Τη χθεσινή ημέρα (20/5) ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας κ. Χρήστος Γάκης, εκλεγμένος με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση», απέστειλε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου δήλωση ανεξαρτητοποίησης.

Στη δήλωση του κ. Γάκη αναφέρονταν τα εξής: ««Δια της παρούσης σας γνωστοποιώ την αποχώρηση μου από την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” με την οποία είχα εκλεγεί στις Περιφερειακές εκλογές στις 25-5-2019 και την ανεξαρτητοποίηση μου. Σας δηλώνω επίσης την παραίτησή μου από αναπληρωματικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ. Παραμένω μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου ως ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Καβάλας. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».

Μετά από λίγη ώρα, ο ανεξάρτητος πλέον Περιφερειακός Σύμβουλος της Καβάλας απέστειλε στα Μ.Μ.Ε. γραπτή δήλωση σχετικά με την ανεξαρτητοποίησή του. Στη δήλωση του κ. Γάκη αναφέρονταν τα εξής: «Μετά από πολύ σκέψη, ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από την παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη με τον οποίο έχω εκλεγεί Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Καβάλας.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου μας, τη στιγμή που η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δίνουν μεγάλο αγώνα για την ανάκαμψη του τόπου από την πανδημία, δεν χωρούν στείρες αρνήσεις, αναίτιοι διχασμοί και ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να “βάλουμε πλάτη” σε αυτή την προσπάθεια και να αγωνιστούμε από κοινού, με όλες μας τις δυνάμεις για την επαναφορά της χώρας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο τρίτος Περιφερειακός Σύμβουλος που αποχωρεί από την παράταξη του κ. Τοψίδη

Ο κ. Γάκης αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο που αποχωρεί από την παράταξη του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου την πόρτα της «εξόδου» από την «Περιφερειακή Σύνθεση» είχε ανοίξει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, ενώ λίγους μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2020, το ίδιο είχε πράξει και ο Τζιχάν Ιμάμογλου, Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης. Μάλιστα, ο κ. κ. Ιμάμογλου είναι πλέον Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Μετά από αυτές τις τρεις αποχωρήσεις, η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» από τους 16 Περιφερειακούς Συμβούλους που διέθετε στην αρχή της θητείας πλέον έχει στο δυναμικό της 13 Περιφερειακούς Συμβούλους.

Με όσα αναφέρει στη δήλωσή του προς τα Μ.Μ.Ε. ο κ. Γάκης τείνει χείρα φιλίας προς την παράταξη του νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει συνεργασία στην τρέχουσα θητεία. Εξάλλου, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Χρόνος 87.5 fm και ερωτηθείς για το εάν η απόφαση της ανεξαρτητοποίησής του σημαίνει άνοιγμα ενός διαύλου επικοινωνίας με την διοίκηση της Περιφέρειας, ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος της Καβάλας ανέφερε: «Δεν έχω προχωρήσει σε κάποια συζήτηση με την πλευρά της διοίκησης. Ήταν καθαρά μια προσωπική απόφαση». Επίσης, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια πρόταση από την πλευρά της παράταξης του κ. Μέτιου, ώστε να ενταχθεί στην παράταξή του, απάντησε ότι «τώρα είναι ένα υποθετικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση κάθε πράγμα στον καιρό του. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Πάντως οι αναφορές του κ. Γάκη, στη δήλωσή του, ότι «δεν χωρούν στείρες αρνήσεις, αναίτιοι διχασμοί και ανούσιες αντιπαραθέσεις» και ότι «όλοι μαζί ενωμένοι οφείλουμε να “βάλουμε πλάτη” σε αυτή την προσπάθεια και να αγωνιστούμε από κοινού», αλλά και η επίκληση στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκης και τη Ν.Δ. δείχνουν πως ο κ. Γάκης κάνει στροφή προς την επίσημη επιλογή του σημερινού κυβερνώντος κόμματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή στον κ. Μέτιο. Ο ίδιος ο κ. Γάκης, στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Χρόνος 87.5 fm ανέφερε: «Κάποια στιγμή πρέπει να βάζουμε όλοι πλάτη, ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Σε κάποια ζητήματα διαφωνούσα (σ.σ. με την παράταξη του κ. Τοψίδη) και πήρα αυτήν την απόφαση. Νομίζω ότι χρειάζονται πιο νηφάλιες αποφάσεις και ίσως πιο χαμηλοί τόνοι πλέον στα συμβούλια, προκειμένου να λαμβάνονται οι καλύτερες κατά το δυνατόν αποφάσεις για τον τόπο μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ώρα που έγινε γνωστή η ανεξαρτητοποίηση του κ. Γάκη, άρχισε να αναπτύσσεται έντονη φημολογία ότι η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε μέρος διεργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η αντίδραση της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση»

Σχετική ανακοίνωση για την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γάκη εκδόθηκε από την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση», στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η Περιφερειακή Σύνθεση από τη σύστασή της έως και σήμερα λειτουργεί βάσει ενός συγκεκριμένου καταστατικού χάρτη. Ακρογωνιαίος λίθος αυτού, είναι το δικαίωμα των Συμβούλων στην αυτοδιάθεση, γι’ αυτό και όπως έχουν παρατηρήσει όλοι δεν ασκήθηκε καμία πίεση στον κο Γάκη όσο καιρό ασκούσε πλημμελώς τα καθήκοντά του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως σεβαστήκαμε την απόφασή του να απέχει, έτσι σεβόμαστε και την απόφαση της ανεξαρτητοποίησής του, υπενθυμίζοντάς του, όμως, ότι οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ τον νομιμοποίησαν ως περιφερειακό σύμβουλο εξαιτίας της παραταξιακής του ταυτότητας που δεν ήταν άλλη από αυτή της Περιφερειακής Σύνθεσης. Αν πίστευε ότι θα μπορούσε να είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος, για ποιο λόγο δεν διεκδίκησε εκλογή με αυτόν τον τρόπο;

Παρά ταύτα, η παράταξή μας συνεχίζει σταθερά και με προσήλωση στους στόχους που έχει ορίσει από την αρχή της λειτουργίας της, υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές της, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς παλινωδίες και με κεντρικό άξονα το κοινό συμφέρον.

Η στάση μας αυτή, πλέον έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών της Περιφέρειας μας και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Τους ευχαριστούμε για τη δύναμη που μας δίνει η εμπιστοσύνη τους, ώστε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τις διεκδικήσεις μας, παρά τις «τρικλοποδιές» που επιχειρούν να βάλουν ορισμένοι.

Άλλωστε, αυτοί στους οποίους λογοδοτούμε είναι οι πολίτες. Και από αυτούς, εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».

Ζητείται παράδοση έδρας κατά περίπτωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μωυσιάδη, με ανακοίνωσή της η «Περιφερειακή Σύνθεση» ζητούσε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δράμας να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στην παράταξη. «Η θέση που καταλαμβάνει στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να αποδοθεί στην παράταξη που της ανήκει και η ηθική επιλογή θεωρούμε ότι είναι η παραίτηση του από μέλος του περιφερειακού συμβουλίου», ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης.

Αντίθετα, στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του κ. Γάκη -άγνωστο γιατί- η «Περιφερειακή Σύνθεση» δεν κάνει καμία νύξη σε παράδοση έδρας…