ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

 

 

 

«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. 8, 32)

 

Όσα ακολουθούν ασφαλώς και δεν αποβλέπουν στην προβολή ή τον αυτολιβανισμό της ταπεινότητός μου. Εκάς από αυτόν τέτοιο αμάρτημα. Όμως η προστασία της αλήθειας αποτελεί χρέος ανυπέρβλητο. Αυτό θα επιχειρηθεί με την παρούσα νέα παρέμβαση να γίνει.

Διευκρινίσθηκε και σε προηγούμενα δυο δημοσιεύματα. Όμως η λατινική ρήση repetitio est mater studiorum επιβάλλει νέα αναφορά.

Κάποιες γραφίδες, δεν ξέρω πόθεν ορμώμενες, μνημονεύουν ως εμπνευστή της εισήγησης συνεδρίων για την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό στον Δήμο Δράμας επί Σωκρ. Δημητριάδη, τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. και συμπολίτη μας κ. Β. Άτσαλο. Όμως δεν έχουν έτσι τα πράγματα.

Ο αείμνηστος και καλοκάγαθος εκείνος Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης, ο ανεξίκακος, ο πολιτικός, που απεχθανόταν τον ρεβανσισμό, μου εζήτησε το 1989 να τον βοηθήσω στη συγγραφή της τοπικής ιστορίας. Ήταν μια πρόταση, που ειλικρινά με συγκίνησε και χωρίς καμιά σκέψη απάντησα: «Ναι, κ. Δήμαρχε, αγγίζετε ένα μακροχρόνιο αίτημά μου. Είμαι στη διάθεσή σας. Όμως για να γραφεί σωστά και με κύρος η τοπική ιστορία είναι αναγκαία δυο πράγματα: Η διενέργεια ανασκαφικών ερευνών και η οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Για να έχουν όμως κύρος τα συνέδρια, πρέπει να ζητήσουμε και τη συνδρομή των καθηγητών του Α.Π.Θ. και μάλιστα των καθηγητών εκείνων, που κατάγονται από τη Δράμα».

Συμφωνήσαμε. Θα στείλω επιστολή προς τους καθηγητές, που μου υπέδειξες για να έρθουν στη Δράμα για να συζητήσουμε το θέμα μου είπε. Του είπα πως με την επιστολή δεν θα επιτευχθεί ο στόχος σου. Δεν με άκουσε.

Έστειλε την επιστολή, αλλά δεν έλαβε απάντηση. Δίκιο είχες, μου είπε σε άλλη συνάντηση. Τότε, κ. Δήμαρχε, πάρε το αυτοκίνητό του Δήμου και πήγαινε στη Θεσσαλονίκη να τους δεις από κοντά. Ελπίζω ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα η κίνησή σου.

Πέρασε ένας μήνας, και μια μέρα, την ώρα που δίδασκα στο Γυμνάσιο, χτύπησε η πόρτα της αίθουσας. Ήταν ο Γυμνασιάρχης κ. Κων/νος Ηλιάδης και μου είπε: Διακόψατε το μάθημα και πηγαίνετε αμέσως στο Δημαρχείο. Σας ζητούν. Δεν το κρύβω. Η πρόσκληση με ενέβαλε σε ανησυχία. Έφυγα για το Δημαρχείο. Στο Γραφείο του Δημάρχου συνάντησα τους καθηγητές: Γεώργιο Χουρμουζιάδη, τον αείμνηστο καθηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας, και τον Ιω. Χασιώτη, καθηγητή της νεότερης ελληνικής ιστορίας στο Α.Π.Θ. Όχι όμως και τον κ. Άτσαλο.

Συζητήσαμε γενικά για το πώς μπορούσε να οργανωθεί ένα επιστημονικό συνέδριο.

Σε αδρές γραμμές συζητήθηκε και η θεματολογία του Συνεδρίου. Πρότεινα να συμπεριληφθεί και ο Αγαθάγγελος. Και τότε τον λόγο πήρε ο κ. Ιω. Χασιώτης λέγοντας: «Αν οι προφητείες του Αγαθαγγέλου έχουν σχέση με τη Δράμα, μπορεί να συμπεριληφθεί».

Εμειδίασα ελαφρώς και του είπα: «Δεν πρόκειται για τον γνωστό Αγαθάγγελο των προφητειών, αλλά για τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο Β’ Κωνσταντινίδη, του Μάγνητα, κορυφαίο Μακεδονομάχο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Δράμας το 1913 από τον διπλό ζυγό Τούρκων και Βουλγάρων». Ένιωσε άσχημα ο κ. καθηγητής για την άγνοιά του.

(συνεχίζεται…)