Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Ή ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

  • Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Η ασφάλεια των πολιτών στις οδικές μετακινήσεις τους είναι ένα αγαθό που θα πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι και για εμάς αποτελεί μια από τις βασικές μας υποχρεώσεις»

 

Με στόχο την ασφάλεια των πολιτών στις οδικές μετακινήσεις τους, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας υλοποιεί ή θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σημαντικά έργα στο οδικό δίκτυο του Νομού Δράμας. Περιοχές και σημεία που έχρηζαν παρέμβασης, για να διασφαλιστεί η οδήγηση με ασφάλεια, βελτιώνονται σημαντικά, με μοναδικό γνώμονα φυσικά την αποφυγή πρωτίστως ανθρώπινων απωλειών και τραυματισμών και σε δεύτερο επίπεδο υλικών ζημιών σε οχήματα. Άλλωστε, τα διάσπαρτα, ανά σημεία, στο οδικό δίκτυο εκκλησάκια, αφιερωμένα σε συνανθρώπους μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για το μέγεθος τους προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μια σειρά έργων σχετικά με την οδική ασφάλεια βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε σε προχωρημένο σημείο για να εκκινήσουν άμεσα. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της ιδιαίτερης μέριμνας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις λαμβάνουν χώρα σε πλήθος σημείων του Νομού, ανεξάρτητα από την κίνηση που έχουν οι συγκεκριμένοι δρόμοι και τον αριθμό των πολιτών που διέρχονται από αυτούς με τα οχήματά τους. Άλλωστε, η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα αγαθό που θα πρέπει να απολαμβάνουν ανεξαιρέτως όλοι οι πολίτες και η επίτευξη των προϋποθέσεων για ασφαλείς μετακινήσεις αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι σεβασμού από κάθε αρμόδιο φορέα προς τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας έχει ληφθεί μέριμνα και για επισκευή φθορών σε γέφυρες του οδικού δικτύου, καθώς η παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος από την κατασκευή τους και η έλλειψη παρακολούθησης της κατάστασής τους ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους. Χαρακτηριστικό –και πολύ κοντινό στη Δράμα- είναι άλλωστε το παράδειγμα της κατάρρευσης της γέφυρας στην Καβάλα, στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου της γειτονικής πόλης.

14 έργα προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ

Με γνώμονα τη διασφάλιση των ασφαλών μετακινήσεων των πολιτών, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας παρεμβαίνει καθοριστικά σε σημεία του οδικού δικτύου του Νομού που ήταν επικίνδυνα και αποτελούσαν πηγή κινδύνου για τους οδηγούς (και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για τους πεζούς), υλοποιώντας σειρά έργων που ο προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 4,4 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά τα έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο και εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο, είναι τα εξής:

-«Συντήρηση – Ασφαλτόστρωση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου από τον κόμβο Ξηροποτάμου Α) έως τον κόμβο ΒΙ.Π.Ε. Δράμας επί της εθνικής οδού Νο 57 Β) έως τον κόμβο Μυλοποτάμου επί της εθνικής οδού Νο12», συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Αποκατάσταση τμήματος δρόμου από διασταύρωση Πρασινάδας – Διποτάμων προς Πρασινάδα Χ.Θ. 5+870, λόγω καταπτώσεων», συνολικού προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Αντικατάσταση οδοστρώματος στο Τελωνείο Εξοχής (είσοδος – έξοδος) με οπλισμένο σκυρόδεμα» συνολικού προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Συντήρηση εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Δράμας έτους 2020-2021», συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το έργο βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης αναδόχου.

-«Βελτίωση βατότητας οδού Δ.Δ. Κ. Αγρού (έξοδος) έως Δ.Δ. Νικοτσάρα (είσοδος) έτους 2020», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ. Έχουν εγκριθεί οι όροι του διαγωνισμού του έργου.

-«Συντήρηση – προστασία (κατασκευή πεζοδρομίου) τμήματος ανατολικής περιφερειακής οδού Κουδουνίων», προϋπολογισμού 92.000 ευρώ. Έχουν εγκριθεί οι όροι του διαγωνισμού του έργου.

-«Επικαιροποίηση μελετών και ανασύνταξη οριστικής μελέτης γέφυρας ποταμού Αγγίτη επί της Ε.Ο. Δράμας – Σερρών», συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης μελέτης 199.796,11 ευρώ. Έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης.

-«Συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Δράμας έτους 2019», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Ποταμοί – Μικρομηλια» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Η α’ φάση του διαγωνισμού εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και προχωράει η β’ φάση.

-«Επισκευές φθορών γεφυρών – τεχνικών του οδικού δικτύου Π.Ε. Δράμας», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Βελτίωση – ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Νο 11 από Κ. Βροντού έως όρια Ν. Σερρών, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Το έργο εκτελείται.

-«Συντήρηση επαρχιακής οδού Νο 7 Διποτάμων – Παρανεστίου», προϋπολογισμού 260.000 ευρώ. Τοποθετείται ο εργολάβος.

-«Συντήρηση – ασφαλτόστρωση της Ε.Ο. 57 από διασταύρωση προς Βώλακας έως Κ. Νευροκόπι», προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Τοποθετείται ο εργολάβος.

-«Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόμου από χείμαρρο Δοξάτου έως Κεφαλάρι κατά τμήματα», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Τοποθετείται ο εργολάβος.

«Με μεθοδικότητα διασφαλίζουμε μετακινήσεις με οδική ασφάλεια για όλους»

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, τα οποία αφορούν την οδική ασφάλεια των πολιτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Η ασφάλεια των πολιτών στις οδικές μετακινήσεις τους είναι ένα αγαθό που θα πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι και για εμάς αποτελεί μια από τις βασικές μας υποχρεώσεις. Για αυτό το λόγο σχεδιάστηκε και προχώρησε ένας τόσο μεγάλος αριθμός έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής μας Ενότητας. Τα επικίνδυνα σημεία και οι περιοχές που απαιτούσαν άμεσης παρέμβασης ήταν γνωστά εδώ και χρόνια. Πλέον, έφτασε η ώρα των έργων. Κινούμενοι με μεθοδικότητα, διασφαλίζουμε μετακινήσεις με οδική ασφάλεια για όλους, μέσα από ένα πυκνό πλέγμα παρεμβάσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Παπαδόπουλος με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας Θ. Σιδηρόπουλο

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, οι οποίοι εμπλέκονται στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Η συνεργασία μου με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και με το Διευθυντή κ. Θόδωρο Σιδηρόπουλο είναι καθημερινή και προσπαθούμε, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες των συμπολιτών μας, να δρομολογήσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις όπου απαιτείται. Ευχαριστώ και τους ανάδοχους των έργων για τη συνεργασία, καθώς μέχρι στιγμής οι εργασίες υλοποιούνται στους απαιτούμενους χρόνους, χωρίς καθυστερήσεις. Τέλος, θέλω να ζητήσω την κατανόηση των συμπολιτών μας, κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των έργων. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες στις περιοχές παρεμβάσεις ολοκληρώνονται κι έτσι θα μπορούμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε ένα ασφαλέστερο οδικό δίκτυο».