ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Δημοσιεύτηκε στο παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό περιοδικό Transportation Research Part F: Traffic Psychology and Behaviour επιστημονική μελέτη του Δρ. Αλέξανδρου Νικήτα, Επίκουρου Καθηγητή Μεταφορών, Huddersfield Business School, University of Huddersfield, με αντικείμενο την ενδεχόμενη εισαγωγή ενός δικτύου κοινοχρήστων ποδηλάτων στη Δράμα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Νικήτας «απ’ όσο γνωρίζω είναι η πρώτη επιστημονική εργασία στις μεταφορές και γενικότερα στο ευρύτερο αντικείμενο του αστικού σχεδιασμού, με επίκεντρο τη Δράμα που γίνεται αποδεκτή από ερευνητικό έντυπο τόσο αναγνωρισμένου κύρους», προσθέτοντας ότι «δεν είναι σύνηθες ούτε εύκολο για μια πόλη του μεγέθους και της ακριτικότητας της Δράμας να γίνεται σημείο αναφοράς για τον υπόλοιπο κόσμο και οι απόψεις των πολιτών της να μεταφράζονται σε συμπεράσματα πρότυπο και παράδειγμα για αστικά κέντρα παρόμοιου πληθυσμού».
Η συγκεκριμένη εργασία είναι μια μελέτη που εκπόνησε ο Δρ. Αλέξανδρος Νικήτας για την πιθανή αποδοχή και χρήση ενός μικρού δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων στη Δράμα και βγάζει γενικότερα συμπεράσματα για το πώς μια μικρή πόλη που δεν έχει ακόμη στην κουλτούρα της το ποδήλατο μπορεί να αγκαλιάσει τέτοιες καινοτόμες λύσεις αστικής βιώσιμης κινητικότητας.
Ο κ. Νικήτας επισημαίνει ότι «οι 640 συμπολίτες μας που πήραν μέρος στην έρευνα αυτή, τους οποίους ευχαριστώ για την συμμετοχή τους, δίνουν σαφές στίγμα ότι θέλουν ένα περιβάλλον λιγότερο συνυφασμένο με το αυτοκίνητο και φιλικότερο προς τον παράγοντα άνθρωπο. Προϋπόθεση είναι να υπάρξουν ανάλογα κίνητρα και αντι-κίνητρα για την σταδιακή απεμπλοκή τους από μια καθαρά αυτοκινούμενη κυκλοφοριακή συμπεριφορά και σωστή εισαγωγή, διαχείριση και “διαφήμιση” εκείνων των λύσεων αστικής βιώσιμης κινητικότητας που ταιριάζουν στον τόπο και την ιδιοσυγκρασία τους».
«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ερευνητική εργασία με τα χρήσιμα και πολυεπίπεδα αποτελέσματα της θα δώσει μια επιπλέον ώθηση για καλύτερες μέρες στην προοπτική του βιώσιμου αστικού σχεδιασμού για τη Δράμα μας και για άλλες πόλεις που θέλουν να κάνουν στροφή σε μια πιο ισόρροπη και ανθρωποκεντρική αστική ανάπτυξη», προσθέτει ο Δρ. Αλέξανδρος Νικήτας.