Μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλος κατά δύο Δραμινών πολιτών για αναρτήσεις εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μήνυση αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, αφότου υπέπεσαν στην αντίληψη του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου οι αναρτήσεις, ο ίδιος μετέβη στην Αστυνομία, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Η Αστυνομία κινήθηκε ταχύτατα και εντόπισε τους δύο πολίτες, οδηγώντας του εν συνεχεία ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία αποφάσισε η διαδικασία να οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο και άφησε ελεύθερους τους δύο πολίτες. Στο ενδιάμεσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο ζήτησαν συγγνώμη για όσα δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και η σχετική ανάρτηση «κατέβηκε».

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Μητροπολίτης Δράμας ζήτησε συνάντηση με τον Εισαγγελέα Δράμας και αφότου το αίτημά του έγινε δεκτό, μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και την έξοδό του από το Δικαστικό Μέγαρο Δράμας, ο Μητροπολίτης Δράμας, σε δηλώσεις του, ανέφερε τα εξής:

«Παρέστη στο Δικαστικό Μέγαρο της Δράμας για να εκδηλώσω την δικαιολογημένη πικρία μου για την αντιμετώπιση που έτυχα λόγω μιας βαρυτάτης συκοφαντικής δυσφημήσεως που υπέστη. Υποτίθεται ότι οι Αρχιερείς καθιστάμεθα σε έναν τόπο Ποιμενάρχαι και με την αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας και εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα καταστάσεως, το οποίο παραγγέλλει στις αρχές του τόπου να μας απονέμουν τις νενομισμένες τιμές και να μας συνδράμουν στο έργο μας. Αυτά τα διατάγματα στην εποχή δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα.

Προ τριών ημερών περίπου, περιήλθε σε γνώση μου ότι μέσω του διαδικτύου κάποια πρόσωπα διέσπειραν ψεύδη για το πρόσωπό μου. Όχι αυτά τα κατά χιλιάδες, που διακινούνται την περίοδο αυτή της πανδημίας, για τα οποία και ανεχόμεθα και συγχωρούμε τους Χριστιανούς. Το ένα από μία κυρία έλεγε ότι ο Μητροπολίτης Δράμας απηγόρευσε να ενταφιάζονται οι θανόντες από τον covid. Με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί μια αναστάτωση αρνητική για το πρόσωπό μου και να διασπείρεται το ψεύδος εις την κοινωνία μέσω του διαδικτύου. Κάτω δε από το σχολιασμό αυτής της ψευδούς ειδήσεως, κάποιος κύριος έγραψε τα εξής, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία μου, “ιδού ο πουλημένος, ο αντίχριστος, ο μασόνος”. Εξετόξευσε τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που μπορεί να εκτοξεύσει άνθρωπος για έναν κληρικό και μάλιστα έναν Επίσκοπο. Ότι δηλαδή έχω δωροδοκηθεί από κάπου, ότι είμαι αντίχριστος, εγώ που είμαι εις τύπον Χριστού εις την τοπική εκκλησία της Δράμας και ότι είμαι μασόνος.

Κατευθύνθηκα εις το αστυνομικό τμήμα της Δράμας. Κατέθεσα μηνυτήριο αναφορά. Η Αστυνομία εκινήθη ταχύτατα. Συνελήφθησαν οι άνθρωποι αυτοί. Και εντέλει αφέθησαν ελεύθεροι. Δεν ξέρουμε πότε θα οριστεί δικάσιμος. Παραπέμπεται, δηλαδή, το θέμα στις καλένδες και παραμένει ο διασυρμός του προσώπου μου. Δεν υπάρχει για κληρικό μεγαλύτερη κατηγορία από αυτήν την τριπλή, την οποία, συγγνώμη, αποπτύω μετ’ αγανακτήσεως και λυπούμαι πάρα πολύ για την αντιμετώπιση την οποία έτυχα.

Γνωρίζουν όλοι πόσο υπεύθυνη στάση κρατήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να κινούνται ελευθέρως σε βαθμό που οδηγεί στο έγκλημα. Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι δικαίωμά του να σπιλώνει πρόσωπα. Έχουμε κι εμείς, και ως Αρχιερείς και ως πολίτες, την ανάγκη προστασίας και ειδικώς, διότι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι σε εμάς. Δεν μπορεί να πλανάται η άποψη ότι ο Δεσπότης είναι πουλημένος, ότι δωροδοκείται δηλαδή, ότι είναι μασόνος, ότι είναι αντίχριστος. Και ενώ κατ’ επανάληψη έχουμε πει και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω, ότι απευθύνω δημόσια έκκληση και στους κληρικούς μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να εμβολιαστούν για να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για τους Χριστιανούς μας, και θέλω να συστήσω την προσοχή των πιστών, διότι εμείς δεν έχουμε μέσα πολλά δια να πείσουμε τους ανθρώπους. Η Πολιτεία έχει τα κλειδιά και τα μέσα.

Σε δύο ενορίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν εις τη Μητρόπολη, μέρος των πιστών τηρεί τα μέτρα, αλλά οι περισσότεροι δεν τηρούν τα μέτρα. Και καλόν θα είναι οι νουνεχείς να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό σε αυτές τις εκκλησίες, στον Προφήτη Ηλίας εδώ της Δράμας και στον Άγιο Κωνσταντίνο Προαστείου. Και οι δύο ιερείς ενόσησαν βαρύτατα και διασωληνώθησαν και -με συγχωρείτε- μυαλό δεν έβαλαν. Εχθές (σ.σ. 15 Δεκεμβρίου) στα κοιμητήρια του Προαστείου, εκλήθη να τελέσω ένα τρισάγιο και ο ιερεύς ήταν δίπλα μου χωρίς μάσκα. Και όχι μόνο αυτό, πληροφορούμαι ότι παρατηρούν τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκα, να μη λαμβάνουν μέτρα. Αλλά όταν υπάρχει το ακαταδίωκτο και το ασύλληπτο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Εγώ ό,τι είχα να κάνω, το έκανα και το κάνω στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου. Από εκεί και πέρα, είναι υπεύθυνη η Πολιτεία για τα υπόλοιπα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συνεχιστεί η διαδικασία, καθώς οι 2 πολίτες ζήτησαν συγγνώμη, ο Σεβασμιωτάτος κ. Παύλος σημείωσε: «Η μήνυσις θα προχωρήσει. Τι θα πει; Κάψε με Γιάννη, νίψε με να αγιάσω; Πώς θα γίνει; Με ένα συγγνώμη τελειώνουμε; Θα γίνει η διαδικασία και μετά να μιλήσουμε και για τη συγγνώμη. Ειδάλλως δεν επέρχεται και η συνέτιση στους ανθρώπους αυτούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος είχε καταθέσει και άλλη αναφορά, για άλλη περίπτωση, η οποία και αυτή έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, έχοντας ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Η υπόθεση αφορά επιστολή προς τον Μητροπολίτη Δράμας με απειλητικό περιεχόμενο.