ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

«Λένε πως το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν έχει καλή γεύση» (Λαϊκός θυμόσοφος λόγος)

 

Νομίζει η ταπεινότητά μου πως ο θυμόσοφος λαϊκός λόγος για το ξαναζεσταμένο φαγητό, όπως και κάθε θυμόσοφος λαϊκός λόγος, σφυρηλατημένος για χρόνους πολλούς στο νοερό αμόνι της εμπειρίας του λαού μας, κρύβει βαθυστόχαστη σοφία, που σε ελάχιστες περιπτώσεις δεν επαληθεύεται.

Μύθοι πολλοί πλάστηκαν στο διάβα του χρόνου για την τεράστια σημασία, την οποία έχει για τη ζωή του ανθρώπου η ενότητα, που ομολογουμένα τον θωρακίζει με ασφάλεια και τον αποτρέπει από τη διάπραξη οδυνηρών λαθών, τα οποία συχνά αποδιοργανώνουν την ομαλή κοινωνική συμβίωση και οδηγούν σε περιπέτειες τις ανθρώπινες ομάδες και ευρύτερα τους λαούς.

Αφορμή για τη σύνθεση των πιο πάνω οδήγησε η εδώ και καιρό αγωνία των φιλάθλων της ιστορικής Δόξας, η οποία αναμφίλεκτα απετέλεσε στο παρελθόν όαση της χαράς, θεμιτής υπερηφάνειας, τέρψης ψυχής, αλλά δυσάρεστων συναισθημάτων, όταν οι αναμετρήσεις της συνοδεύονταν από ήττες, αρκετές φορές με τη συνέργεια του άρχοντα του αγώνα, λαμβάνοντος εντολές από τα κέντρα της λεγόμενης «παράγκας», ένα σαράκι που κατέτρωγε και, δυστυχώς, δεν έπαψε να κατατρώγει τα σωθικά των πραγματικών υποστηρικτών του αθλήματος.

Νομίζουμε πως επήλθε ο καιρός να προχωρήσουμε στην ένωση των ποδοσφαιρικών δυνάμεων της πόλης, αφήνοντας στα ερμάρια της λήθης τη διχαστική και απαξιωτική συμπεριφορά και τις ανώφελες αντιπαλότητες, που κυριαρχούσαν.

Όμως οι καιροί αλλάζουν. Νέες συνθήκες διαγράφονται στον κοινωνικό ορίζοντα. Και αυτές έχουμε την υποχρέωση να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη, αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε το γήινο σύρσιμο αλλά να επιδιώκουμε το υψηλό πέταγμα.

Πιστεύουμε ότι όσοι ασχολούνται με το δραμινό ποδόσφαιρο διακατέχονται από αγνές προθέσεις χωρίς να διεκδικούν δάφνες ούτε και να το χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο για εφήμερη επίτευξη ταπεινής φιλοδοξίας.

Υπάρχουν άλλα εφαλτήρια στα οποία μπορούν να καταφύγουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την εγωπάθειά τους ή να ενισχύσουν το βαλάντιό τους.

Ορμώμενοι από αγάπη ειλικρινή για τον τόπον, όπου πρωτοείδαν το φως του ήλιου, αλλά και για τον υγιή αθλητισμό να συνέλθουν σε αγαστή συνάντηση και να θέσουν με καθαρό πια μυαλό τα ολόγερα θεμέλια για μια ακλόνητη συνένωση του ποδοσφαιρικού δυναμικού προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στον τόπο, όπως τη συναδέλφωση, την οικονομία, την τουριστική προβολή, αλλά και την απόλαυση καθαρόαιμης γιορτής, η οποία θα ευφραίνει τη ψυχή των Δραμινών.

Συναδελφωμένος ο Δραμινός λαός θα παρακάθεται στα εδώλια των αθλητικών χώρων, θα απολαμβάνει το θέαμα της γιορτής και θα εξάρει το «ευ αγωνίζεσθαι».

Τα περί ονόματος και χρωμάτων πιστεύουμε ότι δεν έχουν τη δύναμη να αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες της πολλαπλώς ωφέλιμης ΕΝΩΣΗΣ.