Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που αφορούν στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 3.215 κρουσμάτων, αλλά και των 484 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, καταδεικνύουν ότι αφενός το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται σφοδρότατη πίεση, αφετέρου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ο χρόνος για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και τα σχολεία.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι διανύουμε τη δυσκολότερη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ενισχύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα δέχεται το ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.215, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 209.462 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 74 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.843 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (66.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.427 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 390 (ημερήσια μεταβολή +15.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ

«Βράζουν» Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Αττική διατηρεί σε δυσθεώρητα ύψη τον αριθμό νέων μολύνσεων, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η κατάσταση και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 3.215 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 1.572 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 395 στη Θεσσαλόνικη, τα 149 στην Αχαΐα και 102 στη Λάρισα.

Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, έδωσε την Τετάρτη το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την επάνοδο στην κανονικότητα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα ειδικότερα για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» των μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών δραστηριοτήτων, η κυρία Πελώνη απάντησε:

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι της παρούσης, δεδομένων των στατιστικών στοιχείων της πανδημίας. Υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς το σύστημα υγείας είναι και θα παραμείνει υπό πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες».

Δήλωσε, επίσης, πως έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.

Ωστόσο, όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Γεωργιάδης: Αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για το άνοιγμα της αγοράς.

«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Θωμαΐδης: Θα χρειαστεί άλλος ένας μήνας μέχρι να αρχίσει η αποκλιμάκωση

Εξάλλου, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε την Τετάρτη πως τα δεδομένα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως τα εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού δεν «δουλεύουν».

Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι κι ένας ακόμη μήνας μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της νόσου.

«Ακόμη και τώρα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρακοπούλου στο CNN Greece: Τέλος Απριλίου θα πάρει «ανάσα» το ΕΣΥ από νοσηλείες

Τέλος, η διευθύντρια ΕΣΥ στην Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, σε δηλώσεις της στο CNN Greece υπογράμμισε ότι στο τέλος Απριλίου, όπως όλα δείχνουν θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία από τις βαριές νοσηλείες ασθενών με Covid-19, ενώ στις αρχές καλοκαιριού θα έχουν «καθαρίσει» εντελώς.

«Η παρατεταμένη κούραση, η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, η διασπορά μεταξύ των μελών των οικογενειών, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε χαλαρώσει αρκετά, αφότου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και η κατάσταση έχει ξεφύγει», αναφέρει η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Πηγή: cnn.gr