Επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει «μέχρι να έρθουν στα συγκαλά τους». Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι είναι πιθανό να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τοι βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από ευθύνες και οι δύο χώρες πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτόξευσε απειλές εναντίον της χώρας μας διαμηνύοντας ότι «δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο», συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική ακόμα και παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (29-30/6) στη Μαδρίτη. Και μπορεί η ατζέντα της συνόδου να αφορά αποκλειστικά στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνση με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας ενώπιον των Συμμάχων.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι απόλυτα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο με τον πρωθυπουργό να ταξιδεύει σήμερα το μεσημέρι για τη Μαδρίτη έχοντας ανά χείρας τον γαλάζιο φάκελο με όλα τα στοιχεία που αποδομούν μία προς μία τις ανιστόρητες και έωλες αιτιάσεις της Τουρκίας, με επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έχει καταγράψει μια προς μία τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και αν χρειαστεί θα επιδείξει τα δεδομένα αυτά στους συμμάχους της καταδεικνύοντας το εύρος των προκλήσεων που δέχεται από την Άγκυρα. Θα υπενθυμίσει δε την επιστολή που έστειλε η χώρα μας στον ΟΗΕ, με την οποία καταρρίπτονται όλοι οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Άγκυρας.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι και θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο «κλείδωσε» η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Κορωνίδα μάλιστα των απαντήσεων που θα εισπράξει η Τουρκία θα είναι πως η απειλή πολέμου, δηλαδή τo casus belli που διατηρεί ειδικά από μια σύμμαχο χώρα σε μια άλλη αποτελεί ύψιστη περιφρόνηση του ίδιο του ΝΑΤΟ. Με όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει – εάν προκληθεί – να αναδείξει τις αναθεωρητικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε μια τεταμένη περίοδο που η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει το μεσημέρι για τη Μαδρίτη όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρες Ελλάδος):

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

21:00 Επίσημο Δείπνο προς τιμή των ηγετών από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο ΣΤ’.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez

11:25 Οικογενειακή φωτογραφία

11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)

14:30 Γεύμα ηγετών

16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)

20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

10:45 Τελετή Υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας ΝΑΤΟ

11:00 Σύνοδος ηγετών

13:00 Γεύμα ηγετών 13:15 Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προς τον Τύπο

 

Πηγή: newsbeast.gr