Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, και όχι λόγω κορωνοϊού, συνιστούν οι επιστήμονες στους πολίτες εξαιτίας της πυρκαγιάς
Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, και όχι λόγω της COVID-19, συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες στους πολίτες που μένουν ή κυκλοφορούν στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και πλησίον αυτών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν άτομα με αναπνευστικές και καρδιολογικές παθήσεις, έγκυοι, ηλικιωμένοι, αλλά και τα μικρά παιδιά.
Ο καπνός και η υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών, εισπνεόμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα δημιούργησαν λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ένα επικίνδυνο κοκτέιλ, προκαλώντας αναπνευστική δυσφορία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από το απόγευμα της Τρίτης 4 μ.μ. έως χθες το πρωί στις 8 π.μ. έγιναν από το ΕΚΑΒ 77 διακομιδές ατόμων που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Υπουργείο Υγείας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ειδικοί επιστήμονες επέστησαν την προσοχή στους πολίτες, δίνοντας σαφείς οδηγίες για τους τρόπους προστασίας από το νέφος των πυρκαγιών.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, που επισκέφθηκε χθες μαζί με τον υπουργό Υγείας το Σισμανόγλειο, συνέστησε στα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, στις εγκύους, στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά να παραμένουν στο σπίτι, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, και εφόσον χρειαστεί να βγουν σε εξωτερικό χώρο να εισπνέουν από τη μύτη και να φορούν καλή μάσκα για να προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις. Ο κ. Μπεχράκης εστίασε ιδιαίτερα στα παιδιά, τονίζοντας ότι αυτά λόγω χαμηλότερου ύψους σε σχέση με τους ενηλίκους εισπνέουν τα σωματίδια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Οπως είπε, «τα μικρά παιδιά θέλουν ιδιαίτερη προστασία. Να μη βγαίνουν, να μην τρέχουν, να μην παίζουν έξω γιατί η κίνηση μάς κάνει να αναπνέουμε γρηγορότερα. Ο αέρας διεισδύει βαθύτερα και με μεγαλύτερη ροή, και έτσι τα σωματίδια που είναι και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χαμηλό ύψος, για τα παιδιά, κάνουν μεγαλύτερη βλάβη».
Οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είχαν δώσει εξαρχής το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που μάλιστα συνέστησε τη χρήση μασκών Ν95, ΚΝ95 ή FFP2 (υψηλής προστασίας) –γνωστές πλέον λόγω COVID-19– που παρέχουν προστασία από τα επιβλαβή εισπνεόμενα σωματίδια PM2,5 και τα οποία τουλάχιστον έως και χθες το απόγευμα καταγράφονταν σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Αναλυτικό οδηγό προστασίας των πολιτών από το νέφος της πυρκαγιάς εξέδωσε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που συνιστά στους πολίτες και ειδικά σε όσους έχουν χρόνια νοσήματα να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια και βήχα, που επιμένουν. Για τα άτομα με καρδιακή νόσο, ο ΙΣΑ συνιστά να καλέσουν το 166 και να κατευθυνθούν όσο το δυνατόν συντομότερα σε τμήμα επειγόντων περιστατικών για ιατρικό έλεγχο και ιατρικές εξετάσεις, ειδικά αν υπάρχουν συμπτώματα όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, πόνος στο στήθος, ή γενικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι έγκυοι θα πρέπει να αποφύγουν την άμεση επαφή με τη στάχτη και να ξεπλύνουν το δέρμα, το στόμα και τα μάτια τους όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ και τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη στάχτη και τα αποκαΐδια και να μη συμμετάσχουν καθόλου στις εργασίες καθαρισμού στις πυρόπληκτες περιοχές.
Πηγή: kathimerini.gr