ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.

 

 

Οι Δήμοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχουν σε δύο σημαντικούς αυτοδιοικητικούς οργανισμούς σε περιφερειακό επίπεδο, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ. (Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ.) και τη Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Α.Α.Ε. (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.), με την εκλογή νέων διοικήσεων στην αρχή κάθε θητείας να έχει παραδοσιακά κινήσεις στο προσκήνιο, αλλά και στο… παρασκήνιο. Μάλιστα, η ανάδειξη των δύο διοικήσεων αυτών των οργανισμών πολλές φορές φέρεται να συνδέεται, μέσω της δημιουργίας συμμαχιών Δημάρχων της Α.Μ.Θ.

Από το 2011 η Δράμα είχε την διοίκηση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., με τους Δημάρχους του Δήμου Δράμας να κατέχουν τη θέση του Προέδρου (2011-2014 Κυριάκος Χαρακίδης και 2014-2019 Χριστόδουλος Μαμσάκος). Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκε (μετά από 2 αναβολές) η διαδικασία για την εκλογή νέας Διοίκησης της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να μην ανανεώνει τη θητεία του στη θέση του Προέδρου. Νέος Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των 4 από τους 5 Μητροπολιτικούς Δήμους των Νομών της Α.Μ.Θ. (εκτός του Δημάρχου Ξάνθης, συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης), καθώς και οι Δήμαρχοι Νέστου, Προσοτσάνης και Θάσου.

Ως ανώνυμη εταιρεία η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. έχει μετοχολόγιο με τους προαναφερθέντες Δήμους, συν τον Δήμο Μύκης, να έχουν την πλειοψηφία των μετοχών και να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάδειξη διοίκησης. Επίσης, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των διαδικασιών (και ήταν κι ένας λόγος αναβολής σε παλαιότερη συνεδρίαση για ανάδειξη νέας Διοίκησης), στο Δ.Σ. της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. θα πρέπει να εκπροσωπείται ένας τουλάχιστον ένας Δήμος από κάθε Νομό της Περιφέρειας, αλλά και από τη Θάσο, η οποία στις εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο εκλέγει ξεχωριστά Περιφερειακούς Συμβούλους.

Αναλυτικά, το νέο Δ.Σ. της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. αποτελείται από τους:

Μανώλης Τσέπελης, Πρόεδρος, Δήμαρχος Ξάνθης

Θόδωρος Μουριάδης, Αντιπρόεδρος, Δήμαρχος Καβάλας

Γιάννης Ζαμπούκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Γιάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής

Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου

Θόδωρος Αθανασιάδης, Δήμαρχος Προσοτσάνης

Λευτέρης Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Όσον αφορά το παρασκήνιο πίσω από την ανάδειξη νέας Διοίκησης στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να υπάρχει άτυπη εμπλοκή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, αν και από το περιβάλλον του Περιφερειάρχη διαψεύδεται κατηγορηματικά κάθε είδους ανάδειξη. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σενάριο, αυτό που «χρεώνεται» στον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο είναι ότι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές δεν στήριξε (ή τουλάχιστον όσο υπήρχε η επιθυμία) ανοικτά την υποψηφιότητα του κ. Μέτιου, αν και σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Δράμας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» να… σαρώνει σε επίπεδο Νομού. Πάντως, αυτό που διαδίδεται, παρά τις αναφορές περί μη εμπλοκής, είναι πως η πλευρά του Χρ. Μέτιου είναι αυτή που φέρεται πως καθόρισε τις εξελίξεις στην εκλογή νέας Διοίκησης στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται πως το ίδιο θα συμβεί και στο πλαίσιο νέας Διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ. Άλλωστε, ο κ. Μέτιος ήταν η επίσημη υποψηφιότητα της Ν.Δ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ με τον ίδιο κομματικό χώρο έχει στενή σχέση και η πλειοψηφία των Δημάρχων της Περιφέρειας.

Επίσης, θεωρείται από γνώστες των κινήσεων του παρασκηνίου ότι συμβολή στις εξελίξεις υπήρξε και από τον πρώην Δήμαρχο Καβάλας και νυν θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος συνεργάζεται στη Διοίκηση της Περιφέρειας με τον κ. Μέτιο. Εξάλλου, όπως προκύπτει και από την… ανθρωπογεωγραφία του νέου Δ.Σ. της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μεν Δήμαρχοι προερχόμενοι από το χώρο της Ν.Δ., όπως ο νέος Πρόεδρος και Δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης, όμως χωρίς τη συμμετοχή Δημάρχων προερχόμενων από το Κίνημα Αλλαγής, όπως οι Δήμαρχοι Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης κ.κ. Μουριάδης, Γκαράνης και Ζαπούκης αντίστοιχα, είναι αμφίβολο αν θα είχε επιτευχθεί η εκλογή της συγκεκριμένης διοίκησης. Μάλιστα, ένας εξ αυτών κατέχει και διακριτή θέση στο νέο Δ.Σ., καθώς ο κ. Μουριάδης είναι Αντιπρόεδρος.

Βέβαια, για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στη ΔΙ.Α.ΜΑ.Θ. καθοριστικός ήταν ο ρόλος και του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Θόδωρου Αθανασιάδη, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ. και σε βάθος χρόνου, όσον αφορά την παρουσία του στα κοινά και τη στάση που τηρεί, κινείται πάντα εντός κομματικής γραμμής. Εξάλλου, με την παρουσία του κ. Αθανασιάδη στο νέο Δ.Σ. λύθηκε και το θέμα εκπροσώπησης του Νομού Δράμας σε αυτό. Έτσι, ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται σενάριο που θέλει τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη να αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου στην Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ., στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας για εκλογή νέων Διοικήσεων τόσο στην Π.Ε.Δ. όσο και στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Ο κ. Αθανασιάδης πέρα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του με τα κοινά (8 χρόνια Κοινοτάρχης Αργυρούπολης, 12 χρόνια Δήμαρχος Σιταγρών, 9 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Προσοτσάνης και τώρα Δήμαρχος Προσοτσάνης), έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΤΕΔΚ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) Ν. Δράμας, ενώ στην παρούσα Διοίκηση της Π.Ε.Δ. είναι μέλος του Δ.Σ., κατέχοντας τη θέση του Γραμματέα, αλλά και μέλος της 5μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας, πάλι ως Γραμματέας. Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του Δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, ο ίδιος δεν έχει κάποιου είδους ιδιαίτερη επιθυμία να εκλεγεί σε θέσεις ευθύνης και κυρίως ενδιαφέρεται για την παραγωγή έργου στο Δήμο του.

 

Με απόφθεγμα του συγγραφέα Τζ. Λόντον σχολίασε τις εξελίξεις ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος

 

Η μοναδική (μέχρι στιγμής) αντίδραση του Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου για την μη ανανέωση της θητείας του στη θέση του Προέδρου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ήρθε μέσω ενός αποφθέγματος του Αμερικανού συγγραφέα Τζακ Λόντον περί αλήθειας. Συγκεκριμένα, χωρίς να κάνει καμία άμεση αναφορά στο θέμα, ο κ. Μαμσάκος ανήρτησε στο λογαριασμό του στο facebook την εξής φράση: «Αν συνθλίψεις την αλήθεια, αν την κρύψεις, αν δεν την υψώσεις σαν έμβλημα, αν μιλήσεις σε συνάθροιση, χωρίς να την πεις ολόκληρη, τότε θα ‘σαι λιγότερο αληθινός από αλήθεια». Το γεγονός ότι αυτό συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. προφανώς και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο απόφθεγμα είναι το σχόλιο του Δημάρχου Δράμας για τα όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.