ΚΑΤΑΜΕΣΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΤΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ

 

 

  • «Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αναστήλωσης, μέσω του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσει το μνημείο αυτό να γίνει επισκέψιμο και να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά είχαν οι Δραμινοί πολίτες που παρακολούθησαν την σχετική ομιλία της αρχαιολόγου και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κατερίνας Περιστέρη, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Η ομιλία της κ. Περιστέρη με θέμα «Μνημειακό ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά» κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν κατάμεστος.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κ. Περιστέρη εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στη Δράμα και επεσήμανε πως στον Τύμβο Καστά «αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στερέωσης, συντήρησης και αναστήλωσης, μέσω του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσει το μνημείο αυτό να γίνει επισκέψιμο και να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής». Σχετικά με το πότε το μνημείο θα είναι επισκέψιμο, η κ. Περιστέρη ανέφερε: «Μπήκαμε ενεργά στο να γίνουν εργασίες. Κι αφού τελειώσουν οι εργασίες αυτές να μπορούμε να πούμε για το πότε θα είναι επισκέψιμο. Όσο πιο γρήγορα τελειώσουν οι εργασίες αυτές, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει». Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να γίνει η στερέωση και η συντήρηση αυτών που βγάλαμε στην επιφάνεια. Γιατί πρώτα πρέπει αυτά να γίνουν επισκέψιμα, να τα δουν όλοι οι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα η έρευνα είναι ανοικτή». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περιθώριο για νέες αποκαλύψεις, η κ. Περιστέρη σημείωσε: «Αυτό θα το δείξει η ανασκαφική έρευνα. Για την ώρα είμαστε τώρα πολύ καλά». Σχετικά με τη δημιουργία ενός τριπόλου (Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι), το οποίο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή, η κ. Περιστέρη ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για την προβολή του τόπου. Αν προβληθεί η Αμφίπολη, προβάλλεται και η Δράμα και οι Φίλιπποι. Και οι Φίλιπποι είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και η ίδια η Δράμα έχει ωραία ευρήματα. Έχω δουλέψει 13 ολόκληρα χρόνια για τη Δράμα. Έχω σκάψει στην Καλή Βρύση, στον Αρκαδικό, στους Ποταμούς, στην Εξοχή, στην Πλατανιά, σε πολλές θέσεις της Δράμας. Και έκανα και το Μουσείο της Δράμας. Για αυτό είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε εδώ σήμερα». Όπως σημείωσε η κ. Περιστέρη η Αμφίπολη με τη Δράμα και με τους Φιλίππους αποτελούν «ένα τρίγωνο σημαντικό». Απαντώντας σε ερώτηση γιατί κατά το παρελθόν σταμάτησαν οι εργασίες, η κ. Περιστέρη επεσήμανε: «Δυστυχώς ήταν καθαρά πολιτικό το θέμα και πήγαμε αρκετά πίσω, αλλά τώρα προχωρούμε μπροστά».

 

«Απώτερος στόχος να γίνει το μνημείο επισκέψιμο για όλο τον κόσμο»

 

Στην ομιλία της, αρχικά η κ. Περιστέρη εξέφρασε τη συγκίνησή της για την παρουσία της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, «γιατί ο χώρος αυτός έγινε Μουσείο και με τη δική μου δουλειά, όπως και όλης της Εφορείας Αρχαιοτήτων βέβαια». «Ήταν μια περίοδος που δουλέψαμε σκληρά όλοι για να γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Και χαίρομαι που είναι ένας τόπος που είναι πραγματικά το κέντρο του πολιτισμού και της ανάπτυξης για την περιοχή» πρόσθεσε η κ. Περιστέρη, η οποία χαρακτηριστικά ανέφερε πως «γεμίζει η καρδιά μου κάθε φορά που επισκέπτομαι την Δράμα».

Για το μνημειακό ταφικό συγκρότημα στον Τύμβο Καστά, η κ. Περιστέρη το χαρακτήρισε ως «ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο» και πρόσθεσε: «Και δεν το λέω εγώ που ήμουν ανασκαφέας στο μνημείο αυτό, το λένε όλοι. Το είπανε οι Αρχαιολόγοι οι Ευρωπαίοι και όλης της Μεσογείου». Μιλώντας για την έναρξη των ανασκαφών το 2011, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι «η περιοχή ήταν αφημένη στην μοίρα της. Ήταν πεδίο βολής πριν κάποια χρόνια. Να σκεφτείτε ότι στους Βαλκανικούς Πολέμους και στους Παγκοσμίους υπήρχαν παραχώματα από συμμαχικές δυνάμεις, από βουλγαρικές δυνάμεις. Δηλαδή πέρασε τα πάνδεινα η περιοχή αυτή». Συνεχίζοντας την εξιστόρηση για το παρελθόν της περιοχής, η κ. Περιστέρη είπε πως «την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Αμφίπολη γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Γίνεται η έδρα, το κέντρο, από όπου ξεκινούν μεγάλοι στρατηγοί, αναφέρουμε Νέαρχο, Ηφαιστίωνα, Λαομέδοντα κ.α., οι οποίοι κάνουν έδρα τους την Αμφίπολη, ετοιμάζουν καράβια, πριν να ξεκινήσουν για την μεγάλη εκστρατεία στην Ασία, γιατί υπήρχε το χρυσοφόρο Παγγαίο, υπήρχαν τα κοιτάσματα εκεί, υπήρχε βέβαια και η ξυλεία για να κάνουν τα καράβιά τους. Αποτέλεσμα είχε γίνει ο σημαντικός στόλος, που ξεκίνησε, πήγε στην Ασία και στη συνέχεια είχαν τις επιτυχίες την εποχή των Μακεδόνων. Η περίοδος αυτή ήταν σημαντική».

Ακόμη, η κ. Περιστέρη ανέφερε ότι «για το μνημείο έχουμε να πούμε ότι ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον μεγάλο αγαπημένο του στρατηγό, τον Ηφαιστίωνα, που βρήκαμε και επιγραφές. Και έγινε ένα λαμπρό ταφικό συγκρότημα που αποτελείται από τον περίβολο, από τον τάφο με τους 4 χώρους και το λιοντάρι στην κορυφή του Τύμβου». «Όταν, το 2004, αφού έσκαψα καμιά εικοσαριά αρχαϊκούς τάφους στο εσωτερικό, ξεκίνησα να βρω πως είναι ακριβώς ο Τύμβος, γιατί κανονικά ήταν κυκλικός. Όλοι οι Τύμβοι είναι κυκλικοί. Είχε από τις ανασκαφές όλων αυτών των χρόνων, η περιοχή αυτή είχε γίνει ένα τραπέζιο και είχε χαθεί δηλαδή η αρχική μορφή. Έπρεπε να κάνουμε μια έρευνα για να δούμε πού ξεκινούσε ο Τύμβος», πρόσθεσε. Σχετικά με τον αρχιτέκτονα του μνημείου, «ο οποίος πέτυχε αυτό το τεράστιο έργο», η κ. Περιστέρη σημείωσε πως είναι «ένας μεγάλος αρχιτέκτονας της εποχής, ο Δεινοκράτης, ή Στασικράτης όπως αναφέρεται, του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Περιστέρη ανέφερε: «Όλος ο κόσμος αναρωτιέται και λέει έγινε ένας τέτοιος περίβολος για έναν τάφο μόνο; Είναι το ερώτημα που πλανιέται… Κι εγώ σας λέω γιατί όχι; Γιατί όλο το εσωτερικό ήταν παλαιότερες ταφές που τις προστάτεψαν τα χρόνια εκείνα και δυστυχώς στα μεταγενέστερα η αρχαιοκαπηλία δημιούργησε τεράστιες καταστροφές, όπως και οι πόλεμοι και οι διάφορες επιδρομές από τα ρωμαϊκά χρόνια και μετά, με καταστροφή μεγάλου μέρους του Τύμβου. Αλλά επειδή ξεκίνησα κι έσκαψα όλο τον περίβολο (με τους συνεργάτες μου, γιατί πάντα υπάρχει ένα επιτελείο επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων, που δουλεύουμε για αυτά τα θέματα), η ανασκαφή προχώρησε και 10 μέτρα εσωτερικά του Τύμβου, ο μόνος τάφος που βρήκαμε ήταν αυτός. Κι αυτό το βρήκαμε το 2014, αφού κλείσαμε τον κύκλο του περιβόλου. Αν κάναμε αντίθετα την ανασκαφή, θα τον βρίσκαμε νωρίτερα τον τάφο. Αλλά ξεκινήσαμε από την άλλη πλευρά. Βέβαια ήμασταν τυχεροί, γιατί βρήκαμε και γύρω στα 100 μέτρα περιβόλου, το οποίο είναι σε άριστη κατάσταση».

Μιλώντας για την περίοδο των ανασκαφών που ξεκίνησαν το 2011, η κ. Περιστέρη επεσήμανε: «Αυτός ο περίβολος ήταν άγνωστος μέχρι τις ανασκαφές που κάναμε το 2011. Κι όταν ξεκινούσα τότε, λέγανε “δεν χρειάζεται, τώρα τι τα θέλεις τα λεφτά, τι τα ζητάς, αφού δεν έχει τίποτα εκεί πέρα, ότι ήταν να σκαφτεί σκάφτηκε”. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βοήθησε τότε, για αυτό πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά που μπήκαμε μαζί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος στάθηκε στο έργο μας αυτό και βοήθησε από την Περιφέρεια, όπως τότε βοήθησε και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια βέβαια το Υπουργείο. Μέχρι το 2014, που μετά, από το 2015 και μετά, το μνημείο έμεινα στην αφάνεια. Μέχρι ότου τώρα ξαναγίνονται πάλι δουλειές, με τα χρήματα του ΕΣΠΑ, για να κάνουμε συντηρήσεις, στερεώσεις, αναστηλώσεις, έτσι ώστε ο στόχος ο απώτερος είναι να γίνει το μνημείο επισκέψιμο, όχι μόνο για Έλληνες, για όλο τον κόσμο. Και για προβολή όχι μόνο της Αμφίπολης, όχι μόνο της Δράμας και των Φιλίππων, αλλά όλης της Ελλάδας. Και περιμένει και η Ευρώπη και όλος ο κόσμος το μνημείο αυτό να ‘ρθει να το επισκεφτεί. Και έχουμε υποχρέωση. Για αυτό κι εγώ λέω ότι είναι οικουμενικό μνημείο και παγκόσμιας απήχησης».