Με επιπλέον 3 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα Leader στο Νομό Δράμας, μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του Υφυπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου. Η συνολική επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος για όλη τη χώρα είναι 50 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτή τη εξέλιξη, 23 επιλαχούσες επιχειρήσεις του Νομού Δράμας θα μπορέσουν να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ συνολικά οι ιδιώτες που θα έλαβαν ή θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Leader είναι 99. Επίσης, την ίδια προγραμματική περίοδο υλοποιούνται και 23 έργα δημόσιου χαρακτήρα, προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ, τα οποία προχωρούν κανονικά.

Σχετική συνέντευξη τύπου για το θέμα παραχώρησαν σήμερα (7/7) ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader Νομού Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Μανόλης Χατζόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση, ότι από τις 5 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο, διασφαλίστηκαν τα 50 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ελλάδας για τους επιλαχόντες όσον αφορά το πρόγραμμα Leader.

Για το Νομό Δράμας είχαμε την αγωνία 23 εταιρειών, οι οποίες ήταν εν αναμονή της χρηματοδότησης ύψους 3 εκ. ευρώ από το Υπουργείο, συν την ιδία συμμετοχή.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι που βρισκόμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να πούμε τους συντοπίτες μας ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα σε επαφή με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, στην οποία προεδρεύω, τη διαδικασία υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων, των επενδυτικών βελτιώσεων και επεκτάσεων στις επιχειρήσεις τους.

Τρία εκατομμύρια και μαζί με την ιδία συμμετοχή κοντεύουμε στα 5,5-6 εκ. ευρώ. Πολύ σημαντικό σε επίπεδο ποσού και παρεμβάσεων μέσα στο Νομό Δράμας.

Από το βήμα και από τη θέση που έχω, να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία όλο αυτό το διάστημα, με τις δικές μας οχλήσεις να βρεθούν τα χρήματα αυτά σε επίπεδο πανελλαδικό. Νομίζω ότι είναι χρήματα που θα δώσουν μία ανάσα στην οικονομική πανδημία που βιώνει γενικότερα η αγορά.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος πήρε την ευθύνη και βρεθήκαν αυτά τα χρήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 2 χρόνια, με τον κ. Παπαδόπουλο να σημειώνει πως όταν ξεκίνησε το νυν διοικητικό σχήμα αυτός ήταν περίπου 3 εκ. ευρώ, ενώ πλέον έχει φτάσει στα 9,5 εκ. ευρώ.

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε: «Είμαστε πράγματι πολύ χαρούμενοι από τις 5 Ιουλίου και ικανοποιημένοι και ανακουφισμένοι θα έλεγα, γιατί ο Πρόεδρος είχε ανακοινώσει εδώ και περίπου ένα χρόνο ότι περιμένουμε υπερδεσμεύσεις και αισιοδοξούμε και αγωνιζόμαστε για να ενταχθούν όλα τα έργα, τα οποία είναι θετικά αξιολογημένα στο Νομό. Όντως αυτό έγινε πράξη. Ήταν ένα ρίσκο πολιτικό, το συζητήσαμε αν θα έπρεπε να το ανακοινώσουμε ή όχι, αλλά επελέγη να ανακοινωθεί, για να ξέρουν και οι επενδυτές, να μην πάνε αλλού, να έχουν μια υπομονή, έναν προγραμματισμό. Δικαιωθήκαμε ευτυχώς και συνεχίζουμε».

Όπως είπε ο κ. Χατζόπουλος, «είναι πολύ ικανοποιητικό ότι ήδη ως εταιρεία μιλήσαμε με τους εν λόγω επενδυτές που είναι επιλαχόντες. Μιλήσαμε με τους 20 από τους 23, οι οποίοι ενθουσιασμένοι ευχαρίστησαν και είναι έτοιμοι όχι μόνο να ξεκινήσουν, πολλοί ήδη έχουν ξεκινήσει, κάποιοι έχουν ολοκληρώσει. Επομένως το επόμενο διάστημα, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουμε και μια γραφειοκρατία, θα βγουν οι αποφάσεις ένταξης, θα τους καλέσουμε να υπογράψουν συμβάσεις και στη συνέχεια θα πληρώσουμε τα έργα τους. Όλα βαίνουν καλά, παρά την οικονομική πανδημία, παρά τα προβλήματα, παρά τις αυξήσεις ενδεχομένως υλικών και πρώτων υλών, που είναι ένα γενικό φαινόμενο της αγοράς, λόγω της έλλειψης που υπάρχει και λόγω της κάποιας εκκίνησης της οικονομίας που πάει να γίνει. Υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, αλλά σε αυτές είμαστε συνηθισμένοι. Θα τις λύσουμε στο επόμενο διάστημα που έχουμε».

«Το σημαντικό και αυτή την προγραμματική περίοδο είναι ότι καταφέραμε να εντάξουμε όλες τις επενδύσεις που αξιολογήθηκαν θετικά και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό», υπογράμμισε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής και πρόσθεσε: «Όπως και τις άλλες φορές ξεκινήσαμε με 6,5 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη συνολικό ποσό και ήδη σήμερα είμαστε στα 13 εκ. ευρώ. Αυτό συνεπάγεται προϋπολογισμό σε επίπεδο Νομού 20 εκ. ευρώ. Το οποίο σημαίνει ότι μέσα σε μια τετραετία-πενταετία το πρόγραμμα Leader θα υλοποιήσει έργα στο Νομό Δράμας συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά οριακά τα 20 εκ. ευρώ και η επιδότηση που θα επιστρέψει στο Νομό ξεπερνά τα 13 εκ. ευρώ. Είναι πολύ σημαντικά νούμερα, αν σκεφθεί κανείς το πώς ξεκινήσαμε και το πώς καταλήγουμε. Κι αυτό είναι, θα έλεγα, μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που είμαστε περήφανοι για αυτήν».

Ο κ. Χατζόπουλος ευχαρίστησε τους επενδυτές και στάθηκε σε πρόσφατη δήλωση του Υφυπουργού κ. Γιάννη Οικονόμου για τη φιλοσοφία του Leader, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα από κάτω προς τα πάνω και πρώτα σχεδιάζεται και μετά υλοποιείται. «Η καλή εικόνα του Leader πανελλαδικά σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν μια εμπιστοσύνη στο Leader» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό στη Δράμα είναι ένα γεγονός. Εδώ και 25 χρόνια που λειτουργούμε με βασικό πυρήνα το πρόγραμμα Leader, παράγουμε ένα θετικό έργο. Είμαστε αρκετά πάνω από τους μέσους όρους των Αναπτυξιακών Εταιρειών στην Ελλάδα κι αυτός είναι ο στόχος μας. Πάντα οι αυξήσεις προϋπολογισμών το δείχνουν».

Ακόμη, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής τόνισε πως «για τα έργα έχουμε μια αύξηση του 139%, που σημαίνει ότι υπερδιπλασιάσαμε και από τα 6,5 πήγαμε στα 13,5 εκ. ευρώ, συνολικό προϋπολογισμός» και στάθηκε στο γεγονός ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται: «Δεν τελειώσαμε. Χαιρόμαστε για 2-3 ημέρες και πάμε στο επόμενο. Θα πρέπει τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν, γιατί υπάρχουν προβλήματα, θα δούμε τι θα προκύψει στην πορεία και το επόμενο διάστημα να έχουμε εγκαίνια και καλά νέα όπως σας είχαμε υποσχεθεί».

Επίσης, ο κ. Χατζόπουλος χαρακτήρισε το Leader ως «πρόγραμμα με αρκετούς εμπλεκόμενους», την Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος, τα στελέχη της Αναπτυξιακής, την Περιφέρεια, το Υπουργείο και τις δύο Διαχειριστικές Αρχές. Όπως είπε, πρόκειται για «τοπικό πρόγραμμα που στηρίζεται στις ενδογενείς δυνάμεις», καθώς «οι επενδυτές οι δικοί μας έχουν ονοματεπώνυμο. Κάποιοι είναι επαναλαμβανόμενοι. Τους ξέρουμε όλους οικογενειακά θα έλεγα και όχι μόνο ο ομιλών, αλλά και η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας. Αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα. Είσαι συνυπεύθυνος για την πορεία του επενδυτή σου και αυτό είναι διαφορετικό με το Leader».