ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

 

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εργασία… συν» (αρ. φύλλου 661, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020) σχετικά με την κλήση σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης «πόλη+ζωή» σχετικά με δελτίο τύπου και δηλώσεις στον Τύπο για την υπόθεση της (μη) λύσης της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αναφορά για την κλήση σε απολογία έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης κ. Κυριάκο Χαρακίδη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου (με ευρύτερη θεματολογία) την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με τον ίδιο να επιβεβαιώνει την κλήση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίδια διαδικασία έχει κινηθεί και για τουλάχιστον έναν ακόμη Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «πόλη+ζωή», τον κ. Μιχάλη Μλεκάνη.

Ο κ. Χαρακίδης, στη συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης της ΔΕΚΠΟΤΑ (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και αλλαγή της νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών), σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Στις 11 Μαρτίου δημοσιεύτηκε ένας νόμος, στον οποίο υπήρξε μια διάταξη, που έλεγε ότι για να γίνει η λύση μιας δημοτικής επιχείρησης θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά. Να καταργείται το Δημοτικό Συμβούλιο, η τοπική Βουλή, με μια άποψη Δημάρχου». Επίσης, επεσήμανε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε έγκριση νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έπρεπε άμεσα να δημοσιευτεί και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτή την κριτική, λοιπόν, ασκήσαμε. Κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις στον πειθαρχικό μας προϊστάμενο, ο οποίος προΐσταται της υπηρεσίας που κάνουμε κριτική και φτάσαμε τώρα να κληθούμε και σε απολογία, γιατί ασκήσαμε κριτική σε κάτι το οποίο επιβάλλεται να κάνουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Για αυτό είμαστε εδώ». Ακόμη, ο κ. Χαρακίδης ανέφερε πως «κρατήθηκε η απόφαση αυτή. Δεν δημοσιεύτηκε. Και μας κοινοποιήθηκε έγγραφο στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο, που λέει, με 14 Απριλίου, ότι τίθεται στο αρχείο η υπόθεση αυτή, γιατί έστειλε έγγραφο ο Δήμαρχος, με το οποίο δεν συναινεί στη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ». Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» έκανε λόγο για «πρωτάκουστο και πρωτοφανές» γεγονός, καθώς «το έγγραφο του Δημάρχου έγινε στις 9 Μαρτίου και η ισχύς του νόμου είναι από τις 11 Μαρτίου. Κι αυτό το έγγραφο το δέχτηκε και το επικαλείται η Αποκεντρωμένη. Αν είναι για αυτά τα θέματα να καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις ή να καλούμαστε σε απολογία ή πιθανότατα μας επιβληθεί και κάποια ποινή από τον Αποκεντρωμένο για κάποιο διάστημα ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, για μένα, το δήλωσα δημόσια και το ξαναδηλώνω και τώρα, είναι εύσημο, είναι παράσημο».

Όσον αφορά τη συνέχεια της υπόθεσης, ο κ. Χαρακίδης επεσήμανε ότι δεν θα σταματήσει και «δεν θα μείνει στο αρχείο, έτσι όπως νομίζουν». Όπως είπε, «η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει και θα προχωρήσει και στο κομμάτι το πειθαρχικό και στο κομμάτι το ποινικό, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία στην Εισαγγελία, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα, και στην ΚΕΔΕ και σε όλες τις παρατάξεις της ΚΕΔΕ θα γίνει ενημέρωση και το τελευταίο βήμα το οποίο θα κάνουμε είναι προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρώτον για την απόφαση και δεύτερον για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να γίνεται. Δεν ξέρω πως πέρασε αυτή η διάταξη, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σε άλλη αναφορά του, νωρίτερα, μιλώντας για την ΔΕΚΠΟΤΑ, ο κ. Χαρακίδης σημείωσε πως «όποιος νομίζει ότι θα εκβιαστεί η παράταξη “πόλη+ζωή” για να γίνει η Ονειρούπολη πάλι από την ΔΕΚΠΟΤΑ είναι γελασμένος. Δεν θα συναινέσει η παράταξη “πόλη+ζωή” να γίνει η Ονειρούπολη από την ΔΕΚΠΟΤΑ. Θα γίνει από τον Δήμο». Ακόμη, προανήγγειλε ότι η παράταξή του «δεν θα ψηφίσει καμία αύξηση προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ. Γιατί αυτό το οποίο γίνεται πραξικοπηματικά, ενώ έχει λάβει απόφαση η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, δεν θα το επιτρέψουμε».

Η συνέντευξη τύπου του κ. Χαρακίδη έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, με τον ίδιο να παρουσιάζει τις απόψεις της παράταξής του για τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή», έναν χρόνο πριν, στην εκλογική διαδικασία «κυριάρχησαν και πάλι η λασπολογία, η κατασυκοφάντηση η δική μας, σε βαθμό που να φτάσει μια παράταξη να χαρακτηρίζει όσους ψήφιζαν Χαρακίδη και “πόλη+ζωή” ανθρώπους σκουπίδια. Με αυτά τα δεδομένα πήγαμε στην δεύτερη Κυριακή, όπου πάλι για λίγους ψήφους χάσαμε τις εκλογές. Η παράταξη η δική μας έχασε τις εκλογές, η Δράμα, ο Δήμος Δράμας και όλοι οι Δραμινοί και όλες οι Δραμινές χάσανε πολύ περισσότερα πράγματα και φαίνεται εκ του αποτελέσματος». Μάλιστα, κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για «έξι χρόνια απραξία σχεδόν παντού», ασκώντας στη συνέχεια κριτική σε διάφορους τομείς που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου Δράμας.