ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ. ΧΡ. ΜΕΤΙΟ

  • Πρόκειται για θέματα που έχει αναδείξει με δική του επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Α. Πατακάκης

Επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο απέστειλαν ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Δράμας. Στις επιστολές, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Δραμινούς φορείς, γίνεται αναφορά στην οδική σύνδεση της Δράμας με την Αμφίπολη, καθώς και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού.

Πρόκειται για θέματα που είχε θέσει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης με δική του επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017. Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε, με σχετικό δελτίο τύπου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η απόφαση του κ. Μέτιου για ανάκληση όλων των αρμοδιοτήτων που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί «μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του “Καλλικράτη” ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης». Μάλιστα, στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. αναφερόταν ότι η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας, με την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ο κ. Πατακάκης για το θέμα της ασφάλισης των οχημάτων της Π.Ε. Δράμας την περίοδο 2014-2015, ενώ ακόμη σημειωνόταν ότι με την επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας επιχειρούσε να «αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του».

 

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

 

Η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας προς τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιο υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σκουλίδη και έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι πως, τόσο η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης που θα μας συνδέσει με την Εγνατία Οδό, όσο και η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Όλοι οι φορείς του Νομού μας, στη σύσκεψη που προηγήθηκε του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Δράμα παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, συντάχθηκαν με την πρόταση πως στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα λάμβανε χώρα το Νοέμβριο στην Π.Α.Μ.Θ., θα πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση των υπολειπομένων μελετών ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος του κάθετου αυτού οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης, αλλά και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση του τμήματος εκείνου που είναι ώριμο μελετητικά ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Με αυτήν την ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων του Νομού μας, μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης στην Κομοτηνή, με σκοπό να την μεταφέρει στον κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο δεν λάβατε υπόψη σας, ως είχατε υποχρέωση, την ομόφωνη αυτή απόφασή μας, παρά πράξατε κατά το δοκούν χωρίς καμία διαβούλευση μαζί μας, με αποτέλεσμα να θεωρήσει ο Πρωθυπουργός πως υπάρχει «εμπλοκή» στο θέμα, όπως δήλωσε, και να αποχωρήσει χωρίς να δεσμευτεί για τίποτα.

Επίσης, αναφορικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης για την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας, άρα και της Περιφέρειας, το οποίο λειτούργησε άψογα ολόκληρη την περσινή χιονοδρομική περίοδο μέχρι και τον Απρίλιο 2017, ξαναβάζοντας τη Δράμα στο χειμερινό τουριστικό χάρτη μετά από αρκετά χρόνια, θεωρούμε απαράδεκτο έως προσβλητικό να θεωρείτε πως μπορεί φέτος να συντηρηθεί και να λειτουργήσει με 63.000,00 ευρώ που λέτε ότι εξασφαλίσατε. Ιδίως όταν αυτά τα χρήματα, όπως μας πληροφόρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προέρχονται από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και όχι από χρήματα που δώσατε εσείς φέτος.

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο τη σύμβαση για τη φετινή λειτουργία του ΧΚΦ που αφορά μόλις δέκα!!!!! μέρες λειτουργίας, γιατί για μόνο τόσο φτάνουν τα χρήματα που υπάρχουν. Δηλαδή άνοιξε τα Χριστούγεννα και θα κλείσει τα Θεοφάνια.

Είναι κρίμα, η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι από τον κ. Πατακάκη να αποκτήσει το βουνό μας τη χαμένη του αίγλη και να προσελκύσει ξανά επισκέπτες και χιονοδρόμους, να μη συνεχιστεί.

Είναι επίσης κρίμα, η οικονομία του τόπου να μη στηριχθεί και αναπτυχθεί.

Η προοπτική της Περιφέρειας εξαρτάται από την ισόρροπη και δίκαια κατανομή των κονδυλίων και από την συνοχή του πληθυσμού. Αυτός είναι ο ρόλος σας και αυτό περιμένει η κοινωνία από σας.

Με την επιστολή αυτή δηλώνουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας για την αδιαφορία σας προς το Νομό Δράμας.

Ταυτόχρονα πάλι προσδοκούμε αλλαγή της στάσης σας.

 

Η επιστολή της ΟΕΒΕ Ν. Δράμας

 

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών Ν. Δράμας προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο υπογράφεται από τον Πρόεδρο κ. Όθωνα Μουρμούρη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Δουργούτη και έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, Καλή και Δημιουργική Χρονιά να είναι το 2018, παρόλο που το 2017 πέρασε χωρίς να έχετε κάνει τίποτα για τον τόπο μας.

Ο λόγος που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και μας ανάγκασε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή είναι:

  1. Όλοι οι φορείς του Νομού Δράμας αποφάσισαν ομόφωνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, να ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του τον Νοέμβριο που μας πέρασε στην Κομοτηνή –στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου- τη χρηματοδότηση των μελετών που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί ο φάκελος της κατασκευής του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη που θα μας συνδέσει με την Εγνατία Οδό.

Την τελευταία στιγμή και για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε, με παρέμβαση δική σας, ναυάγησε αυτή μας η προσπάθεια, μετά την τοποθέτησή σας πως εσείς κρίνετε ότι μεγαλύτερης σημασίας είναι η κατασκευή του δρόμου Δράμας – Καβάλας και όχι αυτός που επιλέξαμε όλοι οι φορείς της Δράμας.

Αναρωτιόμαστε αν και για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες αποφασίζετε μόνος σας για τις τύχες τους, χωρίς να σέβεστε τις δικές τους αποφάσεις!!!

  1. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, που είναι το μοναδικό σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και δίνει δουλειά σε πολίτες και επαγγελματίες σε όλη τη Δράμα, λειτούργησε πέρσι με μεγάλη επιτυχία, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και των αρμόδιων υπηρεσιών, με χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο από την εποχή του Περιφερειάρχη Γιαννακίδη.

Φέτος, που ήρθε η στιγμή να χρηματοδοτήσετε εσείς τη λειτουργία του, αρνηθήκατε να δώσετε χρήματα, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες πως δήθεν φταίει η Κυβέρνηση που δεν έδωσε χρήματα και πως εσείς είχατε όλη τη καλή διάθεση αλλά δεν προλαβαίνατε.

Είναι ντροπή να λέτε πως δώσατε 63.410 ευρώ για φέτος, που στην πραγματικότητα είναι να χρήματα από τα εισιτήρια που εισπράχθηκαν πέρσι και επαρκούν για να δουλέψει το Χιονοδρομικό Κέντρο μόνο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Είναι ντροπή να απαξιώνετε το μοναδικό χειμερινό τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας, που τυχαίνει να βρίσκεται στη Δράμα, η ανάπτυξη της οποίας φαίνεται πως δεν σας ενδιαφέρει, μόνο και μόνο γιατί δεν βρίσκεται στον δικό σας τόπο.

Κύριε Περιφερειάρχη, εμείς μπορεί να μην έχουμε θάλασσα, όπως όλες οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες, αλλά έχουμε μεγάλο φυσικό πλούτο και έχουμε την απαίτηση από εσάς να μας στηρίξετε, όπως χρηματοδοτείτε αλλού λιμάνια και παραλίες.

Με το θάρρος της γνώμης μας και επειδή δεν κινδυνεύουμε να μας «τιμωρήσετε» και εμάς όπως κάνατε με τον κ. Πατακάκη, επειδή βγήκε δημόσια και κατήγγειλε την ανεπάρκεια της διοίκησής σας αναφορικά με τη Δράμα, σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή, να ασχοληθείτε, όπως είστε υποχρεωμένος και με τη Δράμα, σεβόμενος τις αποφάσεις των πολιτών της και χρηματοδοτώντας τις προσπάθειες που κάνουμε για την ανάπτυξή της.

 

Η επιστολή του Α. Πατακάκη και η απάντηση του Περιφερειάρχη

 

Στην επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, στις 10 Δεκεμβρίου 2017, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης έκανε λόγο για «ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο», κατηγορώντας τον για «παντελή αδιαφορία». «Δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας. Αντιθέτως, καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας» σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατακάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε δύο κομβικά ζητήματα του τόπου μας που ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών». Για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Πατακάκης ανέφερε ότι ο κ. Μέτιος «δεν έλαβε υπόψη του τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των φορέων του Νομού Δράμας που ομόφωνα προέταξαν ως έργο προέχουσας σημασίας για τον νομό μας την κατασκευή του δρόμου αυτού». Όσον αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ο κ. Πατακάκης ανέφερε ότι ο κ. Μέτιος «αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία και παρότι η περσινή Χιονοδρομική περίοδος έκλεισε με πάνω από 26.000 επισκέπτες δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες πως το Μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. μπορεί να φτάσει εκεί που του αξίζει».

Για τα ζητήματα που έθεσε στην επιστολή του ο κ. Πατακάκης, η απάντηση, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, δια μέσου δελτίου τύπου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ήταν ότι το αίτημα για την «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 €, στάλθηκε στις 29 Αυγούστου 2017 στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο» ανέφερε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και συνέχιζε το δελτίο τύπου ως εξής: «Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα αυτό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει». Όσον αφορά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο αναφέρονταν ότι «η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της με έγκριση του Περιφερειάρχη 63.410,38 € για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 €».

Για το ζήτημα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη, σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας, στις 16 Νοεμβρίου 2016, αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι «Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 173/17-12-2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας, οδικά έργα βασικής προτεραιότητας μεταξύ άλλων είναι και:

  1. Η κατασκευή του άξονα Ε61, δηλαδή Καβάλα-Δράμα-Μαυρολεύκη-όρια νομού Σερρών-Νέα Μπάφρα-Σέρρες.
  2. Η εξασφάλιση της σύνδεσης του Ε61 με την Εγνατία Οδό, δηλαδή το τμήμα Νέα Μπάφρα-Αμφίπολη».

Επίσης, σημειωνόταν ότι μέσω του Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. μπορούν να χρηματοδοτηθεί «μόνο το τμήμα που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειάς μας, δηλαδή το τμήμα Καβάλα-Δράμα-Μαυρολεύκη-όρια νομού Σερρών, συνολικού μήκους περίπου 44 χιλιομέτρων, για το οποίο η Περιφέρεια έχει διαθέσει ήδη το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για πραγματοποίηση μελετών». Για το πρώτο τμήμα Δράμα – Αγ. Αθανάσιος, μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, σημειωνόταν ότι «είναι καταρχήν έτοιμο μελετητικά» και ότι ο Περιφερειάρχης «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ». Όσον αφορά «στη σύνδεση του Ε61 με την Αμφίπολη, δηλαδή το τμήμα Νέα Μπάφρα-Αμφίπολη» επισημαίνονταν στο δελτίο τύπου ότι «αποτελεί θεσμική θέση της Περιφέρειας να υλοποιηθεί, όπως άλλωστε διατυπώνεται και στο Χωροταξικό μας Σχέδιο, θέση την οποία στηρίζουμε ξεκάθαρα». Στη συνέχεια το δελτίο τύπου ανέφερε ότι «το τμήμα αυτό ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και για αυτό δεν υπάρχει η θεσμική δυνατότητα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.. Τέλος, τονίζονταν ότι «ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί παρά να μεριμνά για τα έργα που είναι στη δική του γεωγραφική και διοικητική αρμοδιότητα».