(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Για το θέμα της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου της άτυχης Καρολάιν, την οποία διεκδικούν και οι δύο οικογένειες, καθώς και για αρκετές σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, μίλησε στην ΕΡΤ ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος.

“Το παιδί αυτό έμεινε διπλά ορφανό. Η μητέρα του έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή του. Το να θέλει ο πατέρας να διεκδικήσει για τον εαυτό του την επιμέλεια αυτού του παιδιού ή η δική του οικογένεια θεωρό ότι είναι άτοπο και λάθος. Είναι και λίγο εξοργιστικό ότι σκότωσε τη μάνα για να κάνει καλό στο παιδί. Είναι πράγματα ακραία. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει καταρχάς προσωρινώς και μετά οριστικώς για την επιμέλεια του παιδιού. Θεωρώ ότι δεν δικαιούται ηθικά -αλλά για άλλους λόγους- η οικογένειά του να διεκδικήσει την επιμέλεια. Σε τι περιβάλλον και με τι παραμυθίες θα μεγαλώσει το παιδί; Νομίζω ότι δεν είναι υγιές να μεγαλώνει το παιδί στην οικογένεια αυτού που στέρησε τη ζωή της μητέρας του”, τόνισε ο κ. Βλάχος.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Από τις έξι, ο Γιάννης Βλάχος, μαζί με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ανέλυσαν τα σκοτεινά σημεία της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά που απασχολεί, μέρες τώρα, την κοινωνία.

Γ. Τσούκαλης: Στο στόχαστρο της αστυνομίας ο πιλότος από την πρώτη στιγμή

“Η ελληνική αστυνομία, από την πρώτη στιγμή είχε στο κάδρο των υπόπτων τον κατηγορούμενο”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος εστίασε στα σημεία που έδειχναν ότι η αρχική κατάθεση του πιλότου ήταν προβληματική.

«Είχα πει ότι σύντομα θα εξιχνιαστεί η υπόθεση και ότι θα έχουμε μια έκπληξη μεγάλη. Αν παρατηρήσει κανείς από τις πρώτες εικόνες που είχαμε για αυτή την αποτρόπαια δολοφονία ακούγαμε το δράστη να λέει ότι μπήκαν οι σούπερμαν ληστές, οι εκπαιδευμένοι, οι οποίοι δεν άφησαν DNA, δεν άφησαν αποτυπώματα. Είχαν την πρόθεση να αφαιρέσουν την κάρτα μνήμης από την κάμερα του σπιτιού, αλλά αντίθετα είχαν την αφέλεια να αφήσουν το κινητό δίπλα στη μύτη του δράστη, για να μπορέσει να τηλεφωνήσει με τα χέρια δεμένα. Δεύτερον, έδεσαν πισθάγκωνα την άτυχη Καρολάιν, ενώ εκείνον το έδεσαν με τα χέρια ψηλά. Ήταν ένα θέμα που για μένα δεν χρειαζόταν να είναι ούτε εγκληματολόγος, ούτε ερευνητής, ούτε να έχει ιδιαίτερη σχέση με το έγκλημα», δήλωσε ο ιδιωτικός ερευνητής στην εκπομπή «Από τις Έξι».

Γ. Βλάχος: “Τι βρασμό ψυχικής ορμής θα σου προκαλέσει ένα θύμα που κοιμάται”

Από την πλευρά του ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος σχολίασε τη στάση του καθ’ ομολογία δολοφόνου όσον αφορά την απολογία του. «Η επιλογή του να επικαλεστεί κάποιος απροπαρασκεύαστη ενέργεια αυτό είναι η κλασική γραμμή υπεράσπισης που λαμβάνουν χώρα μεταξύ συγγενών. Είναι θέμα της δικαιοσύνης να διακρίνει και αποφασίσει αν δεχθεί τέτοιον ισχυρισμό. Προσωπικά, με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν πείθομαι ότι η δικαιοσύνη θα καταλήξει να δεχθεί το ανάγνωσμα για βρασμό ψυχικής ορμής, εάν και εφόσον τον προβάλει ο κατηγορούμενος. Τι βρασμό ψυχικής ορμής θα σου προκαλέσει ένα θύμα που κοιμάται εκείνη τη στιγμή. Εάν είναι δεδομένο ότι η άτυχη κοπέλα δολοφονήθηκε στον ύπνο της τότε δεν μπορεί να επικαλεστεί ο δράστης ότι κατά την τέλεση της πράξης βρισκόταν σε κατάσταση βρασμό ψυχικής ορμής…»

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο η συγνώμη είναι νομική έννοια. «Αν κάποιος πρόκειται να διεκδικήσει τη μετάνοια αυτή πρέπει να είναι έμπρακτη. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε εάν έκανε προσπάθειες να τη συνεφέρει, αν τηλεφωνούσε στο ΕΚΑΒ για να τις προσφέρει πρώτες βοήθειες. Η δήλωση και μόνο ότι μετάνιωσε, δεν λέει τίποτε».

“Αποκρουστική η στάση του μετά τη δολοφονία”

Σχολιάζοντας την ψυχρή στάση που κρατά ο συζυγοκτόνος μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης ο γνωστός ποινικολόγος είπε: “Όλη η ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει και έχει κατανοήσει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που αυτή τη στιγμή έχει τις δυσκολίες που έχει, που αυτός τις προκάλεσε. Δικαστικά, δεν εκτιμάται η στάση του μετά. Είναι δικαίωμά του να κάνει 100.000 ενέργειες για να συγκαλύψει την εγκληματική του πράξη. Όμως, σαν ήθος, σαν παρουσία και ως εικόνα είναι πραγματικά αποκρουστική“.

Απαντώντας στην ερώτηση των παρουσιαστών για το εάν υπάρχει τέλειο έγκλημα, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, είδαμε που στηρίχθηκε η διαλεύκανση αυτού του εγκλήματος.

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι ούτε οι εγκληματίες είναι τέλειοι, ούτε οι αστυνομικοί είναι τέλειοι. Δυστυχώς και η κοινωνία μας δεν είναι ώριμη να επιδείξει την ψυχραιμία που επιβάλλεται σε τέτοιου είδους εγκλήματα που διεγείρουν το κοινό αίσθημα. Το αποτέλεσμα αυτής της υπερδιέγερσης να παρασυρθούν από την τακτική του καθ’ ομολογία δολοφόνου. Πολλές φορές υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι παρασύρουν την έρευνα σε άλλους δρόμους.

Εδώ είχαμε την περίπτωση του Γεωργιανού, ο οποίος αν μετά από τέσσερις ημέρες ψυχολογικής ή και σωματικής -όπως έχει καταγγείλει βίας- κατά την παραμονή του στη ΓΑΔΑ, είχε ομολογήσει ξέρετε αυτή την στιγμή που θα βρισκόμασταν; Σε μια τραγική κατάσταση να υπάρχει ένας πραγματικός δολοφόνος που γελάει στην πλάτη της αστυνομίας, των θεσμών και της κοινωνίας και ένας αθώος να μη ξέρει πώς θα αντιμετωπίσει αυτό, το οποίο υπό πίεση, ομολόγησε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να μην παίζουμε το παιχνίδι αυτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για δικό τους όφελος. Θέλει ψυχραιμία”.

Πηγή: ertnews.gr