ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

  • Έλληνα, «Αν ξυπνήσεις, μονομιάς, θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» (Κ. Βάρναλης)

 

Οι φαγωμάρες των Τοπικών Πολιτικών Δραμαρχών, η επανάληψη της ιστορίας και αυτό που «λάμπει»… διά της απουσίας τους είναι στο τέλος της γραφής η ιδία η ΔΡΑΜΑ!

Πείτε μας, λοιπόν, κύριοι, γιατί νομίζετε, ότι πρέπει να μας κυβερνάτε;

Καθίσετε να σκεφτείτε τι είναι που σας κάνει τόσο υπεροπτικούς, ώστε να θέλετε να μας εξουσιάζετε:

Επί τίνι υμίν μέγα φρονητέον εστίν, ώστε ημών άρχειν επιχειρείν. (Ξενοφών)

Μα καθημερινά δεν βλέπουμε πως στις δημόσιες θέσεις χρησιμοποιείτε τοις «χαλκοίς και τοις πονηροίς: τους πονηρότερους και κάκιστους;»

Μήπως διότι φροντίζετε μονάχα το δικό σας πολιτικό και ίδιο συμφέρον, διότι ο πολιτικός, είναι ταγμένος στην υπηρεσία του Λάου.

«ου πέφυκε (δεν έγινε) το αυτώ (το δικό του) συμφέρον σκοπείσθαι (να φροντίζει), αλλά το τω αρχομένω»; (Πλάτων).

Ο όρος «βωμολοχία» είναι σύνθετος.

Παράγεται από τις λέξεις «βωμός» και «λόχος» (ενέδρα).

Εκείνοι πού κατά την αρχαιότητα ελλόχευαν (ενέδρευαν), δη­λαδή παραμόνευαν κοντά στους βωμούς για να κλέ­ψουν ένα κομμάτι από τα κρέατα των θυσιών, ήταν βωμολόχοι και στη συνέχεια ή έννοια επεκτάθηκε στην αισχρολογία- χυδαιολογία δυστυχώς με ανευθυνότητα αλλά και ελαφρότητα ίδιον χαρακτηριστικό της Νομικής τάξης.

Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ: Το 1823 έστειλε την εξής απάντηση στον Μαχμούτ Πασά: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον μπούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»…

Όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη, έκατσε και άρχισε να μοιρολογά «σαν γυναίκα».

Ίσως τον Καραϊσκάκη να τον λάβωσε θανάσιμα χέρι εχθρού κι όχι Έλληνα, αλλά και μόνο η πίστη πολλών, πως σκοτώθηκε από ελληνικό όπλο, δείχνει πόσο βαθιά ήταν η αρρώστια του διχασμού, που στοίχισε πολύ στην επανάσταση και προφανώς μας στοιχίζει ακόμη…

Αυτό όχι το νομίζω αλλά είμαι σίγουρος ότι ισχύει τα μετά της μεταπολίτευσης χρόνια για την πόλη της Δράμας μιας και η κατάντια της σαν ουραγό στις αποφάσεις σχεδιασμούς τις κάθε Κυβέρνησης δείχνει ότι οι τοπικοί πολίτικοι δεν ήταν ποτέ ενωμένοι για το κοινό καλό βάζοντας πίσω τις κάθε είδους φιλοδοξίες τους.

Ο ένας καταφέρεται έναντι του άλλου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στο γενικό σύνολο αποφάσεων για την πόλη.

Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε

Επ’ ευκαιρία της ολιγόωρης επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη και στην Δράμα αυτοί που θα τον συναντήσουν ως συνήθως θα είναι οι ΛΑΘΟΣ άνθρωποι στην κατάλληλη στιγμή και κάποιοι μαϊντανοί οι οποίοι ούτε η μάνα τους δεν τους ξέρει αλλά σε κάθε περίπτωση και περίσταση είναι παρόντες σε κάθε Κυβερνητική ή μη επίσκεψη στην πόλη μας.

Μου κάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη απορία ότι στο πρόγραμμα επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί το αστυνομικό μέγαρο Δράμας, άραγε γιατί;;;

Να δει τι εκεί ο Μητσοτάκης τα δεξιά παιδιά της ΕΛΑΣ που περιμένουν και κάποια προαγωγή; Το ότι δεν γινόταν επί χρόνια η μεταστέγαση της Αστυνομίας σε κτίριο του Δημοσίου ή παραχωρήσεως κτίριο του Δήμου ή της Νομαρχίας φταίει κάποιος άλλος έκτος των επί χρόνια Κυβερνήσεων Δεξιάς, Πα.Σο.Κ. και συνεργατών;;

Ας σοβαρευτείτε επιτελούς γιατί και μνήμη έχει ο Λαός και γνώστης είναι του μιάσματος που κατέχει η πόλη στον κάθε κυβερνητικό χάρτη σχεδιασμού.

Ποιοι είναι αυτοί που το κανόνισαν, ποιος είναι αυτός που θέλει να δείξει καθαρά συντεχνιακά για υφαρπαγή ψήφων ότι κοίτα επιτελούς η τοπική αστυνομία στην πόλη βρήκε στέγη επιτελούς, είμαι ο νέος Δραμάρχης της πόλης, και γιατί διαλέξατε όχι μονάχα αυτήν την φορά την RAYCAP ή κάποιες άλλες αλληλέγγυες κομματικά προς σε εσάς επιχειρήσεις, βιομηχανίες; Τι παιχνίδι παίζεται μεταξύ ομοϊδεατών δεξιών πεποιθήσεων;

Προς τι άραγε η μνημόνευση κάποιων καλών και ευπόρων πολιτών που έδωσαν 20.000 ευρώ δια να αγοραστεί δια την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ψηφιακός εξοπλισμός!!! Άλλη τι μ…α θα ακούσουμε από εσάς που είστε δήθεν έτοιμοι να ξανακυβερνήσετε.

Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις, αυτές κάλλιστα να μην αρέσουν στους Τοπικούς Φυλάρχους και με οποιανδήποτε τρόπο να σμπουχνίζουν λέγοντας πολλά και διαφορά περί του ατόμου μου, αλλά εάν νομίζετε ότι οι σιωπούντες είναι μαζί σας, εγώ θα είμαι πάντα μπροστά σας και θα ορθώνω το ανάστημά μου για το καλό της πόλης μου. Εκεί έγκειται η μεγάλη μας ΔΙΑΦΟΡΑ, εσείς πληρώνεστε για να αγαπάτε δήθεν την Δράμα και εγώ την αγαπώ με ανιδιοτέλεια και στο τζάμπα, εάν πάλι δεν καταλάβατε εσκεμμένα σας παραπέμπω στον Γ. ΚΑΡΑΙΣΑΚΑΚΗ.

Αλλά η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος και όπως τις προηγούμενες φόρες έτσι και χθες έγινε από τους Τοπικούς παράγοντες μαζί με τον κομματικό Βουλευτή αυτό που γινόταν πάντα.

Μονάχα μειδίαμα και λήθη αξίζει σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες, όπως της επίσκεψης σε μια μονάδα επιχείρησης δηλαδή καθαρά επιλεγμένες επαφές μέσα στο γενικό πλαίσιο ότι η πόλη πνέει μένεα έναντι της σημερινής Κυβέρνησης και ότι είμαστε μαζί σου, μαζί με την Ν.Δ., και ας μας έφτυσε επί τόσα χρόνια με ούτε μια επένδυση και ούτε ένα έργο, άσχετα το εάν η πόλη ανέκαθεν έδινε από τα υψηλοτέρα ποσοστά στο κόμμα αυτό αλλά από προίκα έπαιρνε πάντοτε «ούμπαλα φραντσέζικα».

Μήπως είστε αδέκαστοι;

Μα εσύ, ο πολιτικατζής, «ν’ αρπάζεις και να δωροδοκείσαι, ο δε λαός… σφιγμένος από την ανάγκη, τη μιζέρια και τον (κουτσουρεμένο) μισθό (και την πετσοκομμένη σύνταξη), να κρέμεται από σένα με το στόμα ανοιχτό:

Συ μεν αρπάζης και δωροδοκείς… ο δε δήμος … υπ’ ανάγκης άμα και χρείας και μισθού προς σε κεχήνη» (Αριστοφάνης).

Μήπως διότι σέβεστε τον μόχθο του απλού ανθρώπου και τιμάτε τον χρηστό πολίτη;

Μα δεν το βλέπουμε καθημερινά και διαχρονικά ότι:

«τιμώνται στην πόλη τα πλούτη και οι πλούσιοι, και περιφρονείται η αρετή και οι χρηστοί: Τιμωμένου δη πλούτου εν πόλει και των πλουσίων, ατιμοτέρα αρετή τε και οι αγαθοί.». (Πλάτων).

Ο κατακερματισμός, η ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας των αντεργατικών – αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα. Είναι πρωτίστως συνέπεια των σφοδρών αντιθέσεων μέσα στην ίδια τη Ελληνική αστική τάξη για την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της.

Το «μικρότερο κακό» αφοπλίζει την εργατική τάξη. Ο εγκλωβισμός στα κάλπικα διλήμματα και τις λογικές του «μικρότερου κακού» είναι παράγοντας αφοπλισμού της Αστικής τάξης, του λαού, παράγοντας ενίσχυσης αντιδραστικών δυνάμεων, αποδεικνύεται «βούτυρο στο ψωμί» του κάθε τυχάρπαστου να καιροσκοπεί και να αρπάξει την ψήφο και την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Μετά τα γνωστά ανακοινωθέντα για την φαγωμάρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των τοπικών πολιτικών δύσμοιρων που ο βλάκας Λαός τους εξέλεξε και τώρα το φυσά και δεν κρυώνει.

Πολιτικό καύσωνα για την θέση του Δραμάρχη την οποία διεκδικεί και ο κ. Κυριαζίδης, Βουλευτής Ν.Δ. Δράμας, ο όποιος μεταξύ καιρού εις καιρόν δημιουργεί «τα του ύδατος κίνηση», δίχως ουσία μιας και ευθαρσώς καταλαβαίνω αν και δύσκολα από τα λεγόμενά του ότι οπότε του καπνίσει κατά την τέως συνδικαλιστική του εμπειρία ταράζει τα νερά του τόπου βρίσκοντας μια αιτία, αλλά και καταγγέλλει πρόσωπα του Δημόσιου και μη Βίου στην Δράμα όταν δεν τα γουστάρει με φραστικές επιθέσεις, προσβλητικές, θα θυμάστε την φρασεολόγια του «περί το εάν πρέπει να πάρει τα χάπια του» ο τέως Δήμαρχος Δράμας κ. Θ. Μαργαρίτης. Πρέπει να ομολογήσω ότι το «ταπεινά και σεμνά», προμετωπίδα του κόμματός του, του πάει γάντι πάντως όποια φορά και όλες τις καταστάσεις που δημιούργησε το θέμα ήταν για τα ανάθεμα.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ, ΔΙΟΤΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, «ΑΝΕΚΥΨΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ», ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗ

Από την άλλη το άλλο ευγενές τέκνο που τόσα πολλά προσέφερε στον τόπο ο κ. Πατακάκης λάμπει δια της απουσίας του, ασχέτως το εάν παρίσταται μιας και έχει βαθέως όρθρου μεσάνυχτα.

Το εάν μαλώνουν το ποιος νοιάζεται για τον τόπο από την κάκιστη Κυβέρνηση μου θυμίζει το λαϊκό γνωμικό ότι «δυο γάιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα», δεν ασχολήθηκα έως τώρα ποτέ μαζί του δια ένα και μοναδικό λόγο ότι έλαμψε δια της απουσίας έργου στην πόλη.

Το μόνο που είχε να κάνει ήταν όταν δεν είχε συμπεριληφθεί στην λίστα υποψήφιων Βουλευτών της Ν.Δ., απαιτείσαι να βγει ο επιλεγμένος υποψήφιος και να μπει αυτός μιας και αυτός ήταν περισσότερο δεξιός από τον άλλο.

Να και ο τρίτος Καππαδόκης, κ. Καραγιαννίδης, Βουλευτής, ο όποιος δεν ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στην Δράμα, άσχετα το εάν οικογενειακώς ζει εδώ και δεν γνώριζε τίποτα από την φαγωμάρα, καλά που έγινε Βουλευτής για να το διαπιστώσει, το ποιος και πότε θα είναι πρώτος των πρώτων με αποτέλεσμα μηδενικό για την πόλη, μια όμορφη κατά τα άλλα πόλη αλλά πολύ αδικημένη από αυτούς που θέλησαν να έχουν την τύχη της στα χεριά τους τα αδούλευτα.

Τελευταίος και καταϊδρωμένος ο κ. Μαμσακος. Αυτός ακολουθεί πάγια τακτική της επί Τζίμα εποχής, θα τον θυμάστε τον κ. Τζίμα ο όποιος τον έβγαζε η Ν.Δ., αλλά όταν εκλέγετο και μετά έλεγε ότι ήταν Ανεξάρτητος. Ο νυν Δήμαρχος νομίζω ότι ασχολείται περισσότερο με το Facebook και τις αναρτήσεις για το τι έκανε, ποιους συνάντησε και πότε πήγε για μπάνιο… Έργο κάτω του μετρίου, μια πόλη με κυκλοφοριακό δίχως αιτία, μια πόλη βρώμικη, μια άτυχη πόλη που θα μπορούσε να αποτελεί μοντέλο και κόσμημα για κάθε επισκέπτη αλλά και για τους πολίτες της, μια πόλη που προσπαθεί να γεμίσει τον χάρτη δραστηριοτήτων με BAZAAR-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ την μια για τα κρασιά, την μια για τα λουλούδια, την μια για τα πρόβατα, την μια για τις απόκριες και φυσικά την Ονειρούπολη η όποια με τον κάθε χρόνο έχει κατάντησει να είναι ένα Λούνα Παρκ και τίποτε περισσότερο. Φυσικά πιστεύω ότι οι δημιουργοί της δεν θα είναι περήφανοι δια την πορεία της ασχέτως ότι φέτος δεν γνωρίζω το εάν επισκέφτηκαν την πόλη κατά την περίοδο λειτουργιά της αλλά νομίζω από ότι κυκλοφορούν 25 εκατομμύρια επισκέπτες στην πόλη μας χαράς ευαγγέλια στους γύρους και στα λουκάνικα.

Λοιπόν είχαμε απάντηση…

Απάντησε ο Καραγιαννίδης λοιπόν και είπε: «Όταν δεν μας βγαίνει να γίνουμε όλοι Δραμάρχες ας κάνουμε μια προσπάθεια υποχώρησης για το καλό του τόπου».

Σοφή κουβέντα αλλά επαναλαμβανομένη επί χρόνια, το πρόβλημα Βουλευτά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι το ποιος θα υποχωρήσει, είναι θέμα γοήτρου, κόμμωσης και δημοσίας εικόνας. Αυτό έφαγε την πόλη από όλους αυτούς που ήθελαν και θέλουν να την διοικήσουν.

«Έχει σταλεί μια επιστολή από τον κ. Κυριαζίδη, σε έναν βαθμό δεν την έχω καταλάβει κι ακριβώς, γιατί αναφέρεται στο δεύτερο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα τα λύσουν μεταξύ τους. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι όταν δεν μας βγαίνει να γίνουμε να Δραμάρχες ας κάνουμε μια προσπάθεια υποχώρησης για το καλό του τόπου. Εδώ σήμερα είμαι παρόλο που στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός ενημέρωνε για το Κυπριακό και παρόλο που θα υπήρχε μετά ψηφοφορία. Αυτός που ενδιαφέρεται για τη Δράμα και για τους Δραμινούς, που έχει ειπωθεί τόσες φορές πια, το δείχνει στην πράξη και όχι στα λόγια. Προτίμησα να είμαι στη Δράμα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το ζήτημα της Εγνατίας Οδού στη συνάντηση που προκάλεσε ο Αντιπεριφεριαρχες. Ο κ. Κυριαζίδης προτίμησε να στείλει επιστολή ότι δεν παραβρεθεί ποτέ ξανά. Θα προχωρήσουμε. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Να διαχωρίσω ότι η κ. Κεφαλίδου όντως από όσο γνωρίζω έχει αναλάβει νομοσχέδιο το οποίο σήμερα μπαίνει σε Επιτροπές, για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά με έναν, με δύο, με τρεις Βουλευτές, με όλους τους Δημάρχους, θα προχωρήσουμε. Όσοι δεν τους βγήκε το παιχνίδι, ας καθίσουν τον πάγκο και ας κοιτάν τι θα κάνουν οι υπόλοιποι» είπε ο κ. Καραγιαννίδης.

Επιτρέψτε μου, μα ασφαλώς αστειεύεστε!!! Πολλοί συνάνθρωποί μας άστεγοι κοιμούνται στα πεζοδρόμια της πόλης τις νύχτες. Άλλοι ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες για αποφάγια άλλοι… και εσείς φαγώνεστε άραγε για ποιο λόγο;;;

Εσείς δεν είστε που βυθίσατε τον κοσμάκη στην ανέχεια, του πετσοκόψατε το βιός, τον ρίξατε στην ανεργία και στη μετανάστευση, συγκινημένοι και αλγούντες και εξανιστάμενοι. ομολογώντας κυνικά, πως τα μέτρα αυτά είναι και άδικα.

Και σεις οι Τοπικοί Κυβερνήτες μας, αντί να βροντοφωνάξετε, επικαλούμενοι τους «Αρματολούς» και «Κλέφτες» σε κάθε Κυβέρνηση μπλε, πράσινη, κόκκινη, τιρκουάζ, σάπιο μήλο ότι εμείς «εδώ κείμεθα», μονάχα για τα συμφέροντα της πόλης μας, ενωμένοι ως μια γροθιά, ασχολείστε ο μεν με τον δε και με τον άλλον με μπούσουλα τα δικά σας συμφέροντα.

Αυτά τα «ωραία» συμβαίνουν σε ένα καταρρέοντα Νομό ο όποιος χρειάζεται στις σημερινές δύσκολες εποχές ενότητα και όχι «τζάμπα μαγκιές».

Αυτές είναι ανέξοδες και σαν φούσκα σκάνε, τότε φαίνονται καθαρά τα προβλήματα.

Όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη και μιλώ με τον ανθρώπινο εαυτό μου, μου λέει πως εξαπατήθηκα και με εξαπάτησαν, κι εγώ έχοντας αυταπάτες, καλά αυτό το είπαν πολλά καλά παιδιά της Πολιτικής που δεν κοιταζότανε στον καθρέφτη, γιατί το ήξεραν, έτσι κι αλλιώς, πως είχαν αυταπάτες. Εξαπατήθηκα, λοιπόν, μου λέει ο καθρέφτης, και εξαπατώ, γιατί πώς αλλιώς να κυβερνήσεις; Εξαπατώντας, του εξαπατημένους. Αυτό είναι, αλήθεια, ζωτικό ψέμα. Είμαι κι εγώ άνθρωπος στην τελική. Γίνεται και καμιά «στραβή», που λέει κι ο Λαουτζίκος, και σκάει και καμιά αδέσποτη μ…, κι όποιον πάρει ο Χάρος. Συγχωρείστε μας. Κι εμείς άνθρωποι είμαστε. Κι εγώ άνθρωπος είμαι, στην τελική. I’m only human.