ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας

Η Δράμα έχει στενή σχέση με τον κινηματογράφο. Εδώ και 40 χρόνια οι ταινίες μικρού μήκους και οι συντελεστές τους συναντώνται κάθε Σεπτέμβριο για να διαγωνιστούν, να γιορτάσουν, να ταρακουνήσουν, να οσμώσουν και ταξιδέψουν τους φίλους της έβδομης τέχνης. Με δυσκολίες, με μεγάλη προσπάθεια αλλά και μεράκι οι άνθρωποι του Φεστιβάλ κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την υλοποίηση αυτής της κινηματογραφικής γιορτής. Κάθε χρόνο Έλληνες, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Αμερικανοί, Αφρικανοί ρίχνουν τα σύνορα και μοιράζονται τις σκέψεις τους, τα οράματα τους, τις ιστορίες τους μεταξύ τους και μεταξύ μας. Μετά από 40 χρόνια όμως ήρθε η στιγμή να πούμε πως το Φεστιβάλ όχι μόνο σαραντάρισε και έβαλε μυαλό αλλά ουσιαστικά ξαναγεννιέται και βάζει πλώρη για μεγάλα πράματα που θα είναι κινηματογραφικά αλλά και εκπαιδευτικά και ερευνητικά.

Νέες, κινηματογραφικές μέρες έρχονται για τη Δράμα και για τις σπουδές κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον Δήμο Δράμας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δημιουργώντας την πρώτη σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου για τον κινηματογράφο. Έτσι, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει στην πόλη της Δράμας Σχολή Κινηματογράφου (προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και διετούς φοίτησης), Ερευνητικό Κέντρο και Μουσείο Κινηματογράφου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν εργαστήρια και φυσική παρουσία των φοιτητών στη Δράμα. Παράλληλα, τμήματα της Σχολής Κινηματογράφου θα είναι δίγλωσσα (ελληνικά και αγγλικά), προσελκύοντας έτσι και φοιτητές από το εξωτερικό.

Για τον λόγο αυτό θα αποκατασταθεί και θα διαμορφωθεί κατάλληλα το κτήριο της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου επί της οδού Περδίκκα, η οποία θα φιλοξενεί πια και όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Η κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη – μεγαλύτερη απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ειδικά η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους προσελκύει όλο και περισσότερους και νεότερους σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες, αφού με πολύ μικρότερα budget μπορεί να αναδείξει ταλέντα και να τους δώσει την ελπίδα για την συνέχιση των ονείρων τους. Όταν το 1978 ξεκίνησε το Φεστιβάλ Δράμας ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης, κανείς και καμία δεν μπορούσε να φανταστεί τη διεθνή αναγνώριση που θα είχε. Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Αλλά και ο κινηματογράφος χρειάζεται σπουδή. Και η αλήθεια είναι πως υστερούμε σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στον κινηματογράφο. Χρειάζεται, λοιπόν, η Πολιτεία να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα, ώστε οι νέες και οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με οποιοδήποτε κομμάτι της κινηματογραφικής παραγωγής να λάβουν την απαραίτητη μόρφωση, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, σε σύγχρονα εργαστήρια και χώρους παραγωγής.

Παράλληλα, με τη δυνατότητα που δίνεται και σε ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στη νέα σχολή, η Δράμα κερδίζει τη θέση που της αξίζει στον άξονα των μεγάλων κινηματογραφικών πόλεων, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και διεθνώς. Τα σύγχρονα στούντιο που θα δημιουργηθούν στην Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές που θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν το post production των ταινιών τους στην Ελλάδα. Τα οφέλη από το γεγονός αυτό είναι τεράστια, τόσο για τη Δράμα όσο και για την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το κινηματογραφικό αλλά και ερευνητικό μέλλον της Δράμας προμηνύεται λαμπρό και έρχεται με γοργό βήμα.

 

* Το άρθρο του κ. Καραγιαννίδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή»