Να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την άποψη που εξέφρασε ο διευθυντής του ΠΟΥ ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαλείψει την πανδημία του κορονοϊού στη Ευρώπη ζήτησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στις «Συνδέσεις».

Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ ,μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, είπε «ότι λογικά θα έχουμε ύφεση της πανδημίας. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή θα εξαρτηθεί από το εάν θα έρθει και άλλη παραλλαγή και από το κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη.

«Λογικά πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα Συστήματα Υγείας», πρόσθεσε.

Mιλώντας για την παραλλαγή stealth το μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί υπάρχει ένα εμπορικό διαθέσιμο τεστ που διαχωρίζει τη Δέλτα από την Όμικρον και σε αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 2.

Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά είναι Όμικρον

«Κάποιοι νομίζουν ότι είναι Δέλτα, αλλά στην ουσία είναι Όμικρον. Η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από όλα τα τεστ. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε από τις αρχές Δεκεμβρίου σε χαμηλό ποσοστό σε κάποιες χώρες. Σε κάποιες χώρες βλέπουμε να επικρατεί. Είναι υποκλάδος της Όμικρον. Δεν φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να έχει λίγο αυξημένη μεταδοτικότητα. Δεν θα είναι κάτι δραματικό ή κάτι που θα αλλάξει την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα πανδημικό στάδιο», υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Bλέπουμε επιπέδωση της πανδημίας – Είμαι θετικός στη χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα

Ο καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ επισήμανε στην ΕΡΤ ότι τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες βλέπουν μια επιπέδωση πανδημίας.

«Αν παράμείνουμε σε αυτή την επιπέδωση και δεν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση με αυτούς τους αριθμούς, λογικά θα δούμε σύντομα και μία αποσυμφόρηση από το Σύστημα Υγείας. Υπό αυτό το σενάριο, θα ήμουν θετικός για την χαλάρωση των μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα».

Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την άποψη ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας: «Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους. Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν» είπε και πρόσθεσε: «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός. Το κάθε άλλο. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο».

Τι είπε να τους τριπλά εμβολιασμένους και τον κίνδυνο εκ νέου νόσησης

Διευκρίνισεις για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης σε τριπλά εμβολιασμένους έδωσε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε στοιχεία. «Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι αυτοί που έχουν νοσήσει με Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι απίθανο να ξαναμολυνθούν. Αυτό που βλέπουμε είναι υπάρχουν κύκλοι απαναμόλυνσης αλλά θα το περνάνε στο πόδι, σαν μια ελαφριά λοίμωξη. Στις μεγάλες ηλικίες κατά πάσα πιθανότητα να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την ανοσία τους.

Πηγή: ertnews.gr