Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης υπέβαλε έγγραφο προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό για τη στήριξη των αγροκτηνοτρόφων της Π.Ε. Δράμας. Το εν λόγω έγγραφο υπογράφουν και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νευροκοπίου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Προσοτσάνης.

Ακολουθεί το έγγραφο:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στην Π.Ε. Δράμας το τελευταίο χρονικό διάστημα δρομολογείται ένα οικονομικό- περιβαλλοντικό – αντιαναπτυξιακό έγκλημα. Εταιρείες έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος, βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περίπου 7.500 στρέμματα, προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλο αριθμό από φωτοβολταϊκά πάρκα της τάξης των 16MW, 18 MW, 10MW, 13MW.

Η διαδικασία μίσθωσης γίνεται από το Υπουργείο σας, από την αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Στον βωμό της απολιγνιτοποίησης θυσιάζονται χιλιάδες ωφέλιμα στρέμματα χωρίς να ληφθεί υπόψη:

-Η συνολική συνεργατική οπτικοπεριβαλλοντική ρύπανση – επιβάρυνση που θα επέλθει σε μια περιοχή με ακτίνα περίπου 42 χιλιομέτρων, που καλύπτει τις παρυφές του όρους Μενοικίου, τις πηγές Αγγίτη και το σπάνιο σπήλαιο «Μααρά», τις παρυφές του όρους Φαλακρού. τη Δ.Κ. Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας μέχρι τη Δ.Κ. Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου και σε περιοχές του Δήμου Νευροκοπίου και του Δήμου Δοξάτου.

-Το κόστος του αποκλεισμού όλων των προσβάσεων προς τους ελάχιστους βοσκοτόπους που θα απομείνουν ύστερα από την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων των αγροκτηνοτρόφων μας που δραστηριοποιούνται στις εκτάσεις αυτές. Η απώλεια των εκτάσεων αυτών από τους αγροκτηνοτρόφους μας, που τις δηλώνουν στο ΟΣΔΕ προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις, θα σημάνει τον οικονομικό αφανισμό τους. Ο συντελεστής πυκνότητας βόσκησης -που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλός στην περιφέρειά μας- σε περίπτωση μίσθωσης των εκτάσεων θα επιφέρει επιπλέον μείωση των επιδοτήσεων κατά 1/3 τουλάχιστον.

-Η δημιουργία Φ/Π πέραν από το κέρδος των εταιριών δεν προσφέρει σχεδόν καμία θέση εργασίας, ενώ όσες λίγες δημιουργηθούν αφορούν ανειδίκευτο προσωπικό.

Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία της Π.Ε. Δράμας δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά λέει όχι στην ανεξέλεγκτη και εις βάρος της τοπικής οικονομίας ανάπτυξή τους, ιδιαιτέρως όταν αυτή γίνεται σε βάρος των αγροκτηνοτρόφων μας, η στήριξη των οποίων είναι και δική σας προτεραιότητα.

Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι Δήμοι της Π.Ε. Δράμας εντός των διοικητικών ορίων των οποίων σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα Φ/Π ήδη έχουν προγραμματίσει να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες με την εγκατάσταση ΑΠΕ σε σημεία που δεν θα βλάπτουν κανένα, προς όφελος των δημοτών, κτηνοτρόφων, ΤΟΕΒ κλπ ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα θέματα αυτά και έχοντας γνώμονα πρωτίστως την στήριξη των πολύπαθων αγροκτηνοτρόφων μας, ζητούμε την επανεξέταση και την απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας (Διεύθυνση Πολιτικής Γης).

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΖΙΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ