ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ.

 

 

Πραγματοποιήθηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Αυγούστου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή, η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ορκωμοσία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός. Η ορκωμοσία για τους μουσουλμάνους Περιφερειακούς Συμβούλους τελέστηκε από τον Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάντ, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν μέλη των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση».

«Η Α.Μ.Θ. μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη»

 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις δυνατότητες που αυτή έχει, στους βασικούς άξονες του σχεδίου του για αυτήν, αλλά και στις απαραίτητες συνεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν τόσο με την κεντρική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμμα και τους Βουλευτές, τους Δήμους και τους φορείς, όσο και εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναλυτικά ο κ. Μέτιος ανέφερε τα εξής:

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Είναι για όλους μας μέρα χαράς και τιμής.

Χαράς, τιμής, κυρίως όμως μέρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο.

Ο τόπος μας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως “πέρασμα”, ως “γέφυρα” και ως “σταθμό” στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Παρόλα αυτά, η περιοχή μας δεν ήταν πάντοτε “σταυροδρόμι” και “γέφυρα”.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.

Για δεκαετίες, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως “πέρασμα” και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο και σε ανάχωμα.

Σήμερα ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ανοίγονται μπροστά μας νέες δυνατότητες.

Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, που θεσπίστηκε το 2010, δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους μας.

Κυρίως, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.

Το στοίχημα εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ευθύνη μας για πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Την ίδια ώρα, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

Σε μια εποχή όπου η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.

Με σχέδιο και προγραμματισμό, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.

-Μια περιοχή που μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας.

-Που θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

-Που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον

-Που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

-Που θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών.

Μια Περιφέρεια που θα είναι πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός.

Και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.

Βασική προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου που επεξεργαστήκαμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια.

Ένα Σχέδιο

-Για πρωτογενή τομέα ισχυρό

-Για επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς

-Για τουρισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και τον πολιτισμό

-Για ενέργεια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον

-Για υποδομές στις μεταφορές και στη γεωργία που θα είναι αξιόπιστες

-Και για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας

Το Σχέδιό μας αυτό το παρουσίασα αναλυτικά στην κοινωνία της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, είναι σε γνώση και της Κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

Και βέβαια, το Σχέδιό μας παραμένει ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις.

Στην υπόθεση της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, το τονίζω, θα είμαστε όλοι μαζί.

Συνεργάτες και σύμμαχοι.

Και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση.

Συνεργασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά μας.

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας.

Και βέβαια συνεργασία θα έχουμε με τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας.

Συνεργασία θα έχουμε επίσης με όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν και νέα έργα που θα εμπλουτίσουν το Σχέδιό μας.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η λέξη – κλειδί για εμάς είναι “συνεργασία”.

Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή.

Συζητάμε, ξεπερνάμε αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκουμε σημεία σύγκλισης και πετυχαίνουμε ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του τόπου μας.

Ήδη, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της ευθύνης.

Ο δρόμος είναι αυτός, και είναι ανοιχτός, σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους για την εκλογή σας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Εύχομαι να έχουμε μια παραγωγική νέα θητεία για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.

 

«Σύνθεση στόχων, προσπαθειών, απόψεων, αρχών αλλά όχι συναλλαγή και ιδιοτέλεια»

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, μετά την τελετή της ορκωμοσίας, δήλωσε τα εξής:

«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τις περιοχές της και στην ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών των συμπολιτών μας.

Είναι ίσως αυτονόητο αλλά νιώθω την ανάγκη να το τονίσω γιατί τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε να εξυφαίνεται μπροστά μας ένα “παζάρι”, όχι για τις αναπτυξιακές ανάγκες της Α.Μ.Θ. αλλά για την κατάληψη θέσεων, την ικανοποίηση φιλοδοξιών και για την οβιδιακή μετατροπή μέρους της αντιπολίτευσης σε ακραία συμπολίτευση και την μαγική μετατροπή της μειοψηφίας σε κάτι που πάει να παρουσιαστεί, χωρίς να είναι, ως πλειοψηφία. Το θλιβερό είναι ότι λείπει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη, αντιμετώπιση προβλημάτων, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, αξιολόγηση και προγραμματική σύγκλιση. Είναι λάθος αυτό που συμβαίνει και μας ανησυχεί!

Δικό μας πρόταγμα είναι να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων που αφορούν τον πολίτη. Δική μας προτεραιότητα είναι να υποκαταστήσουμε, σταδιακά, την διαχείριση της καθημερινότητας με την δρομολόγηση και την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων. Επιζητούμε να καταστήσουμε, με κάθε τρόπο και από κάθε θέση, την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., μία αυτοδιοικητική οντότητα άμεση και χρήσιμη στον πολίτη, με βάση της αρχές της δημοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και των ευρωπαϊκών προτύπων και δυνατοτήτων. Στα πλαίσια αυτά θα λειτουργήσει η παράταξή μας, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εποικοδομητικά αλλά και χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας.

Θέλω να υπενθυμίσω, άλλωστε, πως η “Περιφερειακή Σύνθεση”, η παράταξή μας, είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό ανεξάρτητη παράταξη στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η παράταξή μας είναι η πιο νέα παράταξη και αντιπροσωπεύει το νέο, την ελπίδα και την προοπτική. Η παράταξή μας επιζητεί την σύνθεση στόχων, προσπαθειών, απόψεων, αρχών αλλά όχι την συναλλαγή και την ιδιοτέλεια. Η παράταξή μας είναι συνειδητά ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη και ενώ έχει ηττηθεί για ελάχιστους ψήφους στις εκλογές έχει την δυναμική ώστε να αλλάξει την Περιφέρειά μας μεταβάλλοντάς την προς το καλύτερο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή θητεία σε όλους τους αιρετούς όλων των παρατάξεων της Περιφέρειάς μας “Καλή και Παραγωγική θητεία”, με πρώτιστο στόχο την παραγωγή έργου».