Έφυγε από τη ζωή, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, σε ηλικία 86 ετών, ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος, ιατρός, συγγραφέας και ιδρυτής του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου.

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου ιδρύθηκε το 2022 στη Δράμα, χάρη στον Ευάγγελο Μαρινόπουλο, ο οποίος κατέβαλε ένα μεγάλο ποσό για τη λειτουργία του. Σκοπός του είναι η βράβευση σε ετήσια βάση, σε εκδήλωση που γίνεται την ημέρα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2023, ενός Έλληνα πολίτη, ο οποίος έχει διακριθεί στις θετικές επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις καλές τέχνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος είχε επιλέξει να μην αναφέρεται το όνομά του ως ιδρυτή του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου.

Σε σχετική ανάρτησή του, για την απώλεια του Ευάγγελου Μαρινόπουλου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε τα εξής:

«Ένας ξεχωριστός πολίτης της Δράμας, ο διακεκριμένος Ιατρός, καταξιωμένος συγγραφέας και Ευεργέτης της Δράμας Ευάγγελος Μαρινόπουλος έφυγε από κοντά μας.

Το 2002 ίδρυσε το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, στο οποίο κατέβαλε μεγάλο οικονομικό ποσό για τη λειτουργία του με σκοπό την βράβευση κάθε χρόνο, την ημέρα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ενός Έλληνα πολίτη, που έχει διακριθεί για τις εξαιρετικές του επιδόσεις στις θετικές επιστήμες, στη λογοτεχνία ή στις Καλές Τέχνες. Ήταν τόσο σεμνός που ζήτησε να μην αναφέρεται το όνομά του.

Άνθρωπος που τον διέκρινε η αγάπη για τον τόπο, το ήθος, οι σταθερές αρχές και αξίες και η ανιδιοτελής προσφορά. Έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».