ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

 

 

  • Προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων και διάθεση ποσού για τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου

 

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε 3 θέματα και η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 1 ώρα, καθώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16.00.

Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα για την «Κατανομή επιχορήγησης του Δήμου Δράμας από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ». Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να υλοποιηθούν τα εξής έργα:

-Κατασκευή δρόμου προσπέλασης, προϋπολογισμού 100.000 €, στο νεοανεγερθέν σκοπευτήριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή της Καλλιφύτου από τον εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη και καλύπτει τις προπονητικές ανάγκες της Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη

-Προμήθεια δύο απορριμματοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 280.000 €

-Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Δράμας προϋπολογισμού 493.700

Συνολικά ο Δήμος Δράμας θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 873.700 € από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήρθε ως συνέχεια συνάντησης των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου αποφασίστηκαν ποια έργα θα προταθούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», «όταν υπάρχει συνεννόηση, συνεργασία και διάλογος από πριν, μπορούμε να καταλήγουμε σε ομόφωνες αποφάσεις». Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος στάθηκε στο πολύ καλό κλίμα που υπήρχε στη συζήτηση και πρότεινε τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, να βρεθούν από κοινού με όλες τις παρατάξεις στο πρόγραμμα που θα ψηφιστεί. Όπως είπε, συνολικά για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις απαιτείται ποσό 950.000 € (με τις 493.000 να προέρχονται από τον Φιλόδημο) κι έτσι θα ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

 

Το χρονοδιάγραμμα για τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών του 2019

 

Ένα άλλο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε τη «Λήψη απόφασης επί του χρονοδιαγράμματος που αφορά στον ισοσκελισμό των δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας του έτους 2019 που καλύφθηκαν από άλλους πόρους». Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Εφραιμίδης υπάρχει ένα οικονομικό κενό 1.141.282 ευρώ από τη χρήση του 2019, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα να κατανεμηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο κ. Εφραιμίδης επεσήμανε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην υπάρχει επιμερισμός στον επόμενο χρόνο (2020), καθώς υπάρχει ήδη πρόταση αύξησης των δημοτικών τελών κατά 26,5% και το ποσό να επιμεριστεί στις 3 επόμενες χρονιές (2021, 2022, 2023), ώστε το θέμα να κλείσει σε βάθος τετραετίας, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Για το συγκεκριμένο θέμα ασκήθηκε έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή με τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση να κάνει λόγο για «κοροϊδία του Δραμινού λαού» και τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο να μιλά για «κλεψιά ψήφων του Δραμινού λαού». Ουσιαστικά οι κατηγορίες από πλευράς αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στο ότι η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών για το 2019, γιατί ήταν προεκλογική χρονιά, αποκρύπτοντας το πρόβλημα από τους πολίτες. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος έκανε λόγο για αντίφαση, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τη μια αναρωτιούνται «γιατί κάνετε αυξήσεις;» και δεν τις ψηφίζουν και από την άλλη λένε ότι «έπρεπε να κάνετε αυξήσεις». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, η Διοίκησή του ήταν η μόνη που είχε το θάρρος να κάνει αυξήσεις πάνω από 50%. Όσον αφορά τη λογιστική απόκλιση του 1 εκ. ευρώ και πώς θα καλυφθεί στο μέλλον (με τις αντιπολιτεύσεις να εκφράζουν την ανησυχία ότι θα υπάρχουν νέες αυξήσεις των δημοτικών τελών), ο κ. Μαμσάκος είπε πως επιτρέπεται η απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 10%, ενώ στάθηκε και στη δυνατότητα που δίνεται για αύξηση των εσόδων, καθώς πλέον οι Δήμοι θα έχουν εικόνα του Ε9, καλώντας τις αντιπολιτεύσεις να μην προδικάζουν. «Όλοι μας κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος», υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος.

Το θέμα υπερψηφίστηκε με τη Δημοτική Αρχή να ψηφίζει θετικά, την παράταξη «πόλη+ζωή» να ψηφίζει «λευκό», την παράταξη «Project Δράμα 2020» να αρνείται να ψηφίσει, την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» να ψηφίζει «παρών» και την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταψηφίζει.

Τέλος, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας συνεδρίασης, υπερψηφίστηκε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, αναγκαία, όπως ειπώθηκε, για την πληρωμή προσωπικού. Θετικά ψήφισαν οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Projcet Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισαν «λευκό».