ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ»

 

 

  • Στ. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: «Οι συνεργασίες αναπτύσσονται πρωτίστως στα σύνορα μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και επηρεάζονται από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
  • Δ. Αυλωνίτης, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή: «Οι συνοριακές περιοχές αποτελούν την έκφραση των 4 κοινοτικών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων, εργαζομένων, πολιτών στην πράξη»
  • Παρέμβαση του Στ. Γεωργιάδη για την άρση της οδικής απομόνωσης της Δράμας: «Η απομόνωση από τον βασικό οδικό άξονα είναι ένα τεράστιο εμπόδιο, που προκαλεί και μεγάλη ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Υπάρχει στο σχεδιασμό της Ε.Ε. και της χώρας ο Διευρωπαϊκός Άξονας Ε-61 που άρει αυτά τα εμπόδια, σε συνδυασμό με μικρότερες οδικές αναγκαίες εφικτές παρεμβάσεις. Παρακαλώ να στηρίξετε το αίτημα της περιοχής για την κατασκευή αυτού του Διευρωπαϊκού Άξονα. Είναι έργο ανάπτυξης όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι κομβικό σημείο»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Τονώνοντας την Ανάπτυξη και τη Συνοχή στις Διασυνοριακές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 στη Δράμα, στο ξενοδοχείο HYDRAMA GRAND HOTEL, με συνδιοργανωτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), τη Διεύθυνση της Τοπικής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. (DG REGIO) και το Επιμελητήριο Δράμας. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών και αξιωματούχων από την Ε.Ε., τη Νοτιανατολική Ευρώπη και το εσωτερικό της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Nathalie Verschelde, το μέλος της ίδιας Διεύθυνσης κ. Ricardo Ferreira και ο Γ.Γ. της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών κ. Martin Guillermo-Ramirez.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένο Διεθνές Συνέδριο ήταν το τέταρτο στη σειρά των σχετικών αποκεντρωμένων εκδηλώσεων, με τα τρία προηγούμενα να έχουν πραγματοποιηθεί σε Μερίντα (Ισπανία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και Κοπεγχάγη (Δανία).

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το συνέδριο αφορά «τα σύνορα, την ανάπτυξη και τη συνοχή», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή για το Επιμελητήριο Δράμας να φιλοξενεί και να συνδιοργανώνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ε.Ε. τη συγκεκριμένη συνεδρίαση». Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, μέσα στο φάσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στις συνοριακές περιφέρειες προς επίλυση των προβλημάτων, υπάρχουν παρεμβάσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Για αυτό, συνέχισε, «το Επιμελητήριο μπορεί να έχει μεν το ρόλο και το στόχο της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, αλλά πέρα αυτού ενδιαφέρεται σφόδρα για την κοινωνική συνοχή, για την κοινωνική παρουσία στην παραγωγή έργου και πολιτισμού, στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος, σε συνεργασίες για έκτακτες ανάγκες ή φυσικές καταστροφές». «Όλα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συζήτησης στην ουσία αποτελούν προπομπό των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει να κάνει με τα σύνορα και την εδαφική συνεργασία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε και στη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών αποφάσεων για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η άρση της οδικής απομόνωσης της Δράμας, λέγοντας: «Μπορεί εδώ, τοπικά, να συζητάμε πάρα πολύ, να λέμε για διάφορα έργα, να υποστηρίζουμε πράγματα τα οποία ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν. Να θέλουμε να γίνουν, αλλά να μην μπορούν να γίνουν. Κι αυτό διότι στα μεγάλα έργα, εδώ και 20-30 χρόνια, αυτά έχουν αποτυπωθεί μέσα στον σχεδιασμό της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Αυτά για να αλλάξουν σήμερα, πρέπει να υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά. Δεν μπορεί να αλλάξει ούτε ο Διευρωπαϊκός Άξονας, έχει χαραχθεί, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε η σιδηροδρομική Εγνατία, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα από αυτά. Άρα, εδώ μιλάμε, ότι θα πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε σε δεδομένα παραγωγικά μέσα στα μεγάλα αυτά έργα. Και να κάνουμε το συνδυαστικό για να μπορέσουμε κι εμείς ως περιοχή να βγούμε από την απομόνωση». Για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Ο Ε-61 υπάρχει στην Ευρώπη. Το τι μας λένε εδώ και το τι μας λέει ο καθένας, εμένα προσωπικά μου φαντάζει μια απλή ιστορία εσωτερικής κατανάλωσης. Η ουσία είναι άλλη και η ουσία είναι η Ευρώπη κι αυτό που έχει χαραχθεί».

 

«Η Α.Μ.Θ. ίσως αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή της Ε.Ε.»

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς και ακολούθησαν ομιλίες, από ένα ευρύ φάσμα ομιλητών, σχετικά με τις συνοριακές περιοχές, την ενίσχυσή τους, καθώς και για τις καλές πρακτικές συνεργασίας ανάμεσα σε διασυνοριακές περιοχές.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε ότι διανύουμε μια περίοδο «ιδιαίτερα σημαντική για την Ε.Ε.», καθώς «το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος τίθεται υπό αμφισβήτηση όσο ποτέ άλλοτε». Όπως είπε, «ο προβληματισμός βοηθά να βελτιώσουμε τις αναγκαίες πολιτικές, σε μια βάση πάντα βασικών αρχών και αξιών που οικοδομήθηκε η Ε.Ε..».

Μιλώντας για τις συνοριακές περιοχές, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «είναι οι πρώτες που δέχονται τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σωστών ή λανθασμένων πολιτικών αντίστοιχα. Είναι περιοχές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως εργαστήρια πολιτικής αναγκαστικά. Οι συνεργασίες αναπτύσσονται πρωτίστως στα σύνορα μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και επηρεάζονται από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Αναφέροντας ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σημείωσε ότι «σε αυτό οι τοπικές αρχές, Περιφέρειες και Δήμοι, οφείλουν να βελτιώσουν τη μεθοδολογία και την προσέγγιση αξιοποίησης αυτών των πρωτοβουλιών. Αν δεν μπορούν, πρέπει να σταθούν κοντά σε φορείς που μπορούν να πετύχουν ορατά αποτελέσματα. Αυτό αποτελεί αναγκαιότητα και είναι σεβασμός στους ικανούς».

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Πρέπει να επικρατήσει, εκτός από την αυτονόητη συνείδηση συνεργασίας, και η πολιτική βούληση, εκφρασμένη μέσα από το κοινό ευρωπαϊκό πνεύμα και τις κοινές πολιτικές. Η Περιφέρειά μας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σήμερα ίσως αποτελεί την πιο σημαντική περιοχή της Ε.Ε.. Γεωπολιτικά για τους γνωστούς λόγους. Είναι μια Περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες, με πύλες που οδηγούν σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία, τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και με λιμάνια που θα διαδραματίσουν σημαντική παρουσία στην εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να μιλάμε ίσως για το σημαντικότερο σημείο οικονομίας και ανάπτυξης για την Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον. Υπάρχουν, όμως, ακόμη προβλήματα που δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί. Ενώ οδικές υποδομές, όπως η Εγνατία Οδός, έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν γίνει όλοι οι κάθετοι άξονες που να τη συνδέουν με τα κέντρα, όπως για παράδειγμα τη Δράμα».

 

«Δρόμος “θρίλερ”, βγαλμένος από μια άλλη εποχή του περασμένου αιώνα»

Για την οδική απομόνωση της Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης, στην ομιλία του, τόνισε: «Ταξιδέψατε, όλοι εσείς που ήρθατε από μακριά, από το δρόμο της Θεσσαλονίκης για τη Δράμα, ή από Καβάλα για τη Δράμα. Μόλις πήρατε την έξοδο από Εγνατία, αρχίζει ένας δρόμος “θρίλερ”. Δρόμος βγαλμένος από μια άλλη εποχή του περασμένου αιώνα. Ευθύνες υπάρχουν πολλές. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειών. Όμως οι πολίτες αυτής της περιοχής, οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι Έλληνες, οι Βούλγαροι επισκέπτες, οι τουρίστες, έχουν υποστεί αυτά τα λάθη. Είναι εμπόδιο ανάπτυξης αυτός το δρόμος. Εμπόδιο προσέλκυσης επενδύσεων. Εμπόδιο προσβασιμότητας και συνοχής. Η απομόνωση αυτή από τον βασικό οδικό άξονα είναι ένα τεράστιο εμπόδιο, που προκαλεί και μεγάλη ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Υπάρχει στο σχεδιασμό της Ε.Ε. και της χώρας ο Διευρωπαϊκός Άξονας Ε-61 που άρει αυτά τα εμπόδια, σε συνδυασμό με μικρότερες οδικές αναγκαίες εφικτές παρεμβάσεις. Παρακαλώ να στηρίξετε το αίτημα της περιοχής για την κατασκευή αυτού του Διευρωπαϊκού Άξονα. Είναι έργο ανάπτυξης όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι κομβικό σημείο».

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας στάθηκε στα «εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τα προβλήματα στις συνοριακές περιοχές εξαιτίας του παραεμπορίου και της παραοικονομίας γενικότερα». «Είναι θλιβερό, διότι οι επιπτώσεις στον πολίτη αυτών των περιοχών είναι τεράστιες» σημείωσε και εξήγησε ότι γίνονται κινήσεις σε εθνικό επίπεδο, όμως είναι απαραίτητη η συνεργασία της γειτονικής Βουλγαρίας».

 

«Αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού υποδείγματος με γεωγραφικά ισόρροπη ανάπτυξη»

Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Δημήτρης Αυλωνίτης ανέφερε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιο δύσκολες ημέρες για την ελληνική οικονομία είναι πίσω μας, σε μια σειρά από δείκτες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μεταφραστεί ούτε σε εφησυχασμό ούτε φυσικά σε επιστροφή σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού υποδείγματος. Και ένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της αλλαγής πρέπει να είναι η γεωγραφικά ισόρροπη ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα συγκεντρωτικό, υδροκέφαλο, μοντέλο ανάπτυξης».

Ειδικότερα για την ισόρροπη ανάπτυξη, ο κ. Αυλωνίτης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει από πλευράς Κυβέρνησης για να επιτευχθεί. Όπως είπε «αναφορικά με τη χρήση των διαρθρωτικών προγραμμάτων της Ε.Ε., το 50% περίπου των σχετικών κονδυλίων διατίθεται μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων». Επίσης, μια ακόμη πρωτοβουλία είναι ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάποιες θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε η περιφερειακή ανάπτυξη να είναι πραγματικά ισορροπημένη και να είναι ένα αγαθό για όλους» και για αυτό «Θεσπίστηκε για πρώτη φορά ένα μοντέλο συνεργασίας, τόσο μεταξύ των Επιμελητηρίων, ως εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας κάθε Περιφέρειας, όσο και μεταξύ της επιμελητηριακής κοινότητας και των Περιφερειακών Αρχών». Ο κ. Αυλωνίτης ανέφερε ακόμη ότι «πραγματοποιήθηκαν 13 Περιφερειακά Συνέδρια με τη συμμετοχή τόσο των αρμόδιων Υπουργείων όσο και τοπικών παραγόντων», σημειώνοντας ότι «η δική μας πρόθεση σε αυτά τα συνέδρια ήταν να ακούσουμε, να καταγράψουμε και να δεσμευτούμε για συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα που θα αναδεικνύονταν».

Μιλώντας για τις διασυνοριακές περιοχές ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. μπορούν να έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, καθώς «αποτελούν την έκφραση των 4 κοινοτικών ελευθεριών, της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων, εργαζομένων, πολιτών στην πράξη». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η διαβαλκανική συνεργασία αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η διασυνοριακή συνεργασίας λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ορθή λειτουργία της ενιαίας αγοράς». Ειδικότερα για το παραεμπόριο και το παράνομο εμπόριο ανέφερε ότι «πρέπει να αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα».