Από σήμερα κινητές μονάδες σε χωριά της Β. Ελλάδας –  Ανεμβολίαστο το 60% σε αρκετές περιφερειακές ενότητες – Το σπριντ εμβολιασμού της Κρήτης

Με το παράδειγμα της εμβολιαστικής εκστρατείας στην Κρήτη και την ταχύτητα που ανέπτυξε η «Ελευθερία» μέσα από στοχευμένες δράσεις κατά το δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, επιτυγχάνοντας αύξηση στο ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων έως και 17%, ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Υγείας η πρώτη φάση της εντατικοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της «Ελευθερίας» γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συστράτευση δυνάμεων για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.

Με περίπου το 60% του πληθυσμού ανεμβολίαστο σε αρκετές Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της περιοχής αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη να ξεπερνά μετά βίας το 50% του πληθυσμού στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, η προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 μοιάζει μονόδρομος για τις υγειονομικές αρχές. Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη αποτελούν τους σταθμούς των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού σήμερα, Δράμα (Δείτε ΕΔΩ) και Πέλλα αύριο και Φλώρινα και Σέρρες την Πέμπτη. Σε όλες τις ΠΕ οι μονάδες θα επισκεφθούν απομακρυσμένα χωριά.

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ασθενείς με covid-19 της χώρας, στην συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι, και επίσης βαρύ παραμένει το τίμημα της επιδημίας σε ανθρώπινες ζωές. Το 50% των ασθενών που καταλήγουν κάθε μέρα τις τελευταίες εβδομάδες προέρχεται από υγειονομικούς σχηματισμούς στη βόρεια Ελλάδα, αναμενόμενο κατά τους ειδικούς με την εμβολιαστική «μαύρη τρύπα» που έχει ανοίξει στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα ραντεβού για εμβολιασμό στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν προγραμματίζονται πια εδώ και πολύ καιρό.

Συνολικά, οι νεκροί καθόλη τη διάρκεια της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους 6.500, με τον μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα του περασμένου χειμώνα (όπου σημειωτέον δεν ήταν διαθέσιμο ακόμη το εμβόλιο) και κατά το τελευταίο κύμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως «κύμα των ανεμβολίαστων» (πλήττει με σφοδρότητα όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού).

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα είναι η αιτία αναζωπύρωσης της επιδημίας στις επίμαχες περιοχές, επισήμανε άλλωστε και ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας πρόσφατα στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπογραμμίζοντας πως «όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων».

Στη βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης μόνο αγωνία για την πορεία της επιδημίας και για τη διάρκεια της αναζωπύρωσης προκαλούν. Ενδεικτικά, στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είχε και η Κρήτη στις αρχές του περασμένου Αυγούστου. Η ΠΕ Ρεθύμνου διεκδικούσε αρνητική «επίδοση» με 37,6% του πληθυσμού της εμβολιασμένο, ποσοστό που σήμερα έχει φτάσει στο 53,3%. Η ΠΕ Χανίων από το 41,2% ανέβηκε στο 54,5% της εμβολιαστικής κάλυψης, η ΠΕ Ηρακλείου από το 42,5% στο 58,07% και η ΠΕ Λασιθίου από το 46,1% στο 59,4%.

Η συστράτευση για την «Ελευθερία» υγειονομικών και αυτοδιοίκησης θεωρείται ότι θα δώσει ώθηση στην εμβολιαστική εκστρατεία. Ωστόσο, στη βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση για τέτοια συστράτευση από πλευράς των ιερέων, παρά τις αυστηρές συστάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Πάντως, από την πλευρά του ο αρμόδιος, κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πάνε στις μονάδες και να συζητήσουν με τους ειδικούς τις τυχόν επιφυλάξεις τους. «Καλούμε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και να είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» στο υπουργείο Υγείας.

Η πορεία της «Ελευθερίας» στην επικράτεια

Πλέον στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.500.000 πολίτες με τουλάχιστον μια δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και στο 71,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 12.000 αιτήσεις για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 10.000 άτομα, κατά κύριο λόγο από Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας. Από ιδιώτες γιατρούς και πολυιατρεία, έχουν γίνει 2.765 εμβολιασμοί, 890 στα ιατρεία και 1.875 κατ’ οίκον.

Βελτιώνεται η θεραπευτική φαρέτρα κατά της Covid

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 δημιουργεί η αίτηση για τη λήψη άδειας επείγουσας χρήσης αντιικού χαπιού, που κατέθεσε στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η φαρμακευτική εταιρία Merck (MSD Ελλάδας είναι η ονομασία της στη χώρα μας).

Το αίτημα της αμερικανικής εταιρίας υποβλήθηκε ήρθε έπειτα από τα πολύ καλά δεδομένα κλνικών δοκιμών τρίτης φάσης, τα οποία έδειξαν ότι το φάρμακο (ονομασία molnupiravir) μείωσε κατά περίπου 50% το ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου σε ενήλικους ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα της Covid. Σημειώνεται πως το «molnupiravir» εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί και, κατά συνέπεια, να εξαπλωθεί σε ζωτικά σημεία του ανθρώπινου οργανισμού.

«Ο μεγάλος αντίκτυπος αυτής της πανδημίας απαιτεί να προχωρήσουμε με επείγουσες διαδικασίες, και αυτό έκαναν οι ομάδες μας υποβάλλοντας αυτήν την αίτηση για το molnupiravir στον FDA εντός 10 ημερών από τη λήψη των δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Merck, Ρόμπερτ Ντέιβις.

Η Merck και η εταιρία Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάζεται, ανέφεραν ότι στα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι ασθενείς που έλαβαν το molnupiravir μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19, παρουσίασαν μειωμένο κατά 50% ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από εκείνους που έλαβαν το placebo.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19 που είχαν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, λόγω προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.