πελίτι θα προμηθευτείτε δωρεάν από τη γραμματεία τέσσερα κουπόνια που αντιστοιχούν σε τέσσερα φακελάκια. Είναι λίγα το ξέρουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Προσπαθούμε όλοι οι επισκέπτες της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι να πάρουν λίγους σπόρους», σημειώνουν οι διοργανωτές.

10:15 – 11:00 Εργαστήριο ψωμιού. Βαδίζοντας προς τη διατροφική αυτάρκεια.

Ο Παναγιώτης, η Φατμέ, η Αισέ και ο Μετίν, θα δείξουν πως ζυμώνουν και ψήνουν παραδοσιακά το ψωμί τους. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση πάνω στη συντήρηση των τροφίμων με παραδοσιακούς τρόπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

11:15 – 11:30 Η αξία των παραδοσιακών ποικιλιών. Αυδίκος Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

11:30 – 13:00 Αγρότες από το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία και την Αγγλία μοιράζονται τις εμπειρίες τους.

12:00 – 13:00 Οι χρήσεις του ζεόλιθου στη καλλιέργεια

Εργαστήριο με εισηγητές: κ. Γιώργος Καραγιάννης, γεωπόνος με εμπειρία 30 χρόνων στις καλλιέργειες και χρήση του ζεόλιθου, και κ. Γιώργος Παπαπασχάλης, μεταλλειολόγος. Η εκδήλωση θα γίνει στους θεματικούς κήπους του Πελίτι, σε εξωτερικό χώρο και κάτω από τον ήλιο, γι’ αυτό και οι διοργανωτές καλούν τον κόσμο να φορέσει τα ανάλογα ρούχα, παπούτσια, και να φέρουν μαζί τους καπέλο.

13:15 –13:45 Έθιμα Γονιμότητας.

Έθιμα γονιμότητας από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παγονερίου Δράμας, μέλος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας.

13:45 – 14:00 Σχηματίζοντας το σήμα του Πελίτι

Οι διοργανωτές, για τη συγκεκριμένη δράση, αναφέρουν: Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, γύρω από το δέντρο χορεύουν άντρες και γυναίκες και πετούν πουλιά. Όλο αυτό είναι μέσα σε έναν κύκλο. Το σήμα του Πελίτι είναι σχεδιασμένο από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι. Με μικρές διορθώσεις από την Αγγελική Καϊσέρογλου. Το σήμα είναι εμπνευσμένο από μια ταινία που είδε μικρός ο Παναγιώτης, όπου μια ομάδα προσπαθούσε να σώσει το δάσος του Αμαζονίου. Η ταινία έκλεινε με αυτό το σήμα που είναι το δέντρο της ζωής των ιθαγενών του Αμαζονίου.

Στην 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, όταν τελειώσουν τα λαϊκά δρώμενα καλούμε τον κόσμο να πιαστούν σε κύκλο πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου για να σχηματίσουμε με τα σώματα μας, το σήμα του Πελίτι.

14:00 – 16:00 Τραγουδώντας για το Πελίτι.

Μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ταξιδεύουν για να ενώσουν τους επισκέπτες σε χορούς κυκλωτικούς.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, από τις 14.00 έως τις 16.00 το μεσημέρι, μουσικοί με τις μουσικές τους θα μας ταξιδέψουν.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Θανάσης Κλεώπας: αρχαία Ελληνική λύρα, φωνή

Στέφανος Κλεώπας: πιάνο

Απόστολος Πρεπονής: γυαλί Ταμπούρ

Selcuk Garanti: μαέστρος

Androulla Shati: φωνή

Fırat Garanti: βιολί

Selcuk Manecioglu: βιολί

Sami Saygun: κιθάρα

Mehmet Topak: κρουστά

Τρίο ΜαΝίΤα

Μαρία Κοτσίρη: πολίτικο λαούτο, τραγούδι.

Νίκος Αναστασίου: βιολί, λαούτο τραγούδι.

Τάσος Στάβερης: λύρα, λαούτο, τραγούδι.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκέντρωση αντρικών ρούχων και παπουτσιών

Χαριστικό παζάρι

Έκθεση φωτογραφίας.

Λαογραφική έκθεση.

Δράσεις για παιδιά.

Ακόμη, οι διοργανωτές επισημαίνουν τα εξής: Όλες οι δράσεις: διανομή σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, εκθέσεις κλπ. είναι δωρεάν. Όλα αυτά στηρίζονται από τους εθελοντές του Πελίτι που τους ευχαριστούμε πολύ. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πράγματα που χρειάζονται χρήματα για να γίνουν. Είμαστε ανοιχτοί στη δική σας μικρή ή μεγάλη οικονομική σας συνδρομή για να μπορούμε να κάνουμε το έργο μας πιο εύκολα. Ευχαριστούμε.

Τράπεζα Πειραιώς.

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αιτιολογία: συνδρομή.

Η οργανωτική επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.