ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ FOLLOWGREEN

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στην έναρξη του Σχολικού Μαραθωνίου «Πάμε Ανακύκλωση» σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Δράμας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας followgreen, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2019, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μαζί με άλλους εκπροσώπους του Δήμου, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Δράμας με τη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας σε δημοτικά σχολεία του Δήμου ξεκίνησαν να τοποθετούνται ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης, για χαρτί, αλουμίνιο και μπαταρίες. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ανακύκλωση και η μεταφορά του συγκεκριμένου μηνύματος και στα σπίτιά τους. Ο Σχολικός Μαραθώνιος υλοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Δράμας στην ηλεκτρονική πλατφόρμας followgreen, η οποία αφορά την ανακύκλωση, ενώ όλοι οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν, να ανακυκλώσουν και να ενημερωθούν, συλλέγοντας πόντοι, οι οποίοι εξαργυρώνονται, μέσω κουπονιών, σε διάφορα καταστήματα της Δράμας.

Στις δηλώσεις του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης ανέφερε πως το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στο Δήμο Δράμας σε όλη την Περιφέρεια και επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να διαχειρίζονται τα σκουπίδια της κατοικίας τους ή και του σχολείου». Μάλιστα, στάθηκε στα οφέλη της συνεργασίας, τονίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί πάντα σε συνεργασίες και το αποδεικνύουμε έμπρακτα καθημερινά, με το Δήμο Δράμας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής επεσήμανε πως «προσπαθούμε και σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση στους μικρούς μας μαθητές» και πρόσθεσε πως «μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ευελπιστούμε κι εμείς να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη μεγάλη καμπάνια που γίνεται κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε πως πρόκειται για «ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει πρώτα από τη Δράμα», υπογραμμίζοντας πως «είναι σημαντικό να εκπαιδεύεις τα παιδιά σου σε περιβαλλοντικά θέματα». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, «το followgreen είναι μία προσπάθεια να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε πρώτα τα παιδιά, τα σχολεία, και στη συνέχεια όλο τον κόσμο της Δράμας, έτσι ώστε μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα να δώσουμε και μπόνους κάποια κουπόνια, τα οποία, στη συνέχεια, θα εξαργυρώσουν σε πολλά μαγαζιά της Δράμας». Τέλος, ο κ. Μαμσάκος έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου, καθώς και στους μαθητές, «γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν περιβαλλοντικά πως θα συμπεριφέρονται, έτσι ώστε στη συνέχεια να το μεταφέρουν και στα σπίτιά τους».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου κ. Χρήστος Κυριακίδης έκανε λόγο για «ένα πρόγραμμα που προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα τα μικρά μας παιδιά, τους μικρούς μας συμπολίτες, για την ανακύκλωση, να εφαρμόσουν την ανακύκλωση στην καθημερινή τους ζωή και να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτό να εμφανιστεί φυσικά και στο μέλλον προς καλό και του Δήμου μας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη που ζούμε».

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα διαφορετικό σχολικό μαραθώνιο, ένα μαραθώνιο που ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση και αυξάνει την ανακύκλωση» και υπογράμμισε πως «η ευαισθητοποίηση ξεκινάει από την προσχολική και σχολική ηλικία κι έτσι δημιουργούμε ευαισθητοποιημένους ενήλικες στο κομμάτι της ανακύκλωσης».

Τέλος, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αθανάσιος Λιάνος ανέφερε πως «αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία, όπως και όλα τα σχολεία της περιοχής μας, με ιδιαίτερη θέρμη». Μάλιστα, όπως είπε, «η δυνατότητα που παρέχεται με τη συλλογή πόντων έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τα παιδιά μας και πιστεύω ότι θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία, όπως και παρόμοια προγράμματα που τρέχανε και τρέχουν στα σχολεία μας».