Ρεπορτάζ: Παπαγεωργίου Μαρία – Ραφαέλα, Παύλου Αλεξάνδρα
Φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.
Ελλάδα, η χώρα του φυσικού κάλλους, της φιλοξενίας και των ταξιδιωτικών εκπλήξεων. Μία χώρα που φημίζεται όχι μόνο για τα καλοκαίρια της με τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για το χειμώνα της με τους αμέτρητους χειμερινούς προορισμούς που φαντάζουν σαν μικροί, κρυφοί παράδεισοι στην καρδιά της. Αντιμέτωποι με την πανδημία στάθηκαν και οι χειμερινοί προορισμοί αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα, που θεωρούνται από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Το στοίχημα για να δοθεί μία ανάσα στο χειμερινό τουρισμό, όπως είναι πασιφανές, χάθηκε, και οι ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επόμενη χειμερινή σεζόν.
Μάλιστα για τη φετινή χαμένη χειμερινή σεζόν, την κατάσταση που επικρατεί στις ξενοδοχειακές μονάδες και την κρατική στήριξη μίλησαν η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών – Επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ενός ορεινού τουριστικού θερέτρου, και η εργαζόμενη του ξενοδοχείου «Rouga».
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ρούλα Γουγούση, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών – Επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, αφού αναφέρθηκε στο επαγγελματικό της έργο, επισήμανε ότι ο λόγος που την ώθησε σε αυτή τη δουλειά ήταν η έννοια της «φιλοξενίας». Όπως είπε η ίδια: «υποδεχόμαστε τον κάθε επισκέπτη με πολλή αγάπη και αυτό που θέλουμε να του δώσουμε να καταλάβει είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιεί τα βιολογικά προϊόντα».
Όσον αφορά τη ζήτηση τους τελευταίους μήνες τόνισε πως όλες οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί, καθώς ο κόσμος φοβάται και δεν τολμά να ταξιδέψει. Παρ’ όλο που τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο Άγιος Αθανάσιος παρέχει μία «privacy» στον επισκέπτη, δηλαδή μία ανεξαρτησία, καθώς κάνεις διακοπές χωρίς να έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, οι πολίτες αποφεύγουν τα ταξίδια, όπως υπογράμμισε η κ. Γουγούση. Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στη μηδαμινή κρατική στήριξη, εξήγησε ότι έχουν χάσει τα ευεργετήματα των κλειστών επιχειρήσεων, αφού υποχρεούνται να είναι ανοιχτά, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα στις ανοιχτές επιχειρήσεις να πληρώσουν την εφορία σε περισσότερες δόσεις. «Οι κλειστές επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα να πάρουν παράταση των πληρωμών τους και να βγάλουν τους υπαλλήλους τους σε αναστολή, κάτι που δεν συμβαίνει σε εμάς, γιατί έχουμε πάρει υπαλλήλους μέσω προγραμμάτων, τα οποία δεν δικαιολογούν τους μισθούς τους», δήλωσε η ίδια.
Όσο και να εθελοτυφλούμε, η πραγματικότητα στον τομέα του τουρισμού είναι ζοφερή, καθώς το επίδομα των 800 ευρώ δεν καλύπτει ούτε τα βασικά έξοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών – Επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, από τους 120 επιχειρηματίες γύρω στους δέκα έχουν πάρει κάποια επιδότηση, ενώ αρκετοί συνάδελφοί της αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. «Είναι ένας πόλεμος αναίμακτος με φρικτά οικονομικά και ψυχολογικά αποτελέσματα», εξέφρασε με λύπη η ίδια. Ο χειμερινός τουρισμός χτυπήθηκε στο μέγιστο βαθμό, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και από το ποσοστό πτώσης των εσόδων στις χειμερινές ξενοδοχειακές μονάδες, που ανέρχεται στα 100%.
Είναι γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των χιονοδρομικών κέντρων έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του χειμερινού τουρισμού και ειδικότερα του τοπικού τουρισμού, αφού ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός που αντλεί τα έσοδά του από τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου «Καϊμακτσαλάν». Όπως συμπλήρωσε η κ. Ρούλα Γουγούση, «αν είχαν ανοίξει τα χιονοδρομικά κέντρα την περίοδο του Φεβρουαρίου, θα είχε δοθεί μια μεγάλη ανάσα στο χειμερινό τουρισμό, αλλά, δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε». Αναφορικά με τη στήριξη του χειμερινού τουρισμού μετά την άρση των μέτρων, η ίδια φρονεί ότι οι Έλληνες πολίτες θα στηρίξουν το χειμερινό τουρισμό κυρίως για τη δική τους ψυχική κατάσταση, και όχι τόσο για τους επιχειρηματίες, εξ’ αιτίας του ότι βρίσκονται εσώκλειστοι εδώ και τέσσερις μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη όσα είπε η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών – Επιχειρηματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, το βήμα δίνεται στην κ. Λίνα Σκέμπη, μόνιμη εργαζόμενη του ξενοδοχείου «Rouga» στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, η οποία μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για τη χειμερινή τουριστική περίοδο. Η ίδια υποστήριξε ότι παρ’ όλο που δεν φοβάται το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά της, νιώθει αβεβαιότητα για το «αύριο». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ελάχιστο κρατικό επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες των εργαζομένων. «Εμείς, οι εργαζόμενοι, κάθε μέρα που περνά, αισθανόμαστε όλο και περισσότερο το φόβο της επιβίωσης», υπογράμμισε η κ. Σκέμπη.
Υπάρχουν, όπως σημείωσε, εργαζόμενοι που περιμένουν την έναρξη της χειμερινής σεζόν για να εργαστούν και να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, με απόρροια αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να αδυνατούν να βιοποριστούν. «Κανένας κρατικός φορέας δεν ρώτησε πως αυτοί οι άνθρωποι ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις και τα έξοδά τους, πως βιοπορίζονται και συντηρούν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», εξέφρασε με πικρία η εργαζόμενη του ξενοδοχείου «Rouga».
Τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και ο κ. Γιάννης Τζήκας, ιδιοκτήτης του μοναδικού «supermarket» στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο. Μολονότι, ο ίδιος δεν βιώνει τον κίνδυνο για τυχόν κλείσιμο του «supermarket», η πανδημία επηρέασε καταστροφικά το επίπεδο της εργασίας του. «Το χωριό είναι ένα τουριστικό θέρετρο και από το Νοέμβριο δεν έρχεται κανένας, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Άρα, εμείς παραμένουμε αναγκαστικά ανοιχτοί, επειδή δεν μας αποζημιώνει το κράτος», κατέληξε ο κ. Τζήκας. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι μία καθαρά τουριστική περιοχή και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν έσοδα.
Δυστυχώς, ο χειμερινός τουρισμός έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, αλλά και σε όλα τα ορεινά τουριστικά θέρετρα στην Ελλάδα, τα οποία αξίζει να επισκεφτούμε μετά τη λήξη της πανδημίας. Οι άνθρωποι στον Άγιο Αθανάσιο δίνουν τη δική τους μάχη για επιβίωση με μόνο τους αίτημα την επιστροφή στην πραγματική ζωή. Η ελπίδα τους δεν σβήνει, καθώς όλοι πιστεύουν ακράδαντα στην ευημερία αυτού του τόπου.