ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη απέστειλε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος σχετικά με τη «Σιδηροδρομική Εγνατία», εξηγώντας γιατί δεν πρέπει η Δράμα να αποκοπεί από την νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ ,

Δεχθείτε τους ειλικρινείς χαιρετισμούς μου και τις θερμότερες ευχές μου στο πρόσωπό σας.

Με την επιστολή μου σας μεταφέρω τον προβληματισμό μου όσον αφορά στη χάραξη μελέτης της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής, επονομαζόμενης και ως «Σιδηροδρομική Εγνατία» που αφήνει εκτός του δικτύου τον Νομό Δράμας. Συντάσσομαι με τους Φορείς του Δήμου μου και της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, αλλά και με τους συντοπίτες μου που διεκδικούμε να συμπεριληφθεί και η Δράμα στη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η περιοχή μας διακρίνεται ως σπουδαίος και σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος, ενώ παράλληλα η γεωγραφική της θέση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αφού αποτελεί σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια και είναι μια πύλη εισόδου των βαλκάνιων γειτόνων μας στη χώρα μας. Επιπλέον, ο σταθμός της Δράμας θεωρείται η ναυαρχίδα των σιδηροδρομικών σταθμών της Jonction που εγκαινιάστηκε το 1896. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν αποθήκες, μηχανοστάσιο και διάφορα άλλα κτίσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί και συρρικνωθεί. Επί σειρά ετών οι Δραμινοί βιώνουμε από την πολιτεία την εγκατάλειψη του Σιδηροδρομικού Δικτύου που χρήζει αναβάθμισης και που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας. Είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές που δεν διέρχεται από τον Νομό μας ο αυτοκινητόδρομος «Εγνατία Οδός». Η παρουσία του Σιδηροδρόμου στη Δράμα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία που μπορεί να βγάλει τη Δράμα από την απομόνωση.

Ευελπιστώ ότι η φημολογούμενη μελέτη που αφήνει εκτός δικτύου την περιοχή μας και που έχει προκαλέσει αναταραχή στην κοινωνία της Δράμας, δεν ισχύει. Εξάλλου, στη δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους, ο σιδηρόδρομος και η αναβάθμισή του υφιστάμενου δικτύου μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για την τοπική μας κοινωνία και για ολόκληρη τη χώρα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν πρέπει να παραμελήσει την ακριτική Δράμα.

Δεδομένου ότι συντάσσεστε και υπηρετείτε το συμφέρον της Ελλάδας και τη λαϊκή βούληση των πολιτών, παρακαλώ θερμά εγώ και οι συνδημότες μου για τη θετική ανταπόκρισή σας, την πρέπουσα βαρύτητα και σημασία στην πρότασή μας να συμπεριληφθεί και η Δράμα στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και παραμένω στη διάθεσή σας για τις περεταίρω εργασίες, στις οποίες προτίθεμαι να συνδράμω με τη θεσμική μου ιδιότητα.

 

Με τιμή,

Χριστόδουλος Μαμσάκος

Δήμαρχος Δράμας