ΑΡΘΡΟ

Της Αναστασίας Τόλιου

Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δράμας

 

Χωρίς αμφιβολία ο καθένας από εμάς τα τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρεί έναν πρωτότυπο αλλά και σε μεγάλο βαθμό άγονο απολογισμό των τελευταίων δύο μηνών, με σκοπό να επανεκκινηθεί εσωτερικά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επερχόμενες δυσκολίες. Σε όμοια φάση δεν βρίσκεται μόνο ο καθένας ατομικά αλλά και συνολικά η κοινωνία, οι θεσμοί και οι φορείς αυτού του τόπου που οφείλουν τελικά να διαμορφώσουν συνθήκες προσφοράς για συνολική ανάκαμψη.

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είδαμε την ανάγκη που εξωτερίκευσε η πλειοψηφία των πολιτών, να αθληθούν, να τρέξουν, να περπατήσουν στην πόλη μας και κατά κάποιο τρόπο να ανακτήσουν τον χώρο, την γειτονιά, την πόλη μετά από την μηχανοκίνητη κυριαρχία πολλών δεκαετιών. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας σταθερός αριθμός Δραμινών που ενώ ικανοποιούσε την δίψα του για κίνηση εκτός σπιτιού, ενδόμυχα ξαναζούσε ξεχασμένα στο χρόνο βιώματα της παιδικής του ηλικίας, ανακαλύπτοντας από την αρχή τον τόπο που πρωτοπερπάτησε.

Όμως κακά τα ψέματα, η επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς βρίσκει τη Δράμα αποδυναμωμένη οικονομικά με τον κόσμο της αγοράς να μετράει πληγές τις οποίες θα δυσκολευτεί να επουλώσει. Η ανθρώπινη παρουσία δειλά επιστρέφει και μαζί της τα εκατοντάδες κινούμενα ή σταθμευμένα οχήματα και ο θόρυβός τους που δεν εγγυάται την αναζωογόνηση της αγοραστικής κίνησης αλλά σίγουρα αυξάνει την απόσταση για να θεωρηθεί μια πόλη ελκυστική για να την περπατήσουμε.

Αυτή είναι η στιγμή που χρειάζονται όσο ποτέ να ληφθούν γενναίες, έξυπνες και σύγχρονες αποφάσεις οι οποίες θα αναβαθμίσουν την εικόνα της Δράμας και θα μεταλλάξουν τις οδούς που κυριαρχούν τα οχήματα, σε εμπορικούς πεζοδρόμους αναψυχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Σε χώρους που θα μπορεί να διαβιώνει αρμονικά η οικονομική και η οικογενειακή ζωή, χωρίς η μία απαραίτητα να μάχεται την άλλη όπως έως σήμερα.

Ήδη η πόλη μας έχει την ευλογία να διαθέτει μεγάλους χώρους πρασίνου ακριβώς στην κέντρο της, τους οποίους η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει να ενοποιήσει δημιουργώντας τον μεγαλύτερο και ομορφότερο αστικό χώρο πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή. Ας σκεφτούμε αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα ως την  καρδιά του σώματος της πόλης και ας οργανώσουμε αρτηρίες όμορφης ζωής που θα φτάνουν μέχρι τα άκρα της Δράμας. Ας θέσουμε το αυτοκίνητο στις παρυφές της μετακίνησης και το ποδήλατο στο επίκεντρο, ενοποιώντας τους ήδη υπάρχοντες ποδηλατοδρόμους με νέους, δημιουργώντας ένα πρότυπο δίκτυο με καθολική δικτύωση. Είναι εφικτό η νέα μας ζωή στην πόλη που αγαπάμε, μετά την περιπέτεια της πανδημίας, να είναι ακόμα καλύτερη και βιώσιμη.